Iepziekte

Is de iep ziek dan wordt de boom weggezaagd. Door direct te kappen verkleinen we het besmettinggsgevaar.

Zieke boom melden

Ziet u zieke of dode iepen? U kunt een digitale melding doen met het formulier Melding Openbare Ruimte, of telefonisch via telefoonnummer 14 0570.

De iepziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Ophiostoma ulmi. Besmette iepen reageren op de schimmel door het afsluiten van geïnfecteerde houtvaten, waarna de watertoevoer stagneert. Daardoor verwelkt de iep en sterft hij af. De schimmel verspreidt zich via de iepenspintkever. Maar ook door contact tussen de wortels van een zieke en een gezonde boom.

Iepziekte

Een iep heeft iepziekte wanneer de boom herfstverschijnselen vertoont in de zomer. Het blad verkleurt, verdort en valt af. Wat ook opvalt, zijn de kale takken met een paar verdorde blaadjes aan de uiteinden.

Verwerken ziek iepenhout

  • het hout moet worden afgevoerd naar een erkend verwerkingsbedrijf. Hout mag niet worden opgeslagen als brandhout;
  • het hout moet worden ontdaan van de bast (schillen);
  • ook de stobbe moet worden weggehaald en ontdaan van de bast;
  • klein takhout kan worden versnipperd met een houtversnipperaar of afgedekt vervoerd naar een verbrandingsoven.

Weghalen

Als de gemeente constateert dat een iep ziek op gemeentegrond ziek is, wordt de iep binnen 5 werkdagen gekapt en helemaal weggehaald. Staat de boom op particulier terrein, dan bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de zieke iep. De gemeente kan wel helpen vaststellen of het om een zieke iep gaat.

English Deutsch