Logo gemeente Deventer

Lebuinuspleinen

Ontwerp 3e Lebuinusplein – Nieuwe Markt

Meer informatie over het ontwerp van het 3e Lebuinusplein: Nieuwe Markt.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief Lebuinuspleinen

Via dit formulier meldt u zich aan voor de nieuwsbrief Lebuinuspleinen. 

Lees meer

Opening Stromarkt

Het tweede Lebuinusplein is zo goed als af. En wat wordt het mooi! Op vrijdag 9 december was de opening van de Stromarkt. Ter hoogte van restaurant de Keizerskroon.

Lees meer

Bordes bibliotheek krijgt bijzonder kunstwerk

Komend voorjaar krijgt het bordes van de bibliotheek een bijzonder ‘tapijt’, gemaakt door het Nederlandse kunstenaarscollectief We Make Carpets. Marcia Nolte, één van de kunstenaars, vertelt meer over de aanwinst voor het Lebuinusplein.

Lees meer

Een staaltje archeologisch onderzoek op de Stromarkt en de Kleine Poot door archeoloog Bart Vermeulen

Net voor de bouwvak kon het werk aan de Stromarkt tussen de Engestraat en de Graven worden afgerond. Tegelijk werd een begin gemaakt met het aanleggen van een diepriool dat richting de Kleine Poot loopt. In deze smalle rioolsleuf bevond zich een groot aantal muurresten. De muurresten geven een inkijkje in de ontwikkeling van de Proosdij en de Bisschopshof.

Lees meer

Inspiratiebijeenkomst voor Regenwaterambassadeurs

Op 5 juli jl. organiseerde gemeente Deventer samen met Natuur en Milieu Overijssel een inspiratiebijeenkomst voor de Regenwaterambassadeurs in Deventer.

Lees meer

Nu nog hard aan de slag, eind 2022 klaar 

De Lebuinuspleinen? “Een geweldig project”, beaamt projectleider Robert Boomkamp van de gemeente Deventer. “We voegen iets moois toe aan de stad. Als ik op het Grote Kerkhof op een warme dag zie hoe kinderen lekker spelen in de waterpartij daar, is dat toch wel geweldig.” 

Lees meer

Pleinbezoeker krijgt de ruimte op de Stromarkt  

Na het Grote Kerkhof ondergaat nu de Stromarkt een metamorfose. Architect Jan van Minnebruggen van ontwerpbureau BoschSlabbers weet wel zeker dat dit straks een verrassend plein wordt. En: voetgangers krijgen straks de ruimte.  

Lees meer

Deventer Archeologie op schema op de Stromarkt

“Met deze opgraving wordt het Deventer stadsverhaal completer”

Lees meer

Lichtplan Lebuinuspleinen versterkt historische grandeur

De heringerichte Lebuinuspleinen worden omlijst door prachtige historische panden. Die vallen straks in de avonduren veel meer op. Het uitgebreide lichtplan dat is gemaakt voor de Lebuinuspleinen, gaat daarvoor zorgen, vertelt Bennie Biesterbos van gemeente Deventer. Barend Jan Schrieken, directeur van NV Bergkwartier, de eigenaar van een aantal historische panden, is blij met het plan. Ook ‘zijn’ oudste huis van Nederland staat straks in de spotlight.

Lees meer

Boomcirkels Grote Kerkhof laten je even stilstaan bij het leven

Van Etty Hillesum tot Erasmus, van Typhoon tot Johanneke ter Stege en van Jeremia tot Boudewijn Betzema: hun woorden krijgen een mooie plek op het Grote Kerkhof, dat nu opnieuw wordt ingericht. Rondom de nieuwe bomen op het plein komen hardstenen randen met messing cirkels met tekstfragmenten. Die woorden stemmen vrolijk en bieden ook stof tot nadenken, vertellen initiatiefnemers Herman Evers en Bram de Borst.

Lees meer

Eeuwenoude Lebuinuspleinen duurzamer de toekomst in

“De Lebuinuspleinen worden niet alleen mooi, maar ook toekomstbestendig”, vertelt projectleider Robert Boomkamp van gemeente Deventer. Hij zorgt er met zijn collega’s voor dat het plan voor de pleinen tiptop wordt uitgevoerd en heeft daarvoor onder meer veel contact met de aannemer.

Lees meer

Grandeur en gemoedelijkheid gaan op het Grote Kerkhof straks hand in hand

Nu wordt er nog volop gewerkt, maar landschapsarchitect Jan van Minnebruggen ziet zichzelf komende zomer al helemaal struinen over het heringerichte Grote Kerkhof. Belangrijker: hij hoopt natuurlijk dat vooral de Deventernaren het ‘nieuwe’ plein in hun hart sluiten en tot leven brengen.

Lees meer

Uitvoering Lebuinuspleinen

De afgelopen weken is er hard gewerkt aan de Stromarkt. En op het Grote Kerkhof kon iedereen volop genieten van de fontein. 

Lees meer

Klimaatbewuste Lebuinuspleinen

Het klimaat verandert wereldwijd en dat is in Deventer dus niet anders. Het ontwerp en de herinrichting van de Lebuinuspleinen houden rekening met de klimaatverandering. Dat is nodig en kan ook gewoon binnen de historische context van de plek.

Lees meer

Samenwerking

Omwonenden, ondernemers en andere betrokkenen denken vanaf het begin mee. Dat is ook gebeurd in de laatste fase, waarin alle details moesten worden uitgewerkt. Denk daarbij aan het plaatsen en verplaatsen van ondergrondse afvalcontainers, bomen en groen, en de plekken voor fietsparkeren.

Lees meer

Aanmelden WhatsApp-groep

U kunt zich aanmelden voor een WhatsApp-groep Lebuinuspleinen. Hierin deelt de aannemer foto’s en actuele informatie over de werkzaamheden.

Lees meer