Vroegsignalering

Woningbouwcoporaties, energie- en waterbedrijven en zorgverzekeraars geven betalingsachterstanden door aan de gemeente. Dat zijn zij wettelijk verplicht en we noemen dit vroegsignalering. Op het moment dat wij een bericht krijgen van één van deze organisaties, dan nemen wij contact met je op. 

Heb je een kaart van ons ontvangen?

Misschien heb je nog vragen. Bekijk ze hieronder.

Ja dat klopt. Om met je in contact te komen, gebruiken we onder andere WhatsApp, telefoon, e-mail, sms, sturen we een brief of komt een medewerker bij je aan de deur. Als de medewerker bij jou aan de deur staat, kan hij/zij zich legitimeren.

We hebben begrepen dat je misschien een achterstand hebt in het betalen van rekeningen. We bespreken graag met jou of je hulp kan gebruiken bij het oplossen hiervan. Deze hulp is gratis.

Beginnende achterstanden van wonen, zorg of energie- en waterbedrijven worden doorgegeven aan de gemeente. Dat zijn zij wettelijk verplicht. We noemen dit vroegsignalering. 

De gemeente wil inwoners met geldzorgen zo snel mogelijk helpen.

Je bepaalt altijd zelf of je hulp wilt. Wij proberen de stap naar hulp zo klein mogelijk te maken. En dat kost je niets. 

Het is niet zeker dat we problemen kunnen voorkomen, maar we gaan graag met je in gesprek. Misschien heb je vragen over jouw financiën of andere zaken waar je tegenaan loopt.   

Denk bijvoorbeeld aan:

  • een betalingsregeling  
  • schuldhulpverlening
  • inkomsten/uitgaven op een rij zetten
  • je informeren over mogelijke voorzieningen, zoals toeslagen of kwijtschelding
  • je informeren over andere vormen van ondersteuning
  • een luisterend oor voor jouw verhaal

Professionele hulpverleners van de gemeente kijken samen met jou naar jouw situatie. Op het moment dat wij een bericht krijgen van een woningcorporatie, zorgverzekeraar, water- of energiebedrijf nemen we contact met je op met de vraag of je hulp wilt. Kunnen we je niet bereiken, dan komen we soms bij jou aan de deur. 

Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. De informatie uit het gesprek wordt alleen gedeeld wanneer je daar zelf toestemming voor geeft.

Hoe werkt het als ik hulp wil?

We maken eerst kennis

Dat kan bij jou thuis of op het gemeentehuis. Wat jij prettig vindt.

Vertel je verhaal
We bespreken samen de mogelijkheden

En we kijken welke stappen daarvoor nodig zijn.