Rijbewijs

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Of wilt u uw rijbewijs verlengen? U kunt zowel uw 1e als uw nieuwe rijbewijs aanvragen bij Publiekscontacten.

Afspraak maken aanvragen rijbewijs  >>>

Afspraak maken ophalen rijbewijs  >>>

Privacy

Op dit product kan de privacyverklaring van toepassing zijn. Gemeente Deventer vraagt in sommige gevallen om uw persoonsgegevens. Wilt u weten hoe de gemeente met uw persoonsgegevens omgaat? Lees dan de volledige privacyverklaring.

Een rijbewijs aanvragen

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij Publiekscontacten. U kunt hiervoor een afspraak maken. Met een afspraak helpen wij u binnen 5 minuten en voorkomt u dus wachttijd.

Het rijbewijs haalt u persoonlijk op. Ook hiervoor kunt u een afspraak maken. De levertijd is afhankelijk van de locatie.

Wat heeft u nodig bij de aanvraag?

 1. Een goedgelijkende kleuren pasfoto. Lees hier de voorwaarden waaraan uw pasfoto moet voldoen.
 2. Uw huidige rijbewijs. Ook als het niet meer geldig is.
 3. Heeft u nog geen rijbewijs? Neem dan uw geldige paspoort of identiteitskaart mee.
 4. Een Gezondheidsverklaring (eerder heette dit Eigen verklaring) van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
 5. Indien nodig: het Keuringsverslag van een arts (niet uw eigen huisarts). Als uit de Gezondheidsverklaring blijkt dat er meer onderzoek nodig is, moet u een medische keuring laten doen. Dit geldt ook voor personen die een (nieuw) rijbewijs met categorie C of D willen aanvragen, voor personen van 75 jaar en ouder, voor personen met een rijbewijs dat geldig is tot hun 75e verjaardag en voor personen met een medische indicatie.
 6. Uw pinpas. U betaalt bij de aanvraag en kunt alleen met PIN betalen.

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen?

Is uw rijbewijs vermist (kwijt of gestolen)? Dan vult u bij de aanvraag van uw nieuwe rijbewijs bij Publiekscontacten een verklaring van vermissing in.

Voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs na vermissing/diefstal is het niet noodzakelijk dat u aangifte doet bij de politie. Alleen als uw rijbewijs 2 keer binnen 1 jaar is vermist of 3 keer binnen 5 jaar, moet u aangifte doen bij de Nederlandse politie. Bij de nieuwe aanvraag neemt u dan het proces-verbaal mee. Hierin moeten alle gegevens van uw vermiste rijbewijs staan.

Let op, u betaalt bij vermissing extra kosten. U betaalt deze kosten bij de aanvraag van uw nieuwe rijbewijs. Vermiste rijbewijzen staan landelijk geregistreerd. Zo'n document mag u nooit meer gebruiken. Vindt u een rijbewijs weer terug nadat het als vermist is geregistreerd? Lever het dan in bij Publiekscontacten.

Tarieven 2018

Rijbewijs

€ 39,45

Extra kosten spoedaanvraag rijbewijs

€ 34,10

Extra kosten bij vermissing rijbewijs

€ 28,50

Extra kosten bij 2e vermissing rijbewijs binnen 1 jaar

€ 57

Gezondheidsverklaring

€ 40,10

Aan de balie kunt u alleen met PIN betalen.

Levertijd locatie stadhuis Deventer

De levertijd van een rijbewijs is 5 werkdagen.

Levertijd locaties Bathmen en Schalkhaar

Voor de locaties Bathmen en Schalkhaar geldt dat u het nieuwe rijbewijs niet op de eerstvolgende maandag, maar vanaf de maandag erna kunt ophalen.

Spoedaanvraag

Heeft u snel een nieuw rijbewijs nodig? Voor spoedaanvragen kunt u vóór 14.00 uur terecht bij onze locatie stadhuis Deventer. U kunt uw rijbewijs dan de volgende werkdag na 09.30 uur ophalen. In Schalkhaar en Bathmen kunt u geen spoedaanvraag doen. Let op, u betaalt voor een spoedaanvraag extra kosten.

