Hoe behandelt de gemeente jouw bezwaarschrift?

Heb je een bezwaarschrift ingediend? Dan bekijkt de gemeente jouw zaak opnieuw. Meestal behandelt de commissie bezwaarschriften het bezwaar. Alleen als het bezwaarschrift gaat over een afvalovertreding, wordt het behandeld door een ambtenaar.

Uitnodiging voor een gesprek

Als je een bezwaarschrift indient, kan je soms eerst een uitnodiging krijgen voor een gesprek. Soms is er namelijk meer aan de hand dan alleen een juridisch probleem. We luisteren naar jouw verhaal en zoeken samen naar een oplossing. Ook kunnen we een mediator inschakelen.

Biedt het gesprek geen oplossing? Of is er geen gesprek geweest? Dan wordt je bezwaarschrift verder behandeld door de commissie bezwaarschriften óf door een ambtenaar. Dat hangt af van het soort besluit waartegen je bezwaar maakt.

Behandeling door de commissie bezwaarschriften

Informatie verzamelen

De commissie verzamelt zoveel mogelijk informatie. De commissie leest jouw bezwaarschrift en andere informatie, als je die hebt meegestuurd. Het team dat het besluit heeft voorbereid kan aanvullende informatie geven.

Hoorzitting

Je krijgt een uitnodiging om jouw bezwaarschrift persoonlijk toe te lichten op een hoorzitting. Je kan dan vertellen wat je verkeerd vindt aan het besluit. De commissie hoort ook een vertegenwoordiger van de gemeente. 

Bekijk de geplande openbare hoorzittingen.

Advies

De commissie geeft een advies aan de gemeente.

Beslissing op het bezwaarschrift

De gemeente neemt de uiteindelijke beslissing. Deze kan afwijken van het advies.

De commissie bezwaarschriften geeft de gemeente advies over bezwaren. De leden van de commissie zijn niet in dienst van de gemeente. Zij geven dus onafhankelijk advies. Ambtenaren ondersteunen de commissie.

Je kan je bezwaarschrift op elk moment (schriftelijk) intrekken.

Bij een bezwaar kunnen mensen of groepen iets te maken hebben met het besluit waartegen je bezwaar maakt. Dit noemen we ‘belanghebbenden’. 

Een voorbeeld: je maakt bezwaar tegen de omgevingsvergunning van je buurman. De buurman is dan belanghebbende. Hij ontvangt van ons een kopie van jouw bezwaarschrift.  

Zijn er belanghebbenden betrokken bij het besluit waartegen je bezwaar maakt? Dan worden jouw naam, adresgegevens en de inhoud van je bezwaar gedeeld met deze belanghebbenden. 

Als het bezwaarschrift gaat over een afvalovertreding, behandelt een ambtenaar het bezwaar. Ook dan kan je jouw mening geven op een hoorzitting. Dat kan telefonisch of tijdens een zitting op het stadhuis. Wil je daarom jouw telefoonnummer vermelden in je bezwaarschrift? De gemeente neemt een beslissing op het bezwaarschrift.