Parkeren in Deventer

Wilt u parkeren in Deventer? Dan kunt u terecht in een parkeergarage of op straat.

Parkeren in een parkeergarage is in het centrum goedkoper dan op straat. De parkeerplaatsen en de tarieven voor straatparkeren in het centrum van Deventer vindt u in dit overzicht (pdf, 690 KB). Bekijk ook de tarieven voor kort parkeren in de parkeergarages Stationsplein, Stadspoort en Brink.

In Deventer zijn 6 parkeergarages:

  1. Stationsplein
  2. Stadspoort (buiten gebruik vanwege renovatie)
  3. Brink
  4. Centrumgarage
  5. De Boreel
  6. Beestenmarkt

De parkeergarages zijn 24 uur per dag open en 7 dagen per week open, met uitzondering van de parkeergarage Beestenmarkt. Hier kunt u buiten de openingstijden niet in- en uitrijden.

Autovrij Grote Kerkhof

Vanaf 2 januari 2019 is het Grote Kerkhof autovrij. Met het verwijderen van de parkeerplaatsen ontstaat meer ruimte voor recreatie, rust en activiteiten. Dat maakt het gebied rondom de Lebuinuskerk aantrekkelijker.

Stadspoortgarage buiten gebruik

Parkeergarage Stadspoort is tot en met 21 december 2018 buiten gebruik. De bewoners van appartementencomplex La Tour en Verre (T.G. Gibsonstraat 20F) kunnen op het parkeerdek van de garage parkeren.

Parkeren op straat

Parkeert u op straat, dan kunt u op de volgende manieren betalen:

  • via Belparkeren: u betaalt met uw mobiele telefoon en per minuut. De betaling vindt achteraf plaats;
  • via Dip & Go: snel en veilig betalen met uw pinpas, zonder dat u de pincode intoetst. Hierdoor is het skimmen bij de automaten onmogelijk;
  • bij een aantal parkeerautomaten kunt u betalen met munten van € 0,50, € 1 en € 2.

Let op dat u de juiste keuze maakt voor parkeerplaats en parkeertarief. Op sommige parkeerplaatsen kunt u alleen per dag betalen (Dagtarief). Bekijk op de kaart de verschillende tariefzones (pdf, 690 KB).

Parkeren op De Worp

U kunt ook parkeren op De Worp. Een fiets- en voetgangerspontje brengt u naar de overkant van de IJssel of u loopt over de Wilhelminabrug. Vanaf 1 januari 2019 geldt hier deels betaald parkeren.

Oplaadpalen elektrische auto’s

Uw elektrische auto kunt u in Deventer opladen bij 1 van de openbare parkeerplaatsen met oplaadpaal. U kunt deze parkeerplaatsen herkennen aan het onderbord met het opschrift 'Uitsluitend voor het opladen van elektrische voertuigen'. Voor het opladen van uw elektrische auto heeft u een oplaadpas nodig.

Parkeervergunningen en -abonnementen

Bent u inwoner van Deventer of heeft u hier een bedrijf, dan kunt u een parkeervergunning aanvragen. Op de pagina Parkeervergunningen en -abonnementen vindt u de verschillende mogelijkheden. Hier leest u ook meer over de gehandicaptenparkeerkaart en gehandicaptenparkeerplaats.

Parkeernormen

Laat u als bedrijf een pand bouwen of verbouwen? Dan moet u rekening houden met voldoende parkeergelegenheid rond het pand. De parkeerbehoefte kan door de nieuwe situatie veranderen. De gemeente heeft daarom parkeernormen opgesteld. Hierin staat beschreven hoe Deventer in de verschillende gebieden omgaat met parkeereisen bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Meer informatie over de parkeereisen en -normen vindt u op de pagina Parkeernormen.

Bekijk ook het Parkeerbeleidsplan (pdf, 1,7 MB) van de gemeente Deventer.

English Deutsch