Expositie Een echte Van Meegeren

De pop-up expositie Een echte Van Meegeren is verlengd tot en met 24 maart 2017.
Het schilderij Het Laatse Avondmaal van meestervervalser Han van Meegeren

De expositie is opgebouwd rondom het beroemde schilderij Het Laatste Avondmaal van de Deventer schilder en meestervervalser Han van Meegeren. Dit schilderij in de stijl van Vermeer is de grootste vervalsing van Van Meegeren ooit. De expositie heeft plaats in de tentoonstellingsruimte van het stadhuis in Deventer op Grote Kerkhof 1.

De toegang is gratis. U kunt de expositie bekijken tot en met 24 maart, tijdens de openingstijden van het stadhuis:

  • maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur
  • donderdagavond tot 20.00 uur

Het Laatste Avondmaal

In 1941 werd het schilderij Het Laatste Avondmaal voor 1.6 miljoen gulden door kunstverzamelaar D.G. van Beuningen aangekocht als een echte Vermeer. Van Meegeren schilderde zijn vervalsing op een doek van de zeventiende-eeuwse schilder Abraham Hondius. Pas tijdens het proces tegen Van Meegeren in 1946 werd duidelijk dat het om een meesterlijke vervalsing ging. Kort na de uitspraak van het vonnis overleed Van Meegeren in 1947.

De kunstverzamelaar J. van Caldenborgh kocht het schilderij in 1996 aan zodat het als topstuk tentoongesteld kon worden op de Van Meegeren expositie in de Kunsthal Rotterdam. Daarna kwam het schilderij in bezit van de bekende Deventer fabrikant Paul Schoemaker. Zijn erven schenken dit bijzondere werk nu aan de Vereniging De Waag.

Deventer Verhaal

De productie van deze expositie is in handen van Deventer Verhaal, verantwoordelijk voor erfgoed in Deventer. De film Een Echte Vermeer gaat over de meestervervalser Van Meegeren.

English Deutsch