Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Uur vertraging bij ontmanteling V1 naast A1

Beide ontstekers zijn verwijderd uit de V1 die naast de A1 ligt. Dit heeft echter meer tijd gekost dan oorspronkelijk was gepland. Dit betekent dat de inwoners van Voorst en Deventer niet om 19.00 uur terug kunnen naar hun woning. De eindtijd van de operatie is nu 20.00 uur.

De 1e ontsteker ging relatief makkelijk uit de V1. Het verwijderen van de tweede ontsteker lukte echter niet op dezelfde manier. De EOD heeft daarop de techniek van watersnijden gebruikt om de 2e ontsteker te verwijderen en daarmee is het wel gelukt.

De inwoners van Wilp en Voorst die het gebied rondom de V1 moesten verlaten, kunnen later dan gepland naar huis. De nieuwe tijd is 20.00 uur. “Het is vervelend dat we bewoners niet op de vooraf gestelde tijd terug naar huis kunnen laten gaan”, melden burgemeesters Ron König en Jos Penninx. “De operationele diensten hebben 2 scenario’s tegen elkaar afgewogen: langer doorgaan of volgende week zondag opnieuw het gebied ontruimen. De eerste variant is uiteindelijk minder belastend voor omwonenden, daarom kiezen we daarvoor.”

Omwonenden kunnen langer terecht bij de opvanglocatie in Sportcomplex Jachtlust (Jachtlustplein in Twello).

Achtergrond

Bij werkzaamheden voor de verbreding van de A1 werden vorig jaar de resten van een V1 gevonden. De V1 is een onbemand straalvliegtuig met springstof, dat veelvuldig is gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De EOD verwijdert 8 maart de ontstekingsmechanismen en deelt vervolgens de springstof van 935 kilo in kleinere stukken op. De springstof wordt afgevoerd en op een later tijdstip vernietigd.

Ontruiming omwonenden

Voor de veiligheid van de inwoners, de EOD medewerkers en de hulpdiensten, is tijdens de werkzaamheden een gebied ontruimd van 1400 meter rondom de V1. De inwoners die hun huis moesten verlaten, zijn hierover per brief geïnformeerd. Ook werd het luchtruim deels gesloten en de scheepvaart over de IJssel stilgelegd.

 

Dit is een overzicht van alle bijlagen behorende bij deze pagina.

Twitterfeed

Twitterfeed

English Deutsch