Logo gemeente Deventer

Ouderschap ontkennen

Als de moeder van een kind getrouwd is, dan wordt haar echtgenoot de vader van het kind. Dit geldt ook voor geregistreerd partnerschap. Bij lesbische stellen wordt de partner de duomoeder van het kind. Het kind moet dan verwekt zijn door kunstmatige bevruchting met behulp van een anonieme zaaddonor.

Het is mogelijk om het ouderschap te ontkennen. Bijvoorbeeld omdat de echtgenoot niet de biologische vader van het kind is. Of omdat de duomoeder geen rol in de verzorging of opvoeding van het kind heeft gespeeld. De moeder, vader/duomoeder en het kind kan ontkenning van het ouderschap aanvragen.

Vaak vraagt u deze aan bij de rechtbank.

Wilt u de ontkenning in de registratie vastleggen, dan meldt u dit bij de gemeente.

Alleen de moeder kan de ontkenning van het ouderschap persoonlijk verklaren bij Publiekscontacten. De verklaring wordt dan vastgelegd in een akte. U kunt hiervoor een afspraak maken via telefoonnummer 14 0570.

Wat heeft u nodig?

  • geldig legitimatiebewijs
  • geboorteakte
  • afhankelijk van de situatie kan de baliemedewerker meerdere documenten vragen. Bijvoorbeeld een overlijdensakte van uw man of vrouw.

De moeder kan het verzoek bij de rechtbank indienen tot 1 jaar na de geboorte van het kind. De vader kan het verzoek indienen tot 1 jaar nadat hij te weten is gekomen dat hij niet de biologische vader is van het kind. De moeder en vader kunnen het ouderschap niet ontkennen als:

  • de man voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap wist van de zwangerschap, of
  • de man akkoord gegaan is met de daad waardoor het kind verwekt is.

Een kind kan een verzoek bij de rechtbank indienen tot 3 jaar nadat het te weten kwam dat de man niet zijn of haar biologische vader is. Was het kind toen jonger dan 18 jaar, dan kan het een verzoek indienen tot 3 jaar na zijn of haar 18e verjaardag.

Voor de moeder is het in 1 geval mogelijk bij de gemeente het ouderschap te ontkennen. Het is dan niet nodig om naar de rechtbank te gaan. Dit kan alleen als:

  • de echtgenoot of geregistreerde partner is overleden binnen 306 dagen voor de geboorte van het kind, en
  • de moeder en haar echtgenoot of geregistreerd partner vanaf de 306e dag voor de geboorte gescheiden hebben geleefd (van tafel en bed).

Voor ontkenning van het ouderschap kunt u terecht in stadhuis Deventer. In Bathmen en Schalkhaar kunt u niet terecht voor ontkenning van het ouderschap.

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.