Logo gemeente Deventer

Premier Rutte bezoekt Regio Stedendriehoek: gesprek over en mét de toekomst

Gemeentes kunnen het niet alleen: regio’s worden steeds meer het vliegwiel voor economische ontwikkeling en kennisuitwisseling. Dat is landelijk zo, en dat is in Europa zo.

En daarom overhandigde de Regio Stedendriehoek, waar Deventer deel van uitmaakt, woensdag 8 februari de nieuwe uitvoeringsagenda aan premier Mark Rutte.

 

Studenten in gesprek met de premier

Met zijn aanwezigheid op de regioconferentie ‘Werken aan de regio’ in Apeldoorn onderstreepte de premier het belang dat het kabinet toekent aan deze regionale samenwerking. Tijdens de regioconferentie ontvouwden 4 innovatieve bedrijven hun plannen en visie, en 4 studenten van Aventus en Saxion gingen in gesprek met de premier over hun plannen en ideeën.

 

Leefbaarheid en investeringsklimaat

Samen met het bedrijfsleven en de onderwijsinstellingen zetten de 8 gemeenten en 2 provincies in de Regio Stedendriehoek zich in voor de leefbaarheid en het investeringsklimaat in onze regio rondom Veluwe en IJsselvallei. Er moeten meer woningen gebouwd worden, energie steeds duurzamer opgewekt, natuur moet behouden blijven en werkgelegenheid op peil. En natuurlijk willen we onze goede regionale voorzieningen niet kwijt. Al deze opgaven vragen ruimte, die schaars is.

 

Samenwerking broodnodig

We moeten dus op zoek naar creatieve manieren om dit toch allemaal te doen. Daarvoor is goede samenwerking broodnodig. In Regio Stedendriehoek werken diverse overheden (gemeenten en provincies) samen met onderwijs (onder andere ROC Aventus, Saxion Hogescholen) en ondernemers samen aan een mooie toekomst voor de regio. 

 

Uitvoeringsagenda

Deze samenwerking is nu gevat in een nieuwe Uitvoeringsagenda, waar de plannen voor de komende jaren in staan. Minister-president Mark Rutte, Commissaris van de Koning Andries Heidema van de provincie Overijssel en gedeputeerde Jan van der Meer van provincie Gelderland namen tijdens de regioconferentie het 1e exemplaar in ontvangst. Een feestelijk moment, dat als startpunt dient voor verdere samenwerking in de komende jaren.  

 

Innovatieve ideeën van regionale ondernemers

Regio Stedendriehoek presenteerde zich tijdens de regioconferentie in al haar facetten. Regionale ondernemers werden vertegenwoordigd door Leadax, E-flight academy, Saxion Hogescholen en Remeha. Zij hielden allen een korte pitch waarin ze hun toekomstvisie aan de hand van wat mooie en innovatieve ideeën schetsten.

 

Vergroening als tegenhanger van vergrijzing

Daarna kwam de jeugd aan het woord: in de vorm van studenten van Saxion Hogescholen en het ROC Aventus. Zij waren uitgenodigd voor een levendig tafelgesprek over de toekomst van de regio. Want te midden van dreigende vergrijzing loont het om naar de jeugd te kijken, naar vergroening dus. Hoe zorgen we ervoor dat zij behouden blijven voor de regio? Wat hebben zij nodig, nu en straks, om hier te willen blijven wonen en werken? Tijdens het gesprek werd duidelijk dat de jeugd onze regio nog lang niet heeft opgegeven. 

 

lijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.