Logo gemeente Deventer

Laadpalen elektrische auto's

Uw elektrische auto kunt u in Deventer opladen bij 1 van de openbare parkeerplaatsen met een laadpaal. In de binnenstad vindt u laadpunten in alle parkeergarages.

De parkeerplaatsen met laadpaal zijn gereserveerd voor het opladen van elektrische auto's. U kunt deze parkeerplaatsen herkennen aan het onderbord met het opschrift 'Uitsluitend voor het opladen van elektrische voertuigen' of 'opladen elektrische voertuigen'. Op deze parkeerplaats mogen alleen elektrische auto’s staan, die aan het opladen zijn.

Gebruikt u een laadpaal bij een parkeerplaats in de zone Betaald parkeren? Dan betaalt u naast de kosten voor het opladen, ook voor het gebruik van de parkeerplaats. Het parkeergeld kunt u betalen bij de parkeerautomaat of via Belparkeren. Via een oplaadpas betaalt u voor het laden van uw elektrische auto bij de laadpaal.

 

Elektrisch rijden en laden

Antwoorden op veelgestelde vragen over elektrisch rijden (kosten en modellen, opladen, milieu en afstand) vindt u op de website Nederland Elektrisch.

 

Aanvraag openbare laadpaal

Heeft u behoefte aan een openbare laadpaal in uw wijk of dorp? Dan kunt u dat aangeven bij de concessiehouder. Dit is Vattenfall InCharge. U kunt via www.laadpaalaanvragen-oost.nl een aanvraag doen. De concessiehouder dient bij de gemeente de aanvraag in voor de plaatsing van een laadpaal op de openbare weg. De gemeente werkt hier onder bepaalde voorwaarden aan mee:

  • u heeft een elektrische auto;
  • er moet voldoende laadbehoefte zijn voor een nieuwe laadpaal;
  • de elektrische autorijder heeft geen mogelijkheid voor een laadpaal op eigen terrein bij de woning of het eigen pand;
  • binnen een loopafstand van 250 meter is geen laadpaal aanwezig (of deze is vaak bezet);
  • de locatie is niet in de binnenstad;
  • de locatie voldoet aan locatievoorwaarden;
  • zie voor alle voorwaarden de Beleidsregels oplaadpalen (pdf, 137 KB).

De gemeente informeert omwonenden en betrekt hun reacties bij een locatie van een laadpaal. Wanneer de locatie aan de voorwaarden voldoet gaat de gemeente akkoord. Wij wijzen met een verkeersbesluit de parkeerplaatsen bij een laadpaal aan voor het elektrisch laden. Dit besluit wordt openbaar bekendgemaakt. Bij geen reacties wordt dit verkeersbesluit na 6 weken definitief. De procedure van aanvraag tot en met realisatie duurt 4 tot 6 maanden.

 

Laadpalen in Deventer

De locaties van alle openbare oplaadpunten in Deventer vindt u op www.oplaadpalen.nl. Op de website www.laadpaalaanvragen-oost.nl ziet u alle laadpalen die zijn voorgesteld en aangevraagd.

 

Reacties nieuwe locaties laadpalen

Tot 1 juli 2023 plaatsen we als gemeente zelf 35 extra laadpalen. Tot en met 22 april 2022 kon u reageren op de 35 voorgestelde laadlocaties. Op een kaart kon u aangeven of u de nieuwe voorgestelde locaties wel of niet geschikt vindt. Op basis van die reacties, hebben we de laadlocaties opnieuw beoordeeld. Wanneer dat nodig was, hebben we de locaties aangepast. Meer informatie op de pagina Locaties nieuwe laadpalen.

 

Binnenstad

In de binnenstad zijn laadpalen in parkeergarages vanwege de beperkte parkeerruimte en de hoge parkeerdruk op straat. Laadpunten zijn aanwezig in de parkeergarages Stadspoort, Stationsplein, Brink, Centrumgarage en De Boreel. De parkeergarages bieden diverse abonnementen aan.

 

Schoner en duurzamer

Het gebruik van duurzame energie voor elektrische auto’s draagt bij aan een schoner en een duurzamer Deventer. Met opwekken en gebruik van duurzame energiebronnen wil Deventer in 2030 klimaatneutraal zijn.

In mei 2022 heeft de raad de Integrale laadvisie (pdf, 2 MB) vastgesteld. Hierin is het beleid beschreven voor het elektrisch rijden en varen in Deventer.