Spring naar einde van Hoofdmenu Spring naar begin van Hoofdmenu
Wat vindt u van deze pagina?
Wat vindt u van deze pagina?
Goed Neutraal Slecht
Goed Neutraal Slecht

Genieten rondom de IJssel

Met de IJssel heeft Deventer op 5 minuten loopafstand van het centrum en de wijken Zandweerd en De Hoven een prachtig natuurgebied. Hier kunt u op veel verschillende manieren van genieten.

Er is van alles mogelijk in en rond het water, maar er gelden ook regels. De boodschap is helder: strandgasten zijn van harte welkom in de uiterwaarden, maar ze zijn ‘te gast’ in de natuur.

Hieronder leest u welke voorzieningen er zijn, en wat u waar kan en mag. Bekijk ook de recreatiekaart IJsseloevers (pdf, 1,7 MB).

Afvalbakken en fietsenrekken

De trap van de spoorbrug krijgt een make-over door een street-artist met een schildering die past bij het natuurgebied.

Bij de ingangen van het natuurpark komen borden met spelregels. Er komen extra afvalbakken. Bij het Zwarte Pad / Ossenweerdstraat (onderaan de spoorbrug) komen fietsenrekken. Dit om fietsparkeren op de spoorbrug te verminderen. Bij de Melksterweide staan al fietsenrekken. Ook bij de ingang van het gebied aan de achterzijde van het IJsselhotel komt een fietsenstalling.

Er start een proef waarbij mensen afvalzakjes kunnen meenemen, die ze bij het verlaten kunnen achterlaten in een container.

Zonnebaden

In de zomer is het heerlijk aan de oevers van de IJssel en de geulen. Op warme dagen is het gras aan de stadskant of de strandjes aan de overkant druk bezet. Langs de oevers staan vuilnisbakken. Vrijwilligers houden de oevers schoon. Dus neem uw afval mee als u vertrekt.

Natuurwandeling

In de Ossenwaard (ten noorden van de spoorbrug) en het gebied rondom de Bolwerksplas (ten zuiden van de Wilhelminabrug) bent u bij de natuur te gast. U kunt de gebieden bereiken via trappen aan de bruggen. U kunt er ook lopend naar toe vanaf het IJsselhotel of camping De Worp. Delen van het gebied zijn van half april tot half september dicht vanwege het broedseizoen, dus let op de borden.

Watersport

Voor watersporters ligt er een vernieuwde jachthaven aan de noordkant van Deventer. Het complex ligt aan de oever van de Zandweerdplas. In de haven is plek voor 220 boten en er zijn boxen voor schepen tot 15 meter. Passanten kunnen er gebruik maken van elektra, water en een douche. Vanuit de haven is het 20 minuten lopen naar de binnenstad.

Zwemmen

Zwemmen in rivieren is zeer gevaarlijk vanwege de scheepvaart en de stroming van het water. Zwemmen in de vaargeul is verboden. Ga alleen zwemmen op de officiële zwemplekken. Deze vindt u op www.zwemwater.nl. Pootje baden, dus tot uw knieën in het water, kan wel.

Parkeren

Voor een bezoek aan de IJssel kunt u aan de stadskant parkeren in de Wilhelminabruggarage. Aan de overkant is parkeerruimte bij de oversteek met het pontje (Worpplantsoen). Beide plekken zijn bereikbaar vanaf de A1. Voor de Wilhelminabruggarage neemt u de afslag Deventer Centrum, voor de parkeerplaats aan de overkant neemt u de afslag Twello. U rijdt dan via Wilp naar Deventer (met onderweg een schitterend uitzicht op de stad). Bij de Jachthaven aan de Zandweerdplas is ook een parkeermogelijkheid.

Eten en drinken

Rond de IJssel zijn diverse horecagelegenheden. In de zomer is er aan de stadskant het Welle terras. Pal naast de binnenstad kunt u hier aan de IJssel van een drankje genieten. Aan de overkant staat het IJsselhotel. Vanaf het IJsselhotel kunt u een natuurwandeling maken of een strandje opzoeken. Wie de IJssel vanuit Deventer richting Zwolle afloopt, vaart of rijdt kan even buiten Deventer terecht bij Geb en Gaia op landgoed Nieuw Rande. Van daaruit kunt u ook een prachtige wandeling maken over het landgoed en door de uiterwaarden.

Barbecue in uiterwaarden of park

Wilt u een barbecue houden in uiterwaarden of park? Dat mag, behalve als op die plek een bordje staat dat barbecueën niet is toegestaan. Na afloop neemt u al het afval weer mee en laat u de plek netjes achter.

Wat vindt u van deze pagina?
Wat vindt u van deze pagina?
Goed Neutraal Slecht
Goed Neutraal Slecht
English Deutsch