Roofkunst in de Bergkerk

In de Bergkerk in Deventer is van 12 mei tot en met 27 augustus 2017 een tentoonstelling over roofkunst tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Kapitein James Rorimer van de Amerikaanse Monuments Men houdt toezicht, terwijl zijn soldaten door de Nazi’s verzamelde schilderijen de trap afdragen van Kasteel Neuschwannstein

De expositie Roofkunst voor, tijdens en na WO II vertelt het verhaal van roof en teruggave van kunstwerken uit Nederland aan de hand van een groot aantal oude meesters. Centraal staan de Joodse kunsthandelaars en particulieren, van wie kunstwerken in Duitse collecties terecht waren gekomen. Dit gebeurde door al dan niet gedwongen verkoop, maar vaak ook door georganiseerde roof. Er zijn werken uit de verzamelingen van Hitler, Goering en Menten te zien.

Oorspronkelijke eigenaren

Na de Tweede Wereldoorlog stuurde het Amerikaanse leger een groot aantal door de Nazi’s in Nederland geroofde en gekochte kunstwerken naar ons land. Zij gaven de Nederlandse staat opdracht het geroofde werk aan de oorspronkelijke eigenaren terug te geven. Slechts een beperkt aantal werken werd ook echt teruggegeven. Van enkele schilderijen in de tentoonstelling is de oorspronkelijke herkomst nog steeds onbekend.

Het getoonde werk komt uit de rijkscollectie en uit Nederlandse musea. Ook enkele families geven hun met succes geclaimde werk voor deze bijzondere gelegenheid in bruikleen. Een aantal van de werken is na de oorlog zelden of nooit meer getoond.

Praktisch

De tentoonstelling is van 12 mei tot en met 27 augustus in de Bergkerk op Bergkerkplein 1 in Deventer. Kijk voor openingstijden en entree op de website Roofkunst.

Ter Borch Stichting

De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Ter Borch Stichting. Zij wil het grote publiek kennis laten maken met kunstschatten uit de depots van het Rijk. De 12e-eeuwse Bergkerk is speciaal hiervoor gerestaureerd en geklimatiseerd.

Dit is een overzicht van alle bijlagen behorende bij deze pagina.

Spring naar einde van Bijlage-overzicht
Dit is een overzicht van alle bijlagen behorende bij deze pagina.
Titel Grootte
Tentoonstelling Roofkunst 296,3 KB
Spring naar begin van Bijlage-overzicht
English Deutsch