Ophalen

U moet uw rijbewijs persoonlijk ophalen bij Publiekscontacten. U kunt hiervoor een afspraak maken. Neem uw huidige rijbewijs mee. Als u deze niet (meer) heeft, neem dan uw geldige paspoort of identiteitskaart mee. Na uw aanvraag heeft u maximaal 3 maanden de tijd om het rijbewijs op te halen.

Geldigheid

De geldigheid van uw nieuwe rijbewijs is afhankelijk van uw leeftijd op het moment dat u het rijbewijs moet vernieuwen:

 • tot 65 jaar: 10 jaar
 • 65 - 70 jaar: tot uw 75e verjaardag
 • 70 - 75 jaar: 5 jaar
 • 75 jaar en ouder: 5 jaar (medische keuring verplicht)

Om medische redenen kan bovengenoemde geldigheid afwijken. U moet zich als automobilist of motorrijder vanaf 75 jaar medisch laten keuren.

Let op! Wanneer een rijbewijs vermist is dat geldig was tot uw 75e verjaardag (of later), dan kunt u zonder keuring alleen een rijbewijs krijgen met dezelfde geldigheid als het vermiste rijbewijs. Voor een langere geldigheid heeft u een (nieuwe) Gezondheidsverklaring (eerder heette dit Eigen verklaring) van het CBR nodig.

Wanneer een rijbewijs vermist is met daarop (1 van) de categorieën CDE, dan kunt u zonder keuring alleen een rijbewijs met deze categorieën krijgen met dezelfde geldigheid als het vermiste rijbewijs. U kunt er ook voor kiezen om tijdelijk afstand te doen van deze categorieën. Dan kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen voor een langere periode. Voor een langere geldigheid van de categorieën CDE heeft u een (nieuwe) Gezondheidsverklaring van het CBR nodig.

Gezondheidsverklaring

Als u een nieuw rijbewijs aanvraagt, dan heeft u een Gezondheidsverklaring nodig (eerder heette dit Eigen verklaring). Het CBR bepaalt naar aanleiding van de Gezondheidsverklaring of u de Verklaring van Geschiktheid krijgt. De Gezondheidsverklaring kunt u online kopen en invullen via het CBR. Bij Publiekscontacten is een papieren versie te koop. Hiervoor kunt u een afspraak maken.

Een rijbewijs aanvragen voor 75-plussers

 • U heeft een Gezondheidsverklaring nodig.
 • Vul de verklaring in en onderteken deze.
 • Stuur de volledig ingevulde verklaring naar het CBR. Het CBR adviseert om de Gezondheidsverklaring ruim op tijd te versturen. Het CBR heeft enkele weken tot maanden nodig om uw verklaring in behandeling te nemen.
 • Maak een afspraak met een arts voor een medische keuring (niet uw eigen huisarts). Houd er rekening mee dat het een aantal weken kan duren, voordat u terecht kunt voor de medische keuring. De arts maakt een Keuringsverslag en stuurt dit naar het CBR.
 • U ontvangt van het CBR een ontvangstbevestiging.
 • U ontvangt van het CBR bericht of u een nieuw rijbewijs kunt aanvragen. Dit is de Verklaring van Geschiktheid.
 • Vraag een nieuw rijbewijs aan bij Publiekscontacten.

