Logo gemeente Deventer

Rijbewijs aanvragen

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Of wilt u uw rijbewijs verlengen? U kunt zowel uw 1e als uw nieuwe rijbewijs aanvragen bij Publiekscontacten.

Een rijbewijs aanvragen

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij Publiekscontacten. Dit geldt voor een 1e rijbewijs, maar ook voor het verlengen van uw rijbewijs. U kunt hiervoor online een afspraak maken. Met een afspraak helpen wij u binnen 5 minuten en voorkomt u dus wachttijd.

Het rijbewijs haalt u persoonlijk op. U kunt hiervoor online een afspraak maken. De levertijd is afhankelijk van de locatie.

Wat heeft u nodig bij de aanvraag?

 1. Een goedgelijkende kleuren pasfoto. De foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Lees hier de voorwaarden waaraan uw pasfoto moet voldoen;
 2. uw huidige rijbewijs. Ook als het niet meer geldig is;
 3. heeft u nog geen rijbewijs? Neem dan uw geldig paspoort of identiteitskaart mee;
 4. betaalmiddel.

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen?

Is uw rijbewijs vermist (kwijt of gestolen)? Dan vult u bij de aanvraag van uw nieuwe rijbewijs bij Publiekscontacten een verklaring van vermissing in.

Het is mogelijk om zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal melding te registreren van een Nederlands rijbewijs. Dit kan via de website van het RDW.

Voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs na vermissing/diefstal is het niet noodzakelijk dat u aangifte doet bij de politie. Alleen als uw rijbewijs 2 keer binnen 1 jaar is vermist of 3 keer binnen 5 jaar, moet u aangifte doen bij de Nederlandse politie. Bij de nieuwe aanvraag neemt u dan het proces-verbaal mee. Hierin moeten alle gegevens van uw vermiste rijbewijs staan.

Let op, u betaalt bij vermissing extra kosten. U betaalt deze kosten bij de aanvraag van uw nieuwe rijbewijs. Vermiste rijbewijzen staan landelijk geregistreerd. Zo'n document mag u nooit meer gebruiken. Vindt u een rijbewijs weer terug nadat het als vermist is geregistreerd? Lever het dan in bij Publiekscontacten.

Tarieven 2021

Rijbewijs

€ 41,00

Extra kosten spoedaanvraag rijbewijs

€ 34,10

Extra kosten bij vermissing rijbewijs

€ 31,00

Extra kosten bij 2e vermissing rijbewijs binnen 1 jaar

€ 62,00

Gezondheidsverklaring

€ 45,05

Met PIN betalen heeft onze voorkeur. Betalen met creditcard is niet mogelijk.

Levertijd locatie stadhuis Deventer

De levertijd van een rijbewijs is 5 werkdagen.

Levertijd locaties Bathmen en Schalkhaar

Voor de locaties Bathmen en Schalkhaar is de levertijd 10 werkdagen.

Spoedaanvraag

Heeft u snel een nieuw rijbewijs nodig? Voor spoedaanvragen kunt u vóór 14.00 uur terecht bij onze locatie stadhuis Deventer. U kunt uw rijbewijs dan de volgende werkdag na 10.30 uur ophalen. In Schalkhaar en Bathmen kunt u geen spoedaanvraag doen. Let op, u betaalt voor een spoedaanvraag extra kosten.

Ophalen

U moet uw rijbewijs persoonlijk ophalen bij Publiekscontacten. U kunt hiervoor een afspraak maken. Neem uw huidige rijbewijs mee. Als u deze niet (meer) heeft, neem dan uw geldige paspoort of identiteitskaart mee. Na uw aanvraag heeft u maximaal 3 maanden de tijd om het rijbewijs op te halen.

Gezondheidsverklaring

Als u rijexamen wilt doen, dan levert u eerst een Gezondheidsverklaring in bij het CBR. Bij de aanvraag van uw 1e rijbewijs loopt dit via uw rijschool. Het CBR bepaalt naar aanleiding van de Gezondheidsverklaring of u de Verklaring van Geschiktheid krijgt. Een Gezondheidsverklaring is niet nodig voor de aanvraag van rijbewijs AM (bromfietsrijbewijs).

Heeft u voor de aanvraag of verlenging van uw rijbewijs een medische keuring nodig, dan vult u eerst de Gezondheidsverklaring in. Dat kan via het CBR. U logt in met uw DigiD. U heeft een medische keuring nodig als u:

 • 75 jaar of ouder bent én uw rijbewijs binnenkort verloopt (zie de website van RDW voor meer informatie);
 • een medische beperking heeft;
 • een rijbewijs voor een bus (D, D1, DE of D1E) of vrachtwagen (C, C1, CE of C1E) aanvraagt.

Bij Publiekscontacten kunt u een papieren versie van de Gezondheidsverklaring kopen. U kunt hiervoor een afspraak maken.

