Vragen en antwoorden informatieavond Stadslint Keizerslanden

Antwoorden op de vragen die zijn gesteld tijdens de informatieavond over Stadslint Keizerslanden op 26 mei 2025.

Proces

Ja, graag.

Zeker is het een behoorlijke ambitie, daarom is deze ook verwerkt in een analyse- en kansenkaart. Los van de ambities, groeit de bevolking van Deventer de komende jaren gestaag door. Dat betekent dat er meer woningen gebouwd moeten worden en dat daarmee ook voorzieningen en de verkeersinfrastructuur mee moet ontwikkelen, willen we de groei in goede banen leiden.

Er is nog geen sprake van aanbestedingen in deze fase. Dit zijn enkel nog plannen, voor een aantal daarvan moet ook nog geld gezocht worden.

Dit is een technische discussie. Als panden worden aangekocht, wil dat niet zeggen dat het project daarmee gestart is.

Nee, het is niet de bedoeling om in oktober dit jaar al definitieve keuzes te maken. De uitkomsten van de participatie betrekken we bij het formuleren van het projectplan. Het kan best zijn dat daarin nog meerdere varianten worden meegenomen.

Een specifieke tijdlijn vaststellen voor dit project is complex. De ontvangen gelden vanuit het Rijk stellen als eis dat in 2027 begonnen dient te zijn met de uitvoering van het project. Dit kunnen voorbereidende maatregelen zijn of echte werkzaamheden. Het Rijk heeft wel gesteld dat het project in 2035 afgerond dient te zijn. Een zekerheid is dat komende maanden nog geen ingrijpende activiteiten plaats gaan vinden.

Dit is begonnen met de eerste bijeenkomst op 26 mei, gevolgd door een gemeentelijk persbericht op 27 mei. Tevens wordt op 27 mei op de gemeentelijke website geïnformeerd over de plannen. De komende weken gaat het vooral om informeren en het raadplegen van de samenleving. Een mogelijkheid voor het formeel inspreken en het eventueel indienen van bezwaren volgt later in het proces. Zodra de raad de plannen gaat beoordelen of als er definitieve besluiten worden genomen, communiceren we over de mogelijkheden van inspreken en bezwaar maken.

Ja, bewoners worden zoveel mogelijk bij het proces betrokken. Dit bijvoorbeeld door bijeenkomsten. Ook kunnen zij de online vragenlijst invullen tussen 26 mei en 10 juni 2025.

Hier ontbreekt een specifiek antwoord. Dat is zo niet te stellen: het gaat om de afweging van veel belangen. Het is de directe woonomgeving van de omwonenden, maar het is ook een stedelijke ontsluitingsstructuur. Hierdoor komen alle belangen samen, dus moeten lastige afwegingen gemaakt worden. Dit wordt besloten door de politiek. In de analyse- en kansenkaart brengen vertalen we ook de belangen van omwonenden in uitgangspunten voor de uitwerking in concrete plannen.

De bouw zal zeker voor overlast gaan zorgen, maar dat moment ligt nog ver voor ons. Bij de uitvoering van de werkzaamheden zal in overleg met omwonenden en belanghebbenden de overlast zoveel mogelijk worden beperkt.

Financiën

De plannen voor het Stadslint zijn niet alleen gericht op bundelen van het verkeer, maar ook op verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving. Met een goede kwaliteit van de leefomgeving zal de waarde van de woningen in stand blijven.

Er is voldoende budget voor de varianten waar geen sprake is van ongelijkvloerse kruisingen.

Vanuit het Rijk zijn subsidiegelden ontvangen, waar de gemeente geld aan heeft toegevoegd. Dit geld is echter niet voldoende voor een aantal van de oplossingen. Ongelijkvloersheid is wel wenselijk. Deze kruispuntoplossingen worden wel gepresenteerd om inzichtelijk te krijgen wat de samenleving ervan vindt. Als het plan goed is, bestaat altijd de mogelijkheid dat de financiële middelen volgen.

Mobiliteit breed

Het doel is om verkeer te bundelen op het Stadslint, wat ook is opgenomen in de Hoofdwegenstructuur. Op deze manier ontstaat (auto) luwte in de omliggende wijken.

