Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Verwijderen asbestdaken: particulieren

Is uw asbestdak kleiner dan 35 m2? Dan mag u als particulier uw asbestdak zelf vervangen.

Voor grotere daken en bedrijfsdaken bent u verplicht een gecertificeerde asbestsaneerder in te schakelen. Zij kennen als geen ander de regelgeving rondom asbestverwijdering.

Voorwaarden zelf verwijderen asbest

Onder bepaalde voorwaarden mag u als particulier uw asbestdak van 35 m2 zelf verwijderen:

  • De asbestplaten zijn heel (hechtgebonden) en niet verbrokkeld. Als de platen verbrokkeld zijn, komen er vezels vrij. Asbest is gevaarlijk op het moment dat vezels worden ingeademd. Om ze zonder beschadiging te kunnen verwijderen, moeten ze losgeschroefd kunnen worden. Platen die anders zijn vastgemaakt, bijvoorbeeld gelijmd of gespijkerd, mag u niet zelf verwijderen.
  • Bij het zelf verwijderen van asbesthoudende platen, moet u zich houden aan belangrijke veiligheidsmaatregelen. Deze zijn in het belang van uw gezondheid en die van uw omgeving. Denk hierbij aan een goede stofmasker, handschoenen, (wegwerp-)overal, een geschikte ladder en plasticfolie voor het inpakken van de golfplaten.

Kijk voor meer informatie op de pagina Storten van asbestafval.

Pandeigenaar of huurder

Als pandeigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor onderhoud aan uw woning en dus ook voor het verwijderen van uw asbestdak. Er is een stappenplan, zodat u kunt zien wat u in welke situatie moet en kunt doen. Huurt u een woning? Neem dan contact op met uw verhuurder, woningcorporatie of- vereniging.

Gaat u zelf asbest verwijderen? Op de website van de Rijksoverheid vindt u alle regels waar u zich aan moet houden. Kijk ook op de pagina Storten van asbestafval.

Op www.milieucentraal.nl vindt u een filmpje met een duidelijke uitleg over het zelf verwijderen van een asbestdak. Ook ziet u daar een overzicht van de benodigde materialen.

Vragen

Heeft u een vraag over asbestdaken? Neem contact op met de gemeente Deventer via asbestdaken@deventer.nl.

Privacy

Op deze pagina kan de privacyverklaring van toepassing zijn. Gemeente Deventer vraagt in sommige gevallen om uw persoonsgegevens. Wilt u weten hoe de gemeente met uw persoonsgegevens omgaat? Lees dan de volledige privacyverklaring.

English Deutsch