Meldpunt verhuur: ik heb een klacht over mijn verhuurder
In de Wet goed verhuurderschap staan duidelijke regels waaraan een verhuurder zich moet houden. Houdt een verhuurder zich niet aan deze regels? Meld dit dan bij de gemeente.
De wet geeft gemeenten meer mogelijkheden dan voorheen om ongewenst verhuurgedrag tegen te gaan. Met ongewenst verhuurbedrag bedoelen we bijvoorbeeld woondiscriminatie, intimidatie, onredelijke servicekosten en een te hoge borg tegen te gaan.
Wat betekent dit voor jou?
Huur je een woning van een particuliere verhuurder? En houdt de verhuurder zich niet aan de regels? Dan kan je dit hieronder melden.
Huur je bij een woningbouwvereniging of corporatie?
Woningbouwverenigingen (corporaties) moeten zich ook houden aan de Wet goed verhuurderschap en de Wet betaalbare huur. Huur je een huis van een woningbouwvereniging? Geef je klacht dan daar door. De woningbouwvereniging of corporatie neemt jouw klacht in behandeling.
Kom je er samen met de verhuurder niet uit? Dan geldt de informatie in de alinea 'Gaat je melding over iets anders?'.
De gemeente gaat niet over meldingen over woningen van corporaties. We vinden het wel belangrijk om te weten wat er speelt. Als we veel meldingen krijgen over een corporatie, nemen wij dit mee in onze gesprekken met de corporatie. Je mag dus altijd een melding doen over een corporatie.
Waarover kan je een melding maken?
In de volgende gevallen kan je als huurder een melding maken bij de gemeente:
- Als je verhuurder geen heldere procedure heeft voor het vinden en selecteren van nieuwe huurders. Dit is om woondiscriminatie(Verwijst naar een externe website) tegen te gaan.
- Als je verhuurder je intimideert. Dit kan zowel fysiek als schriftelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan dreigen om de huurovereenkomst te beëindigen of de elektriciteit af te sluiten.
- Als je verhuurder een borg vraagt die hoger is dan 2 keer de kale huurprijs. Dit geldt vanaf 1 juli 2023. Ook moet de verhuurder de borg binnen 14 dagen terugbetalen wanneer je de woning verlaat.
- Als je verhuurder geen schriftelijk huurcontract wil opstellen. Vanaf 1 juli 2023 zijn verhuurders verplicht alle afspraken met de huurder schriftelijk vast te leggen in een huurcontract.
- Als je verhuurder geen informatie geeft over de algemene rechten en plichten. Verhuurders moeten bij het sluiten van het huurcontract ook schriftelijk informatie geven over alle andere zaken die van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over wanneer de verhuurder de woning binnen mag komen (dit mag alleen in noodgevallen).
- Als je verhuurder onredelijke servicekosten vraagt. Servicekosten zijn kosten die boven op de kale huur van een woning komen. Bijvoorbeeld voor schoonmaak en onderhoud. Dit moet schriftelijk zijn vastgelegd. Ook moet de verhuurder ieder jaar laten zien hoe deze servicekosten zijn besteed. Als de verhuurder minder geld uitgeeft dan je in totaal hebt betaald, moet de verhuurder de rest terugbetalen.
- Als je verhuurbemiddelaar of makelaar vraagt om dubbele bemiddelingskosten bij verhuur van uw woning.
- Als je huurovereenkomst niet los van de werkovereenkomst is vastgelegd.
- Als de informatie niet is vastgelegd in een taal die je begrijpt.
- Als je volgens de huurprijscheck een te hoge huur betaalt en de verhuurder de huurprijs niet wil aanpassen. Lees meer over de huurprijscheck op Is mijn huur te duur?(Verwijst naar een externe website) van Volkshuisvesting Nederland.
Meer informatie over de regels waar verhuurders zich aan moeten houden(Verwijst naar een externe website) staat de website van de Rijksoverheid.
Gaat jouw melding over iets anders?
Andere onderwerpen, zoals meldingen of klachten over gebrekkig onderhoud of gebreken aan de huurwoning, vallen niet onder de Wet goed verhuurderschap of de Wet betaalbare huur. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over jouw rechten als huurder en wat je kan doen om een verhuurder in gebreke te stellen(Verwijst naar een externe website).
Er zijn diverse instanties die hulp bieden bij huurconflicten. Zo kan je de Woonbond(Verwijst naar een externe website) een vraag stellen over je rechten als huurder, de Huurcommissie(Verwijst naar een externe website) een onafhankelijke uitspraak laten doen of advies vragen bij het Juridisch Loket(Verwijst naar een externe website).
Een eenvoudige uitleg over je rechten als huurder vind u op wonen.steffie.nl(Verwijst naar een externe website) (geluid speelt direct af).
Klacht melden
Je kunt jouw klacht direct melden via het online formulier.
Vaak hebben we nog een vraag over jouw klacht. Daarmee kunnen we het probleem sneller of beter oplossen. Of we willen iets uitleggen. Dan willen we graag contact met je op kunnen nemen. Wij gebruiken jouw telefoonnummer en e-mailadres alléén voor deze melding. Je mag je klacht ook anoniem melden.