Logo gemeente Deventer

Rijbewijs aanvragen

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Of wilt u uw rijbewijs verlengen? U kunt zowel uw 1e als uw nieuwe rijbewijs aanvragen bij Publiekscontacten.

Heeft u al een rijbewijs en wilt u deze verlengen of uitbreiden met een categorie? Per 1 januari 2023 kunt u hiervoor ook online terecht bij de RDW.

Let op: Het is erg druk bij de gemeente voor het aanvragen van een rijbewijs. De wachttijd kan oplopen. Heeft u een afspraak gemaakt? Dan bent u snel aan de beurt.

Een rijbewijs aanvragen

Wilt u uw rijbewijs verlengen of uitbreiden met een categorie? U kunt dit online aanvragen bij de RDW.

Wilt u uw 1e rijbewijs aanvragen of is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Dan is online aanvragen niet mogelijk. U kunt dan terecht bij Publiekscontacten. Hier bent u ook welkom als u het rijbewijs liever persoonlijk aanvraagt. U kunt een afspraak maken. Met een afspraak helpen wij u binnen 5 minuten en voorkomt u dus wachttijd.

Het rijbewijs haalt u persoonlijk op. Ook als u de aanvraag online heeft gedaan. Maak een afspraak. De levertijd is afhankelijk van de locatie.

Wat heeft u nodig bij de aanvraag?

Doet u de aanvraag bij Publiekscontacten? Dan neemt u het volgende mee.

 • Een goedgelijkende kleuren pasfoto. De foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Lees hier de voorwaarden waaraan uw pasfoto moet voldoen;
 • uw huidige rijbewijs. Ook als het niet meer geldig is;
 • heeft u nog geen rijbewijs? Neem dan uw geldig paspoort of identiteitskaart mee;
 • betaalmiddel.

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen?

Is uw rijbewijs vermist (kwijt of gestolen)? Dan vult u bij de aanvraag van uw nieuwe rijbewijs bij Publiekscontacten een verklaring van vermissing in.

Het is mogelijk om zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal melding te registreren van een Nederlands rijbewijs. Dit kan via de website van de RDW.

Vermiste rijbewijzen staan landelijk geregistreerd. Zo'n document mag u nooit meer gebruiken. Vindt u een rijbewijs weer terug nadat het als vermist is geregistreerd? Lever het dan in bij Publiekscontacten.

Tarieven 2024
Rijbewijs € 51,11
Extra kosten spoedaanvraag rijbewijs € 39,65
Papieren Gezondheidsverklaring via Publiekscontacten (alleen mogelijk voor aanvragers van 75 jaar of ouder) € 44,50
Gezondheidsverklaring via CBR Zie website CBR

Met PIN betalen heeft onze voorkeur. Betalen met creditcard is niet mogelijk.

Levertijd locatie stadhuis Deventer

Heeft u het rijbewijs aangevraagd aan de balie? De levertijd van een rijbewijs is 5 werkdagen.

Heeft u online een aanvraag gedaan voor verlenging of uitbreiding? Dan is de levertijd 2 werkdagen.

Levertijd locaties Bathmen en Schalkhaar

Heeft u het rijbewijs aangevraagd aan de balie? Voor de locaties Bathmen en Schalkhaar is de levertijd 10 werkdagen.

Heeft u online een aanvraag gedaan voor verlenging of uitbreiding? Als u het rijbewijs wilt ophalen in Bathmen of Schalkhaar, dan belt u eerst naar telefoonnummer 14 0570. Wij plannen een afspraak in en zorgen ervoor dat u uw rijbewijs op de gewenste locatie kunt ophalen. U hoort dan ook wat de levertijd is.

Spoedaanvraag

Heeft u snel een nieuw rijbewijs nodig? Voor spoedaanvragen kunt u vóór 14.00 uur terecht bij onze locatie stadhuis Deventer. U kunt uw rijbewijs dan de volgende werkdag na 10.30 uur ophalen. In Schalkhaar en Bathmen kunt u geen spoedaanvraag doen. Let op, u betaalt voor een spoedaanvraag extra kosten.

