Kinderopvang in Deventer

In Deventer kunnen ouders kiezen uit diverse soorten kinderopvang: dagopvang, gastouderopvang en buitenschoolse opvang. Daarnaast kent de gemeente zelf ook 4 regelingen voor kinderopvang (kindregelingen). Gemeente Deventer houdt toezicht op de inschrijving en kwaliteit van kinderopvang.

Kindregelingen

De gemeente Deventer kent 4 kindregelingen. Hieronder lees je de voorwaarden per regeling.

Peuterspelen

Ter voorbereiding op de basisschool kan je kind meedoen aan peuterspelen. Peuterspelen is bedoeld voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Je kind kan 7 uur per week naar deze opvang. Je kan je peuter rechtstreeks aanmelden bij een kinderopvangcentrum naar keuze gedurende 40 weken per jaar.

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE)

In Deventer willen we kinderen goed voorbereid naar school laten gaan. Kinderen met een achterstand willen we daarom extra aandacht geven. Dit kan via Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Het consultatiebureau bepaalt of jouw kind hiervoor in aanmerking komt. VVE is bedoeld voor kinderen van 2 tot 4 jaar en wordt maximaal 14 uur per week aangeboden. Je kan jouw peuter rechtstreeks aanmelden bij een kinderopvangcentrum naar keuze gedurende 46 weken per jaar.

Sociaal Medisch Indicatie (SMI)

Als er binnen een gezin of bij een kind omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat tijdelijk kinderopvang nodig is, dan is het mogelijk om een sociaal medische indicatie aan te vragen. Dit doe je bij Team Toegang Jeugd Deventer. De toegangsmedewerker bepaalt hoeveel uren en hoe lang opvang nodig is.

Opvang bij reïntegratie

Voor alleenstaande studerende ouders en ouders die een re-integratietraject volgen vanuit de Participatiewet (bijstand) is het mogelijk om de eigen bijdrage binnen de kinderopvangtoeslag (een deel) vergoed te krijgen. De werkmakelaar van KonnecteD(Verwijst naar een externe website) bepaalt hoeveel uren en hoe lang opvang nodig is.

Waar kan ik meer informatie krijgen?

Bij het consultatiebureau kan de jeugdverpleegkundige je uitleggen wat Peuterspelen en VVE precies zijn en waarom het goed is voor de ontwikkeling van je kind. Ook kan je informatie krijgen bij het Kindercentrum, afdeling klantenservice. 

Tegemoetkoming kosten kinderopvang

Kinderopvangtoeslag vraag je aan  bij de Belastingdienst(Verwijst naar een externe website). Kijk in het stroomschema (pdf, 202 KB) of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. 

Kom je niet voor in aanmerking voor kinderopvangtoeslag? Dan kan je in sommige gevallen een bijdrage van de gemeente krijgen voor de kosten van de kinderopvang

Let op: het kinderopvangcentrum vraagt deze tegemoetkoming voor je aan bij de gemeente. Dat kan je dus niet zelf doen. Neem contact op met de kinderopvang waar jouw kind is aangemeld voor meer informatie.

Wederkerigheid

Als de gemeente een gedeelte van de kosten van kinderopvang van je kind vergoedt, vragen wij je om iets terug te doen voor minimaal 4 uur in de week. Dit heet wederkerigheid.

Of kijk in het schema. (pdf, 244 KB)

Je helpt je kind via een plan van activiteiten om de achterstand te verminderen, bijvoorbeeld door:

  • voorleesouder te worden
  • mee te helpen op het kinderopvangcentrum
  • een taalcursus Nederlands te volgen
  • een cursus lezen en schrijven te volgen
  • een medisch traject te doorlopen van diagnose, behandeling en oefeningen thuis
  • de woordenschat te vergroten via deelname aan LOGO3000

Je regelt zelf iets om terug te doen. Dat doet de gemeente niet voor jou. Op de wederkerigheidsovereenkomst (pdf, 164 KB) vul je in wat je terug wil doen. Het formulier lever je in bij je kinderopvangcentrum. Doe dat vóórdat jouw kind daar start.

Ben je niet in staat om wat terug doen, bijvoorbeeld om medische of psychische redenen? Overleg dan met een VVE-toeleider, een consulent van Konnected of een medewerker van Team Toegang Jeugd of er een uitzondering gemaakt kan worden. Deze afspraak moet op schrift staan en ondertekenend worden.

Mantelzorg

Soms is er in een gezin sprake van mantelzorg en dat geldt ook als wederkerigheid. In dat geval hoef je dus geen vrijwilligerswerk te doen. Je moet wel een mantelzorgovereenkomst (te vinden op internet) invullen en ondertekenen en aanleveren bij het kindercentrum.

Registratie en toezicht

Wil je een kinderopvangorganisatie of een kindcentrum aanmelden, uitbreiden of overnemen, of wijzigen de gegevens? Dan moet je dit melden bij de gemeente. Ook zorgt de gemeente voor registratie bij het Landelijk Register Kinderopvang(Verwijst naar een externe website).

De gemeente houdt toezicht op de kinderopvang in Deventer. We controleren bijvoorbeeld of de kinderopvang veilig is en aan de wettelijke eisen voldoet. Als een kinderopvang niet aan de eisen voldoet, kan de gemeente handhaven.