Geldigheid

De geldigheid van uw nieuwe rijbewijs is afhankelijk van uw leeftijd op het moment dat u het rijbewijs moet vernieuwen:

 • tot 65 jaar: 10 jaar
 • 65 - 70 jaar: tot uw 75e verjaardag
 • 70 - 75 jaar: 5 jaar
 • 75 jaar en ouder: 5 jaar (medische keuring verplicht)

Om medische redenen kan bovengenoemde geldigheid afwijken. U moet zich als automobilist of motorrijder vanaf 75 jaar medisch laten keuren.

Let op! Wanneer een rijbewijs vermist is dat geldig was tot uw 75e verjaardag (of later), dan kunt u zonder keuring alleen een rijbewijs krijgen met dezelfde geldigheid als het vermiste rijbewijs. Voor een langere geldigheid heeft u een (nieuwe) Gezondheidsverklaring van het CBR nodig.

Wanneer een rijbewijs vermist is met daarop (1 van) de categorieën CDE, dan kunt u zonder keuring alleen een rijbewijs met deze categorieën krijgen met dezelfde geldigheid als het vermiste rijbewijs. U kunt er ook voor kiezen om tijdelijk afstand te doen van deze categorieën. Dan kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen voor een langere periode. Voor een langere geldigheid van de categorieën CDE heeft u een (nieuwe) Gezondheidsverklaring van het CBR nodig.

Rijden met een buitenlands rijbewijs

Een buitenlands rijbewijs mag u nog een bepaalde periode in Nederland gebruiken. De periode is afhankelijk van het land dat het rijbewijs heeft afgegeven. Op de website van de RDW vindt u meer informatie over de mogelijkheden om met een buitenlands rijbewijs in Nederland te rijden. Na het aflopen van de periode moet u een Nederlands rijbewijs hebben.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

In bepaalde gevallen kunt u een buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dit is alleen mogelijk wanneer u in Nederland staat ingeschreven en over een geldige verblijfstitel beschikt. Op de website van de RDW vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs. Voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs kunt u terecht bij Publiekscontacten. Maak hiervoor een afspraak.

Rijbewijs verlopen

Is uw rijbewijs verlopen, dan mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen als u dat toch doet. Ook bent u in de meeste gevallen niet verzekerd.

Corona

Is uw rijbewijs verlopen tussen 1 september 2020 en 30 juni 2021? Dan blijft uw rijbewijs 10 maanden geldig vanaf de einddatum.

Door het coronavirus lukt het namelijk niet altijd om uw rijbewijs op tijd te verlengen. U kunt zich niet meer identificeren met het verlopen rijbewijs. Hiervoor moet u een paspoort of identiteitskaart gebruiken. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Brexit

Heeft u een Brits rijbewijs en woont u in Nederland? Kijk op de website van de RDW.

Categorie T

Vanaf 1 juli 2015 kent het rijbewijs de categorie T. Deze categorie geldt voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS). Lees meer over de categorie T op het rijbewijs.

Bromfietsrijbewijs

Om bromfiets te mogen rijden is een rijbewijs met categorie AM verplicht. Om zo'n rijbewijs aan te kunnen vragen, moet u slagen voor een theorie- en praktijkexamen.

Iedereen die na 1 oktober 2006 over een geldig motor- of autorijbewijs beschikt, mag ook bromfiets rijden. Voor categorie AM is nog geen medische keuring vereist. Kijk voor meer informatie op de pagina Bromfietsrijbewijs.

2toDrive

Met 2toDrive kunnen jongeren onder de 18 jaar hun B-rijbewijs halen. Vanaf 16 jaar kan je theorie-examen doen en vanaf 16,5 jaar kan je starten met praktijklessen. Vanaf 17 jaar kan je praktijkexamen doen. Als je geslaagd bent kun je tot je 18e rijervaring opdoen onder begeleiding van een coach.

Als je de examens hebt gehaald kun je bij Publiekscontacten je rijbewijs aanvragen. Het is wel een voorwaarde dat je op tijd een begeleiderspas hebt aangevraagd. Dit kun je regelen via de website www.2todrive.nl. Op de begeleiderspas staan de namen van de personen die je als coach hebt aangewezen. Als je gaat rijden moet 1 van deze personen in de auto zitten. Tijdens het rijden moet je het behaalde rijbewijs én de begeleiderspas bij je hebben. Meer informatie vindt u op de website van 2toDrive.

Identiteitsfraude

Steeds meer organisaties vragen om een kopie van uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument. Er zijn mensen die misbruik maken van deze kopieën. U kunt dit misbruik tegengaan. Hoe? Kijk op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude.

Voor een rijbewijs kunt u terecht op de locaties stadhuis DeventerBathmen en Schalkhaar.

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.