Ophalen

U moet uw rijbewijs persoonlijk ophalen bij Publiekscontacten. U kunt hiervoor een afspraak maken. Neem uw huidige rijbewijs mee. Als u deze niet (meer) heeft, neem dan uw geldige paspoort of identiteitskaart mee. Na uw aanvraag heeft u maximaal 3 maanden de tijd om het rijbewijs op te halen.

Rijbewijs online aanvragen

Per 1 januari 2023 kunt u uw rijbewijs online aanvragen bij de RDW. Dit is mogelijk als:

 • het gaat om een verlenging van het rijbewijs of een categorie-uitbreiding;
 • u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van gemeente Deventer;
 • u een geactiveerde DigiD app met een eenmalige identiteitscheck heeft. Hiervoor heeft u een smartphone met NFC-lezer nodig (Android: versie 6.0 of hoger. iPhone: model 7 of hoger met IOS 13);
 • in geval van een medische keuring: u levert een Gezondheidsverklaring in bij het CBR. Krijgt u van het CBR de Verklaring van Geschiktheid, dan kunt u uw rijbewijs verlengen.

Voldoet u niet aan deze voorwaarden? Dan vraagt u uw rijbewijs persoonlijk aan bij Publiekscontacten.

Hoe werkt een online aanvraag? Dat leest u hieronder. Bekijk ook de video.

 • Laat een pasfoto maken bij een RDW-erkende fotograaf. Bij deze fotograaf zet u een handtekening. U betaalt de fotograaf voor de foto en de handtekening. Deze kosten zijn niet meegerekend in de kosten voor het rijbewijs.
 • U vraagt uw rijbewijs online aan bij de RDW en betaalt via iDEAL.
 • 2 werkdagen na de aanvraag krijgt u een e-mail van de RDW. Hierin staat dat uw nieuwe rijbewijs klaar is.
 • U kunt het nieuwe rijbewijs persoonlijk ophalen in stadhuis Deventer. Wilt u het rijbewijs ophalen in Bathmen of Schalkhaar? Neem dan contact op via telefoonnummer 14 0570.
 • Bij het ophalen neemt u uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) en uw oude rijbewijs mee. Uw oude rijbewijs levert u in.

Geldigheid

De geldigheid van uw nieuwe rijbewijs is afhankelijk van uw leeftijd, op het moment dat u het rijbewijs vernieuwt.

Bent u jonger dan 65 jaar? Dan is het nieuwe rijbewijs 10 jaar geldig. Voor de volgende leeftijden geldt een afwijkende geldigheidsduur.

 • 65 tot en met 69 jaar
  Het nieuwe rijbewijs is geldig tot u 75 jaar oud bent. Voorbeeld: een nieuw rijbewijs dat wordt afgegeven aan iemand van 69 jaar, heeft een geldigheid van 6 jaar (tot de 75e verjaardag).

 • 70 tot en met 74 jaar
  Het nieuwe rijbewijs is 5 jaar geldig. Voorbeeld: een nieuw rijbewijs dat wordt afgegeven aan iemand van 73 jaar, heeft een geldigheid van 5 jaar (tot de 78e verjaardag).

 • 75 jaar of ouder
  Het nieuwe rijbewijs is 5 jaar geldig en een medische keuring is verplicht.

Om medische redenen kan de geldigheid afwijken.

Let op! Wanneer een rijbewijs vermist is dat geldig was tot uw 75e verjaardag (of later), dan kunt u zonder keuring alleen een rijbewijs krijgen met dezelfde geldigheid als het vermiste rijbewijs. Voor een langere geldigheid heeft u een (nieuwe) Gezondheidsverklaring van het CBR nodig.

Wanneer een rijbewijs vermist is met daarop (1 van) de categorieën CDE, dan kunt u zonder keuring alleen een rijbewijs met deze categorieën krijgen met dezelfde geldigheid als het vermiste rijbewijs. U kunt er ook voor kiezen om tijdelijk afstand te doen van deze categorieën. Dan kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen voor een langere periode. Voor een langere geldigheid van de categorieën CDE heeft u een (nieuwe) Gezondheidsverklaring van het CBR nodig.

Gezondheidsverklaring

Als u rijexamen wilt doen, dan levert u eerst een Gezondheidsverklaring in bij het CBR. Bij de aanvraag van uw 1e rijbewijs loopt dit via uw rijschool. Het CBR bepaalt naar aanleiding van de Gezondheidsverklaring of u de Verklaring van Geschiktheid krijgt. Een Gezondheidsverklaring is niet nodig voor de aanvraag van rijbewijs AM (bromfietsrijbewijs).

