Verwijderen asbestdaken: particulieren

Is uw asbestdak kleiner dan 35 m2? Dan mag u als particulier uw asbestdak zelf vervangen.

Voor grotere daken en bedrijfsdaken bent u verplicht een gecertificeerde asbestsaneerder in te schakelen. Zij kennen als geen ander de regelgeving rondom asbestverwijdering.

Week van de asbestvrije schuur

Van 5 t/m 11 oktober 2020 is de Week van de Asbestvrije Schuur. Buurtbewoners kunnen samen de kleine asbestdaken in hun wijk verruilen voor een nieuw gezond dak. De gemeente ondersteunt het gezamenlijk verwijderen van asbestdaken van schuurtjes in een buurt. Lees meer op de pagina Asbestvrije schuren.

Zelf verwijderen

Gaat u zelf asbest verwijderen? Op de website van de Rijksoverheid vindt u alle regels waar u zich aan moet houden. Kijk ook op de pagina Storten van asbestafval. Op www.milieucentraal.nl vindt u een overzicht van de benodigde materialen.

Bekijk het filmpje op YouTube over het verwijderen van een asbestdak (6 minuten en 7 seconden).

Naar een YouTube filmpje

Voorwaarden zelf verwijderen asbest

Onder bepaalde voorwaarden mag u als particulier uw asbestdak van 35 m2 zelf verwijderen:

  • De asbestplaten zijn heel (hechtgebonden) en niet verbrokkeld. Als de platen verbrokkeld zijn, komen er vezels vrij. Asbest is gevaarlijk op het moment dat vezels worden ingeademd. Om ze zonder beschadiging te kunnen verwijderen, moeten ze losgeschroefd kunnen worden. Platen die anders zijn vastgemaakt, bijvoorbeeld gelijmd of gespijkerd, mag u niet zelf verwijderen.
  • Bij het zelf verwijderen van asbesthoudende platen, moet u zich houden aan belangrijke veiligheidsmaatregelen. Deze zijn in het belang van uw gezondheid en die van uw omgeving. Denk hierbij aan een goede stofmasker, handschoenen, (wegwerp-)overal, een geschikte ladder en plasticfolie voor het inpakken van de golfplaten.

Kijk voor meer informatie op de pagina Storten van asbestafval.

Pandeigenaar of huurder

Als pandeigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor onderhoud aan uw woning en dus ook voor het verwijderen van uw asbestdak. Er is een stappenplan, zodat u kunt zien wat u in welke situatie moet en kunt doen. Huurt u een woning? Neem dan contact op met uw verhuurder, woningcorporatie of- vereniging.

Vragen

Heeft u een vraag over asbestdaken? Neem contact op met de gemeente Deventer via asbestdaken@deventer.nl.

Privacy

Op deze pagina kan de privacyverklaring van toepassing zijn. Gemeente Deventer vraagt in sommige gevallen om uw persoonsgegevens. Wilt u weten hoe de gemeente met uw persoonsgegevens omgaat? Lees dan de volledige privacyverklaring.

English Deutsch