Rijbewijs

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Of wilt u uw rijbewijs verlengen? U kunt zowel uw 1e als uw nieuwe rijbewijs aanvragen bij Publiekszaken.

In april, mei en juni is het drukker dan normaal aan de balies. Voor mensen die zonder afspraak binnenlopen, kan de wachttijd oplopen tot een uur. Wilt u binnen 5 minuten geholpen worden? Maak dan online een afspraak.

Afspraak maken

Een rijbewijs aanvragen

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij Publiekszaken. U kunt hiervoor een afspraak maken. Met een afspraak helpen wij u binnen 5 minuten en voorkomt u dus wachttijd.

Het rijbewijs haalt u persoonlijk op. Ook hiervoor kunt u een afspraak maken. De levertijd is afhankelijk van de locatie.

Wat heeft u nodig bij de aanvraag?

 1. Een goedgelijkende kleuren pasfoto. Lees hier de voorwaarden waaraan uw pasfoto moet voldoen.
 2. Uw huidige rijbewijs. Ook als het niet meer geldig is.
 3. Heeft u nog geen rijbewijs? Neem dan uw geldige paspoort of identiteitskaart mee.
 4. Een Verklaring van Geschiktheid van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dit geldt alleen voor personen die een (nieuw) rijbewijs met categorie C of D willen aanvragen, voor personen van 75 jaar en ouder, voor personen met een rijbewijs dat geldig is tot hun 75e verjaardag en voor personen met een medische indicatie.
 5. U betaalt bij de aanvraag. U kunt alleen met PIN betalen.

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen?

Is uw rijbewijs vermist (kwijt of gestolen)? Dan vult u bij de aanvraag van uw nieuwe rijbewijs bij Publiekszaken een verklaring van vermissing in.

Voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs na vermissing/diefstal is het niet noodzakelijk dat u aangifte doet bij de politie. Alleen als uw rijbewijs 2 keer binnen 1 jaar is vermist of 3 keer binnen 5 jaar, moet u aangifte doen bij de Nederlandse politie. Bij de nieuwe aanvraag neemt u dan het proces-verbaal mee. Hierin moeten alle gegevens van uw vermiste rijbewijs staan.

Let op, u betaalt bij vermissing extra kosten. U betaalt deze kosten bij de aanvraag van uw nieuwe rijbewijs. Vermiste rijbewijzen staan landelijk geregistreerd. Zo'n document mag u