Logo gemeente Deventer

Hondenuitlaatkaart

Wilt u weten waar u uw hond kunt uitlaten? Bekijk de uitlaatkaart voor honden. Lees ook de regels die gelden op de uitlaatplaatsen voor honden.

 

Kaart met uitlaatplekken

In overleg met bewoners heeft de gemeente gebieden aangewezen als uitlaatplekken. U vindt de uitlaatplekken voor honden op de kaart.

 

Regels honden uitlaten

Als u uw hond uitlaat, is het belangrijk dat u rekening houdt met een aantal regels:

  • de opruimplicht. Iedereen die zijn hond uitlaat heeft altijd een schepje of een zakje bij zich. Hondenbezitters moeten hondenpoep zelf opruimen, maar in de losloopgebieden doet de gemeente dat. In het buitengebied hoeft hondenpoep niet opgeruimd te worden.
  • uw hond aanlijnen. Buiten de losloopgebieden moet uw hond altijd aan de lijn lopen. Dat geldt ook voor het buitengebied. In de losloopgebieden mag uw hond los lopen, maar moet u uw hond wel onder appel houden.
  • uw hond onder controle. Het spreekt vanzelf dat uw hond in de losloopgebieden, maar ook daarbuiten, geen gevaar mag opleveren voor dieren, voetgangers, fietsers en andere mensen in de buurt.

Waarom? In hondenpoep zitten parasieten. Als een zwangere koe besmet gras eet of water drinkt, dan nestelt deze parasiet zich in de koe. Dit kan een miskraam tot gevolg hebben, waardoor de melkproductie van de koe stopt en de boer economische schade leidt.

Lees de artikelen in de Algemene Politie Verordening (APV) over honden uitlaten in de folder Hondenbeleid (pdf, 15 KB).

 

Overlast door hondenpoep?

Hondenbezitters moeten hondenpoep zelf opruimen. Toch kan het gebeuren dat u overlast ervaart door hondenpoep. Neem dan contact op met het Meldpunt Openbare Ruimte. U kunt uw melding digitaal, telefonisch of aan de balie doen.

 

Honden omgangsnormen

De eigenaar van de hond is zelf verantwoordelijk voor het gedrag van de hond. Zij zorgen voor de juiste opvoeding, training en verzorging van de hond. Lees meer op de pagina Hond en veiligheid.

 

Overlast door agressieve hond?

Heeft u last van een agressieve hond, wilt u een bijtincident melden? Dat kan via het meldpunt. Ga naar de kaart om de locatie aan te geven, kies categorie Overlast, daarna Hond, agressief, bijtincident. Daarna kunt u omschrijven wat er is gebeurd. U kunt uw melding ook telefonisch doen, via telefoonnummer 14 0570.

 

Hondenbelasting

Woont u in de gemeente Deventer en heeft u een hond? U betaalt geen hondenbelasting meer. U hoeft uw hond niet meer aan- of af te melden.

 

Schaapskudde in losloopgebieden

De Deventer schaapskudde trekt van het ene gebied door naar het andere en is ook 1 of 2 dagen aanwezig in de losloopgebieden. Wij vragen u om in de buurt van de schaapskudde uw hond aan de lijn te houden.

Voor het Vlierspad en Zandweteringpark geldt dat de aanlijnplicht voor honden blijft bestaan, ook als de schapen er niet zijn. Lees meer over de schaapskudde.