Logo gemeente Deventer

Bezoek uit het buitenland ontvangen

Als u bezoek krijgt uit het buitenland, moet u misschien een garantstelling of een particuliere logiesverstrekking aanvragen bij de IND. Uw bezoek heeft dit nodig bij het aanvragen van een visum.

De buitenlandse bezoeker informeert bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in zijn land of er garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking nodig is. Is garantstelling en/of patriculiere logiesverstrekking nodig? Per persoon moet een aanvraag worden gedaan, ook voor minderjarige kinderen. 

Door garantstelling zorgt u ervoor dat uw gast niet in de problemen komt als hij of zij de kosten van een verblijf in Nederland niet (meer) kan betalen. Bijvoorbeeld omdat uw gast niet meer bij zijn geld kan of niet voldoende middelen van bestaan heeft. U bent dan samen verantwoordelijk voor de kosten van uw gast.

Logeert uw buitenlandse bezoek in uw huis? Dan heeft u een particuliere logiesverstrekking nodig.

 

  • Download en print het formulier Bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking of haal het formulier bij de balie.
  • Vul het formulier volledig in, maar zet uw handtekening nog niet. Geef aan wat van toepassing is: garantstellen, logies verstrekken of beide.
  • Neem het ingevulde formulier en uw geldig legitimatiebewijs mee naar de balie. U kunt hiervoor een afspraak maken. Met een afspraak helpen wij u binnen 5 minuten en voorkomt u dus wachttijd.
  • Aan de balie zet u persoonlijk uw handtekening op het formulier.
  • Is er sprake van garantstelling en bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan moet ook uw partner bij de balie persoonlijk het formulier ondertekenen. In dat geval neemt hij/zij ook een geldig legitimatiebewijs mee.
  • De handtekening(en) worden gelegaliseerd. De legalisatie is klaar terwijl u wacht.
  • U betaalt direct voor de legalisatie.
  • Het formulier met de gelegaliseerde handtekeningen stuurt u zelf naar uw buitenlandse bezoeker. Hij/zij neemt het formulier mee naar de Nederlandse ambassade of het consulaat in eigen land om een visum aan te vragen.

Met de legalisatie van de handtekening(en) verklaart de gemeente niets over de inhoud van het document.

Per persoon moet een aanvraag worden gedaan, ook voor minderjarige kinderen. Het legaliseren van een bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking kost € 22,50 per persoon.

Met PIN betalen heeft onze voorkeur. Betalen met creditcard is niet mogelijk.

De legalisatie is klaar terwijl u wacht.

Visum kort verblijf

Het bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking kan alleen gebruikt worden voor de aanvraag van een visum kort verblijf. Meer informatie over het visum kort verblijf vindt u op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Wilt u meer weten over andere visa/vergunningen? Dan kunt u terecht bij de IND en de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land van de buitenlandse bezoeker.

Voor het legaliseren van een bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking kunt u terecht op de locaties stadhuis Deventer, Bathmen en Schalkhaar. Maak hiervoor een afspraak.

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.