Heeft u voor de aanvraag of verlenging van uw rijbewijs een medische keuring nodig, dan vult u eerst de Gezondheidsverklaring in. Dat kan via het CBR. U logt in met uw DigiD. U heeft een medische keuring nodig als u:

 • 75 jaar of ouder bent én uw rijbewijs binnenkort verloopt (zie de website van RDW voor meer informatie);
 • een medische beperking heeft;
 • een rijbewijs voor een bus (D, D1, DE of D1E) of vrachtwagen (C, C1, CE of C1E) aanvraagt.

Bent u 75 jaar of ouder, dan is het mogelijk bij Publiekscontacten een papieren versie van de Gezondheidsverklaring te kopen. U kunt hiervoor een afspraak maken. De Gezondheidsverklaring is een blanco formulier en dus niet persoonsgebonden. Iemand anders kan de Gezondheidsverklaring voor u ophalen.

Heeft u een medische beperking of wilt u de verklaring omdat u een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen aanvraagt? Dan kunt u niet terecht bij Publiekscontacten, maar alleen bij het CBR.

Rijden met een buitenlands rijbewijs

Een buitenlands rijbewijs mag u nog een bepaalde periode in Nederland gebruiken. De periode is afhankelijk van het land dat het rijbewijs heeft afgegeven. Op de website van de RDW vindt u meer informatie over de mogelijkheden om met een buitenlands rijbewijs in Nederland te rijden. Na het aflopen van de periode moet u een Nederlands rijbewijs hebben.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

In bepaalde gevallen kunt u een buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dit is alleen mogelijk wanneer u in Nederland staat ingeschreven en over een geldige verblijfstitel beschikt. Op de website van de RDW vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs. Voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs kunt u terecht bij Publiekscontacten. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt de kosten voor een Nederlands rijbewijs.

Rijbewijs verlopen

Is uw rijbewijs verlopen, dan mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen als u dat toch doet. Ook bent u in de meeste gevallen niet verzekerd.

Categorie T

Het rijbewijs kent de categorie T. Deze categorie geldt voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS). Lees meer over de categorie T op het rijbewijs.

Bromfietsrijbewijs

Om bromfiets te mogen rijden is een rijbewijs met categorie AM verplicht. Om zo'n rijbewijs aan te kunnen vragen, moet u slagen voor een theorie- en praktijkexamen.

Iedereen die na 1 oktober 2006 over een geldig motor- of autorijbewijs beschikt, mag ook bromfiets rijden. Voor categorie AM is nog geen medische keuring vereist. Kijk voor meer informatie op de pagina Bromfietsrijbewijs.

2toDrive

Met 2toDrive kunnen jongeren onder de 18 jaar hun B-rijbewijs halen. Vanaf 16 jaar kan je theorie-examen doen en vanaf 16,5 jaar kan je starten met praktijklessen. Vanaf 17 jaar kan je praktijkexamen doen. Als je geslaagd bent kun je tot je 18e rijervaring opdoen onder begeleiding van een coach.

Als je de examens hebt gehaald, kun je bij Publiekscontacten je rijbewijs aanvragen. Voordat je het rijbewijs aanvraagt, moet je de aanvraag doen voor een begeleiderspas. Deze pas hoef je nog niet in bezit te hebben, maar de aanvraag moet wel gedaan zijn. Een begeleiderspas kun je regelen via de website www.2todrive.nl. Op de begeleiderspas staan de namen van de personen die je als coach hebt aangewezen. Als je gaat rijden moet 1 van deze personen in de auto zitten. Tijdens het rijden moet je het behaalde rijbewijs én de begeleiderspas bij je hebben. Meer informatie vindt u op de website van 2toDrive.

Identiteitsfraude

Steeds meer organisaties vragen om een kopie van uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument. Er zijn mensen die misbruik maken van deze kopieën. U kunt dit misbruik tegengaan. Hoe? Kijk op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude. Lees ook hoe u een veilige kopie kunt maken van uw legitimatiebewijs.

Voor een rijbewijs kunt u terecht op de locaties stadhuis DeventerBathmen en Schalkhaar.

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.