Laadpalen voor elektrische auto's

Je elektrische auto kan je in Deventer opladen bij 1 van de openbare parkeerplaatsen met een laadpaal. Hier lees je waar je die kan vinden, wat je moet doen als je een nieuwe laadpaal wil aanvragen en hoe de gemeente bepaalt waar nieuwe laadpalen mogen komen.

Laadpalen in Deventer

De locaties van alle openbare oplaadpunten in Deventer vind je op www.oplaadpalen.nl(Verwijst naar een externe website).

In de binnenstad zijn de laadpalen in parkeergarages vanwege de beperkte parkeerruimte en de hoge parkeerdruk op straat. Laadpunten zijn aanwezig in de parkeergarages Stadspoort, Stationsplein, Brink, Centrumgarage en De Boreel. Deze parkeergarages bieden diverse abonnementen aan.

De parkeerplaatsen met laadpaal zijn gereserveerd voor het opladen van elektrische auto's. Je herkent deze parkeerplaatsen aan het onderbord 'Uitsluitend voor het opladen van elektrische voertuigen' of 'Opladen elektrische voertuigen'. Op deze parkeerplaatsen mogen alleen elektrische auto’s staan, die aan het opladen zijn.

Laadpalen in zones betaald parkeren

Gebruik je een laadpaal op een parkeerplaats in de zone Betaald parkeren? Dan betaal je naast de kosten voor het opladen ook voor de parkeerplaats. Als je geen parkeervergunning hebt, betaal je het parkeergeld betaal je bij de parkeerautomaat of via belparkeren. Voor het laden van de auto betaal je met een oplaadpas.

Nieuwe openbare laadpaal aanvragen

Wil je een openbare laadpaal in jouw wijk of dorp? Dan kan je die aanvragen bij de concessiehouder: Vattenfall InCharge. 

Je doet je aanvraag via www.laadpaalaanvragen-oost.nl(Verwijst naar een externe website). De concessiehouder dient de aanvraag voor plaatsing van de laadpaal op de openbare weg in bij de gemeente. 

De gemeente werkt hier onder bepaalde voorwaarden aan mee:

  • je hebt een elektrische auto;
  • er is voldoende behoefte aan een nieuwe laadpaal;
  • je hebt geen mogelijkheid om zelf een laadpaal te plaatsen op eigen terrein;
  • er is binnen een loopafstand van 250 meter geen andere laadpaal (of deze is vaak bezet);
  • de locatie is niet in de binnenstad;
  • de locatie voldoet aan locatievoorwaarden;
  • zie voor alle voorwaarden de Plaatsingsregels elektrisch laden (pdf, 456 KB).

De gemeente informeert omwonenden en betrekt hun reacties bij een locatie van een laadpaal. 

Voldoet een locatie aan de voorwaarden? Dan gaat de gemeente akkoord. Met een verkeersbesluit wijzen we de parkeerplaatsen aan bij een laadpaal voor elektrisch laden. Dit besluit wordt openbaar bekendgemaakt. Bij geen reacties wordt dit verkeersbesluit na 6 weken definitief. Bekijk op de kaart(Verwijst naar een externe website) de laatste parkeerplaatsen die we hebben toegewezen.

Nieuwe locaties laadpalen

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Daarom hebben we meer laadpalen nodig om elektrische auto’s op te laden. We bedenken nu al wat goede plekken zijn om laadpalen neer te zetten, zodat we sneller laadpalen kunnen plaatsen als dat nodig is. 

Wij hebben zo’n 250 plekken op het oog waar we in de toekomst mogelijk laadpalen willen plaatsen. Als gemeente kijken wij voortdurend of hier plekken bij of af moeten. Zo komen er geregeld locaties bij, bijvoorbeeld omdat er aanvragen zijn van inwoners in een gebied waar we er nog geen palen hadden ingetekend. 

Voordat we ook echt een laadpaal aanleggen, is er eerst altijd een participatieproces. Alle inwoners kunnen dan hun mening geven over een locatie. De gemeente beslist op basis van de binnengekomen reacties welke locaties definitief geschikt zijn voor het plaatsen van een laadpaal. Heb je je e-mailadres achtergelaten in je reactie, dan informeren we je over de definitieve locaties.

Het laatste onderzoek was in september 2024. Als er een nieuw onderzoek komt, dan lees je dat op deze pagina.

Op de kaart(Verwijst naar een externe website) is mooi te zien op welke plekken laadpalen staan en waar we in de toekomst mogelijk nieuwe laadpalen willen plaatsen. 

De locaties voor laadpalen zijn bepaald op basis van een aantal wensen en eisen: er moet bijvoorbeeld genoeg ruimte zijn om de laadpaal neer te zetten. En de locatie moet dicht bij een stroomkabel liggen zodat we zo min mogelijk hoeven te graven. 

Meer weten? Bekijk de plaatsingsregels voor elektrisch laden (pdf, 456 KB).

Veelgestelde vragen over elektrisch rijden en laden

Antwoorden op veelgestelde vragen over elektrisch rijden (kosten en modellen, opladen, milieu en afstand) vind je op de website Nederland Elektrisch(Verwijst naar een externe website).

Schoner en duurzamer

Het gebruik van duurzame energie voor elektrische auto’s draagt bij aan een schoner en een duurzamer Deventer. Met opwekken en gebruik van duurzame energiebronnen wil Deventer in 2030 klimaatneutraal zijn.

In mei 2022 heeft de raad de Integrale laadvisie (pdf, 2 MB) vastgesteld. Hierin staat het beleid voor elektrisch rijden en varen in Deventer.