Verwijderen asbestdaken: particulieren

Is uw asbestdak kleiner dan 35 m2? Dan mag u als particulier uw asbestdak zelf vervangen. Doe wel eerst een melding via het Omgevingsloket online.

Voor grotere daken en bedrijfsdaken bent u verplicht een gecertificeerde asbestsaneerder in te schakelen. Zij kennen als geen ander de regelgeving rondom asbestverwijdering.

Asbestvrije schuur

In Deventer staan in sommige buurten nog schuurtjes met een asbestdak. Buurtbewoners kunnen samen de kleine asbestdaken verruilen voor een nieuw gezond dak. De gemeente ondersteunt inwoners met adviezen en het beschikbaar stellen van materialen. Lees meer op de pagina Asbestvrije schuren.

Zelf verwijderen

Gaat u zelf asbest verwijderen? Doe eerst een melding via het Omgevingsloket online. U krijgt dan een goedkeuring van de gemeente. Deze goedkeuring heeft u nodig als u asbest brengt naar het Recycleplein.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u alle regels waar u zich aan moet houden bij het verwijderen van asbest. Kijk ook op de pagina Storten van asbestafval. Op www.milieucentraal.nl vindt u een overzicht van de benodigde materialen.

Bekijk het filmpje op YouTube over het verwijderen van een asbestdak (6 minuten en 7 seconden).

Naar een YouTube filmpje

Voorwaarden zelf verwijderen asbest

Onder bepaalde voorwaarden mag u als particulier uw asbestdak van 35 m2 zelf verwijderen:

  • De asbestplaten zijn heel (hechtgebonden) en niet verbrokkeld. Als de platen verbrokkeld zijn, komen er vezels vrij. Asbest is gevaarlijk op het moment dat vezels worden ingeademd. Om ze zonder beschadiging te kunnen verwijderen, moeten ze losgeschroefd kunnen worden. Platen die anders zijn vastgemaakt, bijvoorbeeld gelijmd of gespijkerd, mag u niet zelf verwijderen.
  • Bij het zelf verwijderen van asbesthoudende platen, moet u zich houden aan belangrijke veiligheidsmaatregelen. Deze zijn in het belang van uw gezondheid en die van uw omgeving. Denk hierbij aan een goede stofmasker, handschoenen, (wegwerp-)overal, een geschikte ladder en plasticfolie voor het inpakken van de golfplaten.

Kijk voor meer informatie op de pagina Storten van asbestafval.

Pandeigenaar of huurder

Als pandeigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor onderhoud aan uw woning en dus ook voor het verwijderen van uw asbestdak. Er is een stappenplan, zodat u kunt zien wat u in welke situatie moet en kunt doen. Huurt u een woning? Neem dan contact op met uw verhuurder, woningcorporatie of- vereniging.

Vragen

Heeft u een vraag over asbestdaken? Neem contact op met de gemeente Deventer via asbestdaken@deventer.nl.

English Deutsch