Rechten en plichten Persoonsgebonden budget (Pgb)
Met een pgb heb je zelf de regie over jouw ondersteuning. Het is belangrijk dat je je bewust bent van de rechten en plichten die bij een pgb komen kijken.
- Je kan goed aangeven welke hulp er nodig is en die zelf organiseren.
- Je kan aantonen en uitleggen waarom een zorgaanbieder waarmee de gemeente afspraken heeft, de hulp niet kan leveren.
- Je bent in staat om zelf de regie voeren over jouw pgb (organiseren, inkopen en controleren).
- Je maakt zelf een budgetplanning om ondersteuning in te kopen voor de periode die genoemd staat in de indicatie. Je houdt hierbij rekening met de maximum pgb-tarieven.
- Als je zelf een duurdere zorgverlener wil, dan betaal je zelf de meerkosten door geld over te maken aan de SVB.
- Je bent je ervan bewust dat je fiscaal werkgever bent als een zorgverlener 4 dagen of meer per week bij je werkt. Als fiscaal werkgever betaal je ongeveer 20% aan werkgeverslasten, die boven op het brutoloon van de zorgverlener komen. Deze werkgeverslasten mogen uit het pgb-budget betaald worden. Als het brutoloon en de werkgeverslasten samen hoger zijn dan het tarief van de gemeente betaal je de meerkosten uit eigen middelen.
- Je begrijpt dat je zelf geen geld krijgt, maar dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB)(Verwijst naar een externe website) jouw pgb beheert en dat jij daarover de regie hebt. Je bent op de hoogte van het trekkingsrecht en de werkzaamheden van de SVB.
- Gemeente Deventer kent geen verantwoordingsvrij bedrag. Dit betekent dat je uit het pgb geen bemiddelingskosten, administratiekosten of een eenmalige (vakantie) uitkering mag betalen.
- Je betaalt de eigen bijdrage aan het CAK van je eigen geld. Voor meer informatie kijk op www.hetcak.nl(Verwijst naar een externe website)
- De mensen die ondersteuning leveren beschikken over de kennis, opleiding en/of ervaring om jouw doelen te helpen behalen. Zij doen dit op een veilige en doeltreffende manier.
- Je geeft wijzigingen, die van invloed zijn op de ondersteuning en het pgb, tijdig door aan de gemeente. Denk daarbij aan verhuizing, opname in een instelling, vakantie in het buitenland of toelating tot de Wlz.
- Je houdt de einddatum van de beschikking in de gaten en als het nodig is vraag je op tijd een herbeoordeling aan bij Team Wmo. Doe dit minimaal 8 weken voor de einddatum van de indicatie.
- Je geeft vermoedens van oneigenlijk gebruik, misbruik of fraude direct door aan de gemeente.
- Je declareert alleen zorg waarbij sprake was van een dialoog met jou of die geleverd is in jouw bijzijn.
- Betaling volgens een vast maandloon is alleen mogelijk als de zorg altijd op vaste en structurele tijden geboden wordt.
- Wijzig je van budgetbeheerder of van vertegenwoordiger? Dan meld je dit de gemeente. De gemeente beoordeelt of de vertegenwoordiger aan de voorwaarden voldoet.