Wet kwaliteitsborging

Heb je bouwplannen? Houd dan rekening met de Wet kwaliteitsborging (Wkb). Deze wet regelt het toezicht op de kwaliteit van (ge)bouwen. Misschien moet je een kwaliteitsborger inhuren.

Bouwen onder de Wkb

Hieronder lees je een stappenplan. Je kan ook een filmpje bekijken over het bouwen en verbouwen onder kwaliteitsborging (3 minuten, 29 seconden)(Verwijst naar een externe website). In deze video van de Rijksoverheid zie je waar je als opdrachtgever rekening mee moet houden.

Stappenplan

Check of je een vergunning nodig hebt

Controleer of je een omgevingsvergunning voor ruimtelijk bouwen nodig hebt. Heb je een vergunning nodig? Dan vraag je deze aan via het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website)

De gemeente controleert of je aanvraag voldoet aan de regels in het Omgevingsplan. Binnen 8 weken beslist de gemeente op jouw aanvraag.

Huur een kwaliteitsborger in

Op de website Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw(Verwijst naar een externe website) staat een lijst met kwaliteitsborgers. De kwaliteitsborger beoordeelt het bouwtechnische deel van je bouwplan en stelt het borgingsplan vast.

Dien een bouwmelding in
  • Uiterlijk 4 weken voor de start van de bouw (maar niet eerder dan een jaar) moet een bouwmelding worden gedaan bij de gemeente.
  • Je dient een bouwmelding in via het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website). Hierbij lever je een risicobeoordeling en borgingsplan in. Ook geef je aan wie jouw kwaliteitsborger is en welk instrument voor kwaliteitsborging wordt ingezet. Lever alle informatie aan waar om gevraagd wordt. Je mag niet beginnen met bouwen voordat je een volledige melding hebt ingediend.
  • Je hoort van de gemeente of jouw melding volledig is.
  • Indien volledig, mag je 4 weken na het indienen van de melding met de bouw beginnen. Als de bouw niet binnen 1 jaar is gestart, vervalt de melding.
  • Ontbreekt er informatie? Dan is de melding niet volledig en moet je een nieuwe melding indienen.
Meld de start van de bouw

2 dagen voor het begin van de bouw moet je via het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website) een melding “start bouwwerkzaamheden” doen. Hiermee informeer je de gemeente dat je gaat beginnen met jouw bouwwerkzaamheden. Hieronder vallen ook graafwerkzaamheden.

Controle door de kwaliteitsborger

Een kwaliteitsborger voert het borgingsplan uit. Daarmee controleert hij of zij of er aan de bouwtechnische voorschriften wordt voldaan en of er gebouwd wordt volgens de bouwregels. Je ontvangt een verklaring van de kwaliteitsborger als is bewezen dat het bouwwerk aan de bouwtechnische voorschriften voldoet.

Dien een gereedmelding in

Je dient een gereedmelding in via het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website). Hierbij lever je de verklaring van de kwaliteitsborger in. Ook lever je gegevens aan over het bouwwerk. Dit wordt ook wel het ‘dossier bevoegd gezag’ genoemd. 

Lever alle informatie aan waar om gevraagd wordt. Je mag het bouwwerk niet gebruiken voordat je een volledige gereedmelding hebt ingediend. Je hoort van de gemeente of je melding volledig is. 2 weken na een volledige gereedmelding mag je het bouwwerk in gebruik nemen. 

De gemeente controleert de gereedmelding op volledigheid. Is de gereedmelding niet volledig? Dan moet geconcludeerd worden dat de melding niet is gedaan en mag het gebouwde niet in gebruik worden genomen.

Einde van de bouw

1 dag na het beëindigen van de bouw dien je de melding “werkzaamheden gereed” in via het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website). Hiermee informeer je de gemeente over de beëindiging van je bouwwerkzaamheden.

Stroomschema proces Wkb

In onderstaande afbeelding zie je het stroomschema voor een aanvraag onder de Wkb:

Met het ingaan van de Wet kwaliteitsborging is de manier van toezicht en controle veranderd. Niet langer doet de gemeente de bouwtechnische toets, maar een gecertificeerde en erkende kwaliteitsborger. Dit geldt voor alle aanvragen die onder gevolgklasse 1 vallen. Bijvoorbeeld: 

  • een grondgebonden woning
  • een fiets- of voetgangersbrug
  • een recreatiewoning
  • een bedrijfshal

De wet geldt nog niet voor verbouwingen binnen gevolgklasse 1. 

Gevolgklasse II en III

Gevolgklasse II en III zijn risicovolle bouwwerken. Bijvoorbeeld appartementencomplexen, scholen of hotels. Voor deze bouwwerkzaamheden heb je voorlopig nog een omgevingsvergunning nodig. Het is mogelijk dat dit in de toekomst verandert. Een omgevingsvergunning vraag je aan via het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website).

De gemeente toetst gevolgklasse II en III zelf aan de bouwtechnische voorschriften. Ook houdt de gemeente toezicht tijdens de bouw. Je hoeft dus geen kwaliteitsborger in te huren.

De kwaliteitsborger houdt toezicht via een instrument voor kwaliteitsborging: daarin wordt aangegeven op welke manier het toezicht wordt gedaan. Bedrijven ontwikkelen deze instrumenten. Instrumenten worden daarna gekeurd door de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw. Als het instrument aan de eisen voldoet, mag het gebruikt worden voor kwaliteitsborging.

De gemeente blijft wel betrokken. Een initiatiefnemer moet meerdere meldingen indienen bij de gemeente of ander bevoegd gezag. Hierbij valt te denken aan een bouw- en gereedmelding. De gemeente blijft het bevoegd gezag en kan dus toezicht houden en handhaven als dat nodig is.

Bij bijzondere lokale omstandigheden gaat het om lokale risico’s of situaties voor jouw bouwplan. Met deze omstandigheden moet de kwaliteitsborger rekening houden voor de bouwtechnische eisen van een bouwwerk. De kwaliteitsborger is verantwoordelijk om op de hoogte te zijn van de bijzondere lokale omstandigheden. De lijst van lokale bijzonder omstandigheden kan altijd wijzigen. Controleer dus altijd voordat je begint met bouwen wat de bijzondere lokale omstandigheden zijn.

In de gemeente Deventer gelden de onderstaande bijzondere lokale omstandigheden:

  • Wanneer je van plan bent een fundering te plaatsen adviseren wij grondmechanisch onderzoek (sondering) uit te voeren. Dit omdat in het Deventer grondgebied er lokaal verschillen zijn in bodemgesteldheid. De uitkomst van de sonderingtechniek bepaalt welke funderingsmethode moet worden toegepast.
  • Het grondwaterpeil in de gemeente Deventer varieert. Om die reden geven wij als aandachtspunt mee de fundering zo te ontwerpen dat er een lage grondspanning optreedt.
  • Ga je bouwen in het binnenstedelijk gebied? Dan zijn er hoogstwaarschijnlijk archeologische aandachtsgebieden aanwezig. Check het omgevingsplan of uw bouwplan in zo’n aandachtsgebied ligt en wat de regels zijn. Het kan zijn dat deze regels bepalend zijn voor het ontwerp van uw fundering (archeologisch vriendelijke fundering).