Logo gemeente Deventer

Eikenprocessievlinders tellen

Om inzicht te krijgen in de te verwachten overlast van eikenprocessierupsen volgend jaar, gaan we dit jaar vlinders tellen.  Eiken op verschillende locaties in de gemeente krijgen vanaf half juli van een ‘feromoonval’.

De vallen worden gevuld met het vrouwelijk seksferomoon van de eikenprocessievlinders. Daar komen mannetjesvlinders op af. Hoe meer mannetjes in de val zitten, hoe meer nesten er volgend jaar zijn. Op deze manier schatten we in hoeveel rupsen er te verwachten zijn in 2023. De vallen worden opgehangen door Het Groenbedrijf. 

 

Kunststof kastjes

Feromoonvallen zijn kleine transparante kastjes van kunststof. De val hangt aan de stam van een eikenboom. Om goede metingen uit te voeren is het belangrijk dat de vallen niet van hun plek worden gehaald. 

 

Overlast van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups veroorzaakt dit jaar weer overlast. De overlast lijkt ongeveer net zo groot te zijn als vorig jaar. Eikenprocessierupsen zorgen voor jeuk en irritaties aan huid, ogen en luchtwegen.

 

Melden en meer informatie

Overlast van de eikenprocessierups kan gemeld worden in het meldsysteem van de gemeente deventer.slimmelden.nl. Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op deventer.nl/eikenprocessierups.

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.