Er is onderzoek gedaan naar de stromen van het autoverkeer. Dit onderzoek laat 2 dingen zien: 

  1. het verkeer is voornamelijk bestemmingsverkeer met als bestemming Keizerslanden
  2. als je onvoldoende inzet op bundelen van het verkeer gaat het verkeer alternatieve routes kiezen. Het gevolg hiervan is dat het autoverkeer zich gaat spreiden, wat in de wijken tot overlast gaat leiden.

Dit is een onderdeel van de herijking van de hoofdwegenstructuur die onlangs is vastgesteld. Voor de berekening van de toekomstige verkeershoeveelheden zijn de maatregelen uit de basisvoorkeursvariant hoofdwegenstructuur als uitgangspunt genomen.

Het uitgangspunt is 2040, dus wordt rekening gehouden met de (verwachte) verkeerstromen vanaf 2040. En met de groei van Deventer, dus dat er 11.000 woningen zijn bijgebouwd.

Een eventuele toename van de drukte op de Brinkgreverweg wordt in hoofdzaak bepaald door de ontwikkelingen in de Centrum&Schil. De plannen voor het Stadslint op zich doen geen grote verkeerstromen verplaatsen van of naar de Brinkgreverweg.

Overeenkomstig de besluitvorming over de hoofdwegenstructuur wordt het verkeer gebundeld op het Stadslint. Doorgaand verkeer wordt gestimuleerd om de N348 als alternatieve route te nemen als dit een reëel alternatief kan zijn.

De hele stad heeft profijt van de ontwikkeling van het Stadslint Keizerslanden.

Het STOMP-principe  (Stappen, Trappen, Openbaar Vervoer, Mobility as a service, Privéauto) is een benaderingswijze. Gegeven het uitgangpunt van bundeling van verkeer op het Stadslint, wordt vanuit het STOMP-principe de verkeersruimte geordend.

Dit is onderzocht. Er moet echter tussen de beide kruispunten van de Van Oldenielstraat uitwisseling plaats kunnen vinden: verkeer moet daar de tunnelbak in kunnen en ook uit kunnen. Het realiseren van één lange tunnelbak is hierdoor niet haalbaar.

De gemeente kijkt zoveel mogelijk naar gebruik van eigen grond, maar in veel situaties is ook grond van derden nodig. De precies benodigde ruimte kan pas worden bepaald als de ontwerpen definitief zijn vastgesteld.

Doordat het verkeer op het Stadslint wordt gebundeld zullen omliggende wijken autoluwer worden.

De bereikbaarheid van de aanliggende buurten is een aandachtspunt. Hier zijn echter nog geen specifieke ontwerpen voor. De schetsen richten zich in eerste instantie op oplossingen voor de ‘grote’ problemen. Bij de uitwerking van de projecten wordt de bereikbaarheid van de aanliggende buurten aan het Stadslint meegenomen.

Van Oldenielstraat, Margijnenenk, Lebuïnuslaan

Ja, het zijn grotere kruispunten met meer oprijstroken waardoor het toekomstbestendig is.

Het is niet mogelijk om in 1 getal aan te geven hoeveel drukker het naar verwachting gaat worden. Dat verschilt per wegvak van het Stadslint. In de rapportage ‘Analyse- en Kansenkaart Stadslint Keizerslanden is een kwantitatief overzicht gegeven van de verkeersstromen (pagina’s 37 en 38). 

Ja. De schetsen laten zien dat in alle scenario's de woningen aan de Van Oldenielstraat moeten wijken.

De Van Oldenielstraat is geen gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 30 km/u (GOW30).

De schetsen zijn tot stand gekomen door een team van verschillende deskundigheden. Daardoor gaat het over meer dan alleen verkeer. Het gaat om alle facetten van de openbare ruimte, ook omdat dit gebied steeds een belangrijk wordende ruimte is van Deventer als geheel. Het is voor de inwoners van de wijk Keizerslanden een gebied waar ze elkaar ontmoeten en hun dagelijkse boodschappen doen. Het vormt voor veel inwoners van Deventer het decor van een dagelijkse fietsrit naar school, werk of sportclub, en het is een belangrijke groene ader door de stad. 

In de analyse- en kansenkaart kijken we naar de hoofdweg en de directe omgeving. Hierin worden nog geen specifieke oplossingen gegeven voor kleinere aansluitingen. Dit is een stap die we in een vervolgtraject gaan zetten.

