Logo gemeente Deventer

Zieke iepen

De afgelopen dagen zijn bij diverse iepen de iepziekte geconstateerd. Het ging o.a. om iepen bij de Rubenstraat, Gotlandstraat, De Marke, Stijne van Sallandstraat en het natuurgebied bij de Douwelerkolk. Om verspreiding van de iepziekte te voorkomen, zijn de bomen gekapt en helemaal weggehaald. Het is de bedoeling om eind 2022/begin 2023 nieuwe bomen terug te planten.

Zieke iepen 

Iepziekte is een schimmelinfectie bij iepen. De schimmel wordt verspreid door de iepenspintkever. De infectie begint in de kroon en verspreidt zich daarna verder door de hele iep. Ook wortelcontact kan infecties verspreiden. Op deze manier kan de schimmel zich van zieke naar gezonde bomen verspreiden, zelfs als de besmette boom al verwijderd is.  

 

Vaccineren 

In Deventer worden iepen al jaren gevaccineerd tegen de iepziekte. De bomen krijgen een vaccin wat vergeleken kan worden met een jaarlijkse griepprik. Hierdoor gaan er in Deventer weinig iepen dood aan de iepziekte. Waar de natuurlijke uitval van vatbare bomen door iepziekte tussen de 5 en 15% per jaar ligt, wordt minder dan 1% van de gevaccineerde bomen ziek. Toch bleken diverse iepen aangetast door de ziekte.  

 

Griepprik 

Rond mei en juni krijgen de iepen hun griepprik. Boomverzorgers van IdVerde brengen met een micro-injectiespuit het vaccin in.  

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.