Logo gemeente Deventer

Honden uitlaten en losloopgebieden

Wilt u weten waar u uw hond kunt uitlaten? Bekijk de losloopgebieden. Als u uw hond uitlaat, is het belangrijk dat u rekening houdt met een aantal regels.

 

Kaart met losloopgebieden

In overleg met bewoners hebben we gebieden aangewezen waar honden los mogen lopen. Bekijk de kaart met uitlaatplekken.

 

Regels honden uitlaten

Als u uw hond uitlaat, is het belangrijk dat u rekening houdt met een aantal regels:

  • de opruimplicht. Hondenbezitters ruimen hondenpoep zelf op. Iedereen die zijn hond uitlaat heeft altijd een schepje of een zakje bij zich. In het buitengebied hoeft hondenpoep niet opgeruimd te worden.
  • uw hond aanlijnen. Binnen de bebouwde kom moet uw hond bijna overal aan de lijn lopen.  Uw hond mag alleen loslopen in de aangewezen gebieden. U moet uw hond dan wel onder appel houden.
  • uw hond onder controle. Het spreekt vanzelf dat uw hond in de losloopgebieden, maar ook daarbuiten, geen gevaar mag opleveren voor dieren, voetgangers, fietsers en andere mensen in de buurt.

 

Overlast door hondenpoep?

Hondenbezitters moeten hondenpoep zelf opruimen. Toch kan het gebeuren dat u overlast ervaart door hondenpoep. Meld het ons. Ga naar de kaart om de locatie aan te geven, kies categorie Dieren, daarna Hondenpoep. 

 

Voorkom dat uw hond anderen lastigvalt

Hondenbezitters zijn verantwoordelijk voor het gedrag van hun hond. Zij zorgen voor de juiste opvoeding, training en verzorging van de hond. Zo blijft het risico op gevaarlijke incidenten klein.  Als honden niet bijten, betekent dit nog niet dat ze niets doen. Ze rennen soms naar andere mensen, springen tegen ze op of achtervolgen ze. 

Dit kunt u doen om te voorkomen dat uw hond anderen lastig valt:

  • Laat uw hond niet tegen mensen opspringen.
  • Zorg ervoor dat uw hond geen joggers, fietsers, ruiters of wild achterna rent in losloopgebieden.
  • Zorg ervoor dat u uw hond zichtbaar onder controle heeft.
  • Roep uw hond bij u terug.
  • Indien nodig lijnt u uw hond aan.
  • Laat uw hond zeker niet loslopen als u er geen controle over heeft.

Kijk voor meer informatie en advies bij het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG).

 

Overlast door agressieve hond?

Heeft u last van een agressieve hond, wilt u een bijtincident melden? Meld het ons.

 

Schaapskudde in losloopgebieden

De Deventer schaapskudde trekt van het ene gebied door naar het andere en is ook 1 of 2 dagen aanwezig in de losloopgebieden. Wij vragen u om in de buurt van de schaapskudde uw hond aan de lijn te houden.

Voor het Vlierspad en Zandweteringpark geldt dat de aanlijnplicht voor honden blijft bestaan, ook als de schapen er niet zijn. Lees meer over de schaapskudde.