Jazeker, dit beseffen we en hier houden we rekening mee. Dit is ook zichtbaar in de geschetste modellen.

Het idee is om hier een tweerichtings-fietspad te maken.

Dit is een dilemma. Op de rotonde heeft fietsverkeer voorrang. Bij het oversteken van de zogenoemde Bypasses (afsteekjes voor afslaand autoverkeer van en naar de Dunantlaan) moet de fiets voorrang geven.

Op het Stadslint blijft een maximumsnelheid van 50km/u gelden. Op de meeste wegen die het Stadslint kruisen is/wordt de maximumsnelheid 30km/u.

Dit is onderzocht, echter moet tussen de beide kruispunten van de Van Oldenielstraat uitwisseling plaats vinden (verkeer moet daar de tunnelbak in kunnen en ook uit kunnen). Het realiseren van één lange tunnelbak is hierdoor niet haalbaar.

n de rapportage ‘Analyse- en Kansenkaart Stadslint Keizerslanden is een kwantitatief overzicht gegeven van de verkeersstromen (pagina’s 37 en 38).

Met het afstellen van verkeerslichten kan gekozen worden voor prioriteit voor bepaalde verkeerssoorten. Dit kan zelfs naar deel van de dag worden ingesteld. Op dit moment is nog niet aan te geven hoe dat zal worden ingesteld.

Afhankelijk van de kruispuntoplossing en de uitwerking daarvan kan de Avia blijven of zal het tankstation moeten wijken.

Het stadslint wordt ingericht als 50 km/u weg. De inrichting zal zoveel mogelijk aansluiten bij een rijgedrag van 50 km/u.

In een aantal schetsen heeft de gemeente de droomsituaties al in beeld gebracht, ondanks de afwezigheid van financiële middelen. Het droombeeld is in ieder geval een veilige stroom van fietsers richting de stad in combinatie met de doorstroom van het beoogde verkeer in een prettige woonomgeving.

Ja, het stadslint heeft een belangrijke functie voor een bundeling van het doorstromende verkeer. Dit resulteert in een uitbreiding van de kruispunten, veelal met meer opstelstroken en meer afrijstroken.

Nee, in de vastgestelde Hoofdwegenstructuur is opgenomen dat deze weg een snelheid kent van 50 km/u.

Het doel is het verbeteren van de bereikbaarheid, dit voor alle mobiliteiten. Op het Stadslint worden voorzieningen voor de automobilist gefaciliteerd, maar ook voorzieningen voor fietsers en voetgangers met de focus op veiligheid.

Hiervoor zal overleg moeten plaatsvinden met de huidige eigenaren van de grond. De gemeente gaat ervan uit dat het benodigde ruimtebeslag in onderling overleg beschikbaar kan komen.

Fietsers en voetgangers

Foutief (fiets)gedrag is een lastige factor die ontstaat indien met de inrichting van een straat niet voldaan wordt aan hetgeen wenselijk is. Dit kan voorkomen worden door de verkeersruimte in te richten als hoe men deze wil gebruiken. Een goede participatie helpt hierbij.

Keizerslanden is en blijft een wijk met aandacht voor verschillende inwoners. Zo is er in de bereikbaarheidscirkels (pagina 26 van de Analyse- en Kansenkaart) rond de woonzorgcentra aandacht voor oudere inwoners en gebruikers van de openbare ruimte.

Binnen de bebouwde kom in Deventer hebben fietsers voorrang op een rotonde. Dit zal ook het geval zijn op rotondes op het Stadslint.

Bij het oversteken van de zogenoemde Bypasses (afslagen voor autoverkeer van en naar de Dunantlaan) moet de fiets voorrang geven. Onderzoek laat zien dat dat het meest veilig is. 

Het idee is om hier een tweerichtings-fietspad te maken.

Dit is een lastige opgave, maar soms met verschillende instellingen van de verkeerslichten op te lossen. Voor de plannen als deze moet dat mogelijk nog bekeken worden.

Rekening wordt gehouden met de herijking van de Hoofdwegenstructuur, en daar zitten ook enkele GOW-30 wegen in. In de oplossingen is hier rekening mee gehouden.

