Iepziekte
De iepziekte is dodelijk. Iepen worden tegen de ziekte gevaccineerd. Als toch ziek worden, kappen we ze. Zo verkleinen we het besmettingsgevaar. Zie je een zieke of dode iep? Meld het dan bij ons.
De iepziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Ophiostoma ulmi. Besmette iepen reageren op de schimmel door het afsluiten van geïnfecteerde houtvaten, waardoor de watertoevoer in de boom langzaam opdroogt. Daardoor verwelkt de iep en sterft hij af. De schimmel verspreidt zich via de iepenspintkever. Maar ook door contact tussen de wortels van een zieke en een gezonde boom.
Zo herken je een zieke iep
Een iep heeft iepziekte als de boom herfstverschijnselen vertoont in de zomer. Het blad verkleurt, verdort en valt af. Wat ook opvalt, zijn de kale takken met een paar verdorde blaadjes aan de uiteinden.


Verwijderen zieke/dode iepen
Als de gemeente constateert dat een iep op gemeentegrond ziek is, wordt de iep binnen 5 werkdagen gekapt en helemaal weggehaald.
Staat de boom op particulier terrein? Dan is de eigenaar zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de boom.
Regels voor verwerken ziek iepenhout
- Ziek iepenhout moet worden afgevoerd naar een erkend verwerkingsbedrijf. Hout mag niet worden opgeslagen als brandhout;
- Het hout moet worden ontdaan van de bast (schillen);
- Ook de stobbe moet worden weggehaald en ontdaan van de bast;
- Klein takhout kan worden versnipperd met een houtversnipperaar of afgedekt vervoerd naar een verbrandingsoven.
Vaccineren van iepen
In Deventer worden iepen al jaren gevaccineerd tegen de iepziekte. De bomen krijgen een vaccin dat vergeleken kan worden met een jaarlijkse griepprik. Hierdoor gaan er in Deventer weinig iepen dood aan de iepziekte. Waar de natuurlijke uitval van vatbare bomen door iepziekte tussen de 5 en 15% per jaar ligt, wordt minder dan 1% van de gevaccineerde bomen ziek. Toch bleken diverse iepen aangetast door de ziekte. Rond mei en juni krijgen de iepen hun griepprik. Boomverzorgers van IdVerde brengen met een micro-injectiespuit het vaccin in.