Logo gemeente Deventer

Eenrichtingsverkeer Rielerweg definitief na succesvolle proef

De inrichting van de Rielerweg als eenrichtingsstraat voor gemotoriseerd verkeer wordt definitief.

De uitkomsten van tellingen en de enquête onder gebruikers in de straat over de proef zijn positief. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten de Rielerweg als eenrichtingsstraat voor gemotoriseerd verkeer te handhaven.

 

Eenrichtingsstraat als proef

Om de verkeersveiligheid te vergroten is de Rielerweg vanaf begin dit jaar als proef ingericht als eenrichtingsstraat voor gemotoriseerd verkeer. Het gaat om het deel vanaf de Veenweg tot aan de Brinkgreverweg. (Brom)fietsers kunnen gewoon beide kanten op. Marcel Elferink, wethouder mobiliteit: "De resultaten van de tellingen en de enquête zijn overduidelijk: door het eenrichtingsverkeer is de Rielerweg veiliger geworden. Deventer is weer een stukje aantrekkelijker voor fietsers."

 
Enquête

Van 18 september tot en met 8 oktober 2023 is online en op straat een enquête gehouden onder bewoners, winkeliers en gebruikers van de Rielerweg. De enquête is 1213 keer ingevuld. Uit de antwoorden blijkt dat 71% van de mensen vindt dat de verkeersveiligheid (veel) beter is geworden; 57% vindt het verkeer minder druk geworden (30% vindt het gelijk gebleven) en 30% vindt de verkeerssnelheid (veel) beter geworden (44% vindt het gelijk gebleven, 18% vindt het verslechterd).

De enquête is uitgevoerd door Kennis & Verkenning, het onderzoeksteam van de gemeente, samen met enquêteurs van Chaingemakers. Bekijk het volledige enquêterapport (pdf, 1,5 MB).


Snelheid

Uit metingen met telslangen in en rondom de Rielerweg in juni 2023 blijkt dat toen nog 17% van het gemotoriseerd verkeer tegen de richting in reed. Verder blijkt uit data dat de snelheid die door 85% van de bestuurders maximaal wordt gereden iets is toegenomen, van 33 km/u in juni 2022 tot 34 km/u in juni 2023.


Ongevallen

Uit de geregistreerde ongevallen blijkt dat het aantal ongevallen in de periode januari tot en met september 2023 is afgenomen van 10 naar 3 in vergelijking met dezelfde periode in 2022.


Vervolg

Om de veiligheid verder te verbeteren, is de kruising Rielerweg/Veenweg deze week hoger gemaakt. Er wordt nog ledverlichting in de weg aangebracht. Dat gebeurt zo snel mogelijk, maar is afhankelijk van het weer. Het moet warm genoeg zijn vanwege de aanleg en afwerking. Bestuurders komende vanaf de Veenweg worden zo extra gewaarschuwd als er (fiets)verkeer aankomt op de Rielerweg. Naast het voortzetten van het eenrichtingsverkeer komt er op de Rielerweg meer handhaving.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op X (voorheen Twitter), Facebook en Instagram.