Hier wordt zeker aan gedacht, dit mede vanwege de aanwezigheid van de zorginstellingen Humanitas, Ludgerus en Sint Jozef in de omgeving. Het is van belang om rondom deze instellingen veilige routes te maken voor voetgangers, met mogelijke tussenbermen bij oversteekplekken om even een kleine ‘pauze’ te houden. Het doel is om een goede openbare ruimte te creëren.

Een tunnel is geen ideale oplossing om over te steken voor ouderen of mensen die moeilijk ter been zijn. Het mogelijk realiseren van een groene middenberm op maaiveldniveau kan een oplossing bieden voor dit probleem. Voor dit soort zaken is nader overleg met betrokkenen wenselijk.

Openbare ruimte

Ja, dit beseffen we en het doel is dit niet enkel op straat en op parkeerterreinen op te lossen. In de plannen voor het Ludgeruskwartier zijn daarom ook ideeën opgenomen voor een parkeergarage, die aansluit op het bestaande parkeerterrein ten westen van het winkelcentrum Keizerslanden.

Het doel is om veel groen te creëren, met name op plekken waar dat het meest nodig is. Indien een gelijkvloerse kruispuntoplossing op wordt gekozen met veel opstelvakken, betekent dit meer asfalt en dan wil je ook meer groen realiseren. Bijvoorbeeld met brede groene middenbermen.

Het welzijn van de buurtbewoners is van essentieel belang. De plannen worden ook besproken met de GGD, waarbij wordt gekeken naar de invloed op de leefbaarheid. Het betreft dan met name (geluids)overlast en luchtkwaliteit.

Een tunnel kan een negatieve invloed hebben op het veiligheidsgevoel van de gebruikers en op de bruikbaarheid voor mindervaliden. Daarom worden verschillende oplossingen in beeld gebracht en vindt hierover participatie plaats.

Dit is nog niet tot in detail onderzocht, dit volgt echter nog wel. Eerst moet gekeken worden naar oplossingen. Zodra deze bekend zijn kan volgend onderzoek plaatsvinden. Hoofduitgangpunt is dat minder stoppend en minder optrekkend verkeer positief is voor de aspecten luchtkwaliteit en geluidshinder.

Een geluidscherm of -wal is in de huidige plannen niet opgenomen, maar kan bij de uitwerking van de plannen aan de orde komen.

Doel is om het verkeer op het Stadslint te bundelen, wat resulteert in minder gemotoriseerd verkeer in de wijken. Het Stadslint moet hiervoor aantrekkelijk gemaakt worden. Maar ook weer niet al te aantrekkelijk, want dat zou tot onnodig gebruik van de auto kunnen leiden. Het is zaak hier een voor Deventer passende balans in te vinden. Dit doen we door in gesprek te gaan met betrokkenen en belanghebbenden.

Het is niet gewenst dat in de nieuwe situatie op de Van Oldenielstraat direct aan de hoofdrijbaan kan worden geparkeerd. In de uitwerking van de plannen moet bekeken worden hoe het parkeren – met name van bewoners – kan worden opgelost. De herinrichting van de Hoge Hondstraat is een op zichzelf staand project.

Geluidoverlast proberen we zoveel mogelijk te voorkomen. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld het voorkomen van onnodig stoppen en optrekken van het verkeer en het gebruik van stiller asfalt. Verder houdt de gemeente zich aan de wettelijke regels rond geluidoverlast.

In de rapportage ‘Analyse- en Kansenkaart Stadslint Keizerslanden’ wordt elk van de varianten nader toegelicht in een beschrijving. Daaruit zijn risico’s, voor- en nadelen op te maken die per belanghebbende zullen verschillen.

Rond wedstrijden van de Go Ahead Eagles is er in korte tijd veel drukte. De varianten worden niet specifiek ontworpen op deze korte piekmomenten. In algemene zin dragen de varianten bij aan het afwikkelen van meer verkeer.

De openbare verlichting moet goed aansluiten bij de inrichting van de weg. Rotonde-oplossingen vragen andere openbare verlichting dan kruispunten met verkeerslichten. Hier wordt rekening mee gehouden.

In een aantal varianten zijn meer opstelstroken in de Brinkgreverweg nodig. Nu kan nog niet worden aangegeven of hier een deel van voortuinen van woningen aan de oostzijde van de Brinkgreverweg voor nodig is. In de nadere uitwerking van de plannen zal dat moeten blijken.