Wet natuurbescherming
Als je een buiten-evenement organiseert, kan je te maken krijgen met de Wet natuurbescherming. Deze wet beschermt natuurgebieden en planten- en diersoorten. De provincie bepaalt wat er wel en niet mag. De provincie zorgt ook voor de vergunningen en ontheffingen.
Evenementen in natuurgebieden
Of een evenement op een bepaalde plek mogelijk is hangt af van de locatie, het type evenement en het seizoen. Op locaties in, of direct aan een Natura 2000-gebied is bijvoorbeeld minder mogelijk. Een evenement organiseren in een natuurgebied kan soms wel, maar onder voorwaarden. De natuur mag dan zo min mogelijk last hebben van het evenement en het leefgebied mag niet verslechteren.
Flora en fauna
Heeft een ecologisch deskundige bepaald dat er beschermde planten- en/of diersoorten aanwezig zijn op of vlakbij de locatie van het evenement? Misschien heb je dan een vergunning of ontheffing in het kader van de Wet natuurbescherming nodig.
Onder de Wet natuurbescherming geldt een zorgplicht voor alle in het wild levende dieren. De zorgplicht houdt in dat je de activiteiten die nadelig kunnen zijn voor dieren en planten in redelijkheid zo veel mogelijk nalaat. Of dat je maatregelen neemt om onnodige schade aan dieren en planten te voorkomen.
Stikstof
Veroorzaakt de activiteit stikstofneerslag? Ook dan is er misschien een vergunning of ontheffing nodig. Voor organisatoren van evenementen geldt het advies om vooraf te beoordelen of de activiteit zorgt voor extra stikstofbelasting in de omliggende Natura2000 gebieden(Verwijst naar een externe website).
De grootste veroorzakers van stikstofneerslag zijn vaak de stroomvoorzieningen, verkeersbewegingen en aan- en afvoer materialen bij een evenement. Met de zogenaamde AERIUS-berekening (stikstofberekening) krijgen de organisator en de overheid inzicht in de stikstofneerslag. En dus ook of het evenement acceptabel is of dat er maatregelen genomen moeten worden.
Vergunning
De vergunning of ontheffing wordt verleend op basis van de Europese Wet natuurbescherming, een kader dat volledig losstaat van provinciale of gemeentelijke omgevingsplannen waarin richtlijnen voor evenementen- of festivallocaties zijn vastgelegd. Je moet aan beiden voldoen. Zelfs als een omgevingsplan aangeeft dat iets mag, kan de Wet natuurbescherming aangeven dat het niet mag.
Meer informatie
Heb je vragen over de Wet natuurbescherming? Neem dan contact op met de provincie Overijssel.
038 499 88 99(Verwijst naar een telefoonnummer)
overijsselloket@overijssel.nl(Verwijst naar een e-mailadres)