Leges: hoeveel kost een omgevingsvergunning?
Wil je iets (ver)bouwen? Dan heb je vaak een omgevingsvergunning nodig. Hier zijn kosten aan verbonden. Dat heet leges. Hoe hoog de leges zijn, is afhankelijk van je aanvraag. De tarieven staan in de legesverordening.
De leges worden elk jaar vastgesteld door de gemeenteraad en staan in de legesverordening.
Leges: achteraf betalen
De gemeente berekent kosten per activiteit. Bij een project met meerdere activiteiten, worden de kosten opgeteld. Sommige tarieven zijn vast. Andere worden berekend over bijvoorbeeld bouwkosten, oppervlakte of inhoud. De definitieve kosten zijn daarom pas bekend als de vergunning verleend of geweigerd wordt.
We kunnen wel toelichten hoe we de kosten berekenen. Zo heb je een indicatie van de kosten. Lees meer op Voorbeelden berekening leges omgevingsvergunning
Bezwaar leges
Ben je het niet eens met de hoogte van de leges, dan kan je bezwaar maken tegen de factuur. Je kan de status van je zaak bekijken via jouw Persoonlijke Internet Pagina (PIP).
Vergunning geweigerd?
Wordt de vergunning geweigerd of trek je de aanvraag in? Ook dan betaal je leges. Want de gemeente heeft kosten gemaakt voor het behandelen van je aanvraag. In sommige gevallen betaal je een lager bedrag.
Vergunning intrekken na verlening
Wil je uiteindelijk geen gebruik maken van de vergunning? Of laat je de vergunning intrekken? Dan krijg je geen geld terug; de leges moet je toch betalen.
Tips: betaal niet teveel!
Je geeft de bouwkosten op aan de gemeente. Met deze tips betaal je u niet teveel leges:
- Het bedrag dat je aan de gemeente betaalt, hangt af van de (ruwbouw) bouwkosten. Niet de totale verbouwingskosten. De kosten voor een dure parketvloer of het stucen van een muur hoef je bijvoorbeeld niet mee te nemen.
- Geef het bedrag op exclusief BTW.
- Controleer of jouw project werkzaamheden bevat die vergunningvrij zijn. Deze hoef je niet aan te vragen. Je betaalt er dan ook geen leges over.
Vragen en antwoorden over leges
Leges zijn een soort belasting. Als jij van de gemeente een product of dienst vraagt, krijg je vaak een rekening voor de kosten. In de Legesverordening staat wie leges moet betalen en waarvoor. Jaarlijks stelt de gemeenteraad een tarieventabel vast.
De hoogte van de leges wordt altijd achteraf berekend. Dat komt omdat er tijdens een aanvraag soms nog dingen veranderen. Wij kunnen wel een globale indruk geven van de kosten waarmee je rekening kan houden.
Een uitleg met rekenvoorbeelden vind je op Rekenvoorbeelden leges bij bouwproject
Nee. Zonder vergunning is er sprake van illegale bouw. Doe je een aanvraag pas nadat het werk al is uitgevoerd of als je al bent gestart, dan verhogen we de leges tot 121% van het normale tarief. Ook kan het gebeuren dat je jouw werkzaamheden moet afbreken of herstellen, omdat er geen vergunning wordt verleend.
Leges worden in rekening gebracht wanneer de vergunning in behandeling is genomen en de gemeente daarvoor kosten heeft gemaakt.
Je betaalt daarom ook leges als de vergunning wordt geweigerd of als je de aanvraag intrekt voordat er een beslissing is genomen. In sommige gevallen betaal je dan wel een lager legesbedrag.
Vergunning intrekken na verlening
Wil je uiteindelijk geen gebruik maken van de vergunning? Dan mag je deze wel laten intrekken, maar de leges moet je toch betalen.
Wij sturen de factuur naar degene die als aanvrager van de vergunning staat vermeld. Wij gaan ervan uit dat de aanvrager uiteindelijk de kosten betaalt. Ook als een architect of aannemer de vergunning regelt.
Wij sturen een factuur zodra wij een beslissing nemen op jouw aanvraag. We kunnen niet vooraf de kosten berekenen. Dat komt omdat er vaak nog wijzigingen komen terwijl de aanvraag de procedure doorloopt. Pas als alle informatie bekend is over bijvoorbeeld activiteiten, bouwkosten en oppervlakte kunnen wij de leges berekenen.
Indicatie en bezwaar
We kunnen wel toelichten hoe we de kosten berekenen. Zo krijg je een indicatie van de kosten. Ben je het achteraf niet eens met de hoogte, dan kan je bezwaar maken tegen de legesfactuur.
Zonnepanelen op een dak mag je in de meeste gevallen vergunningsvrij plaatsen. Is er sprake van een monument of plaats je de zonnepanelen op de grond? Vraag dan een omgevingsvergunning aan.