Een rijbewijs aanvragen met categorie CDE

 • U heeft een Gezondheidsverklaring CDE nodig.
 • Vul de verklaring in en onderteken deze.
 • Stuur de volledig ingevulde verklaring naar het CBR. Het CBR adviseert om de gezondheidsverklaring ruim op tijd te versturen. Het CBR heeft enkele weken tot maanden nodig om uw verklaring in behandeling te nemen.
 • Maak een afspraak met een Arbo-arts voor een medische keuring. Houd er rekening mee dat het een aantal weken kan duren, voordat u terecht kunt voor de medische keuring. De arts maakt een Keuringsverslag en stuurt dit naar het CBR.
 • U ontvangt van het CBR een ontvangstbevestiging.
 • U ontvangt van het CBR bericht of u een nieuw rijbewijs kunt aanvragen. Dit is de Verklaring van Geschiktheid.
 • Vraag een nieuw rijbewijs aan bij Publiekscontacten.
 • Op de website van het CBR vindt u meer informatie over de richtlijn vakbekwaamheid: code 95. Voor het bijschrijven van de code 95 op een geldig rijbewijs heeft u geen Gezondheidsverklaring nodig. Uw rijbewijs behoudt dan de oorspronkelijk einddatum. In dit geval vraagt u een vervangend rijbewijs aan. Wilt u uw rijbewijs verlengen? Dan heeft u wél een Gezondheidsverklaring nodig. In beide gevallen betaalt u het normale tarief van € 39,45.

Rijden met een buitenlands rijbewijs

Een buitenlands rijbewijs mag u nog een bepaalde periode in Nederland gebruiken. De periode is afhankelijk van het land dat het rijbewijs heeft afgegeven. Op de website van de RDW vindt u meer informatie over de mogelijkheden om met een buitenlands rijbewijs in Nederland te rijden. Na het aflopen van de periode moet u een Nederlands rijbewijs hebben.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

In bepaalde gevallen kunt u een buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dit is alleen mogelijk wanneer u in Nederland staat ingeschreven en over een geldige verblijfstitel beschikt. Op de website van de RDW vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs. Voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs kunt u terecht bij Publiekscontacten. Maak hiervoor een afspraak.

Rijbewijs verlopen

Is uw rijbewijs verlopen, dan mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen als u dat toch doet. Ook bent u in de meeste gevallen niet verzekerd.

Categorie T

Vanaf 1 juli 2015 kent het rijbewijs de categorie T. Deze categorie geldt voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS). Lees meer over de categorie T op het rijbewijs.

Bromfietsrijbewijs

Om bromfiets te mogen rijden is een rijbewijs met categorie AM verplicht. Om zo'n rijbewijs aan te kunnen vragen, moet u slagen voor een theorie- en praktijkexamen.

Iedereen die na 1 oktober 2006 over een geldig motor- of autorijbewijs beschikt, mag ook bromfiets rijden. Voor categorie AM is nog geen medische keuring vereist. Kijk voor meer informatie op de pagina Bromfietsrijbewijs.

2toDrive

Met 2toDrive kunnen jongeren onder de 18 jaar hun B-rijbewijs halen. Vanaf 16 jaar kan je theorie-examen doen en vanaf 16,5 jaar kan je starten met praktijklessen. Vanaf 17 jaar kan je praktijkexamen doen. Als je geslaagd bent kun je tot je 18e rijervaring opdoen onder begeleiding van een coach.

Als je de examens hebt gehaald kun je bij Publiekscontacten je rijbewijs aanvragen. Het is wel een voorwaarde dat je op tijd een begeleiderspas hebt aangevraagd. Dit kun je regelen via de website www.2todrive.nl. Op de begeleiderspas staan de namen van de personen die je als coach hebt aangewezen. Als je gaat rijden moet 1 van deze personen in de auto zitten. Tijdens het rijden moet je het behaalde rijbewijs én de begeleiderspas bij je hebben. Meer informatie vindt u op de website van 2toDrive.

Identiteitsfraude

Steeds meer organisaties vragen om een kopie van uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument. Er zijn mensen die misbruik maken van deze kopieën. U kunt dit misbruik tegengaan. Hoe? Kijk op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude.

Voor een rijbewijs kunt u terecht op de locaties stadhuis DeventerBathmen en Schalkhaar.

U kunt uw vragen over het rijbewijs stellen via WhatsApp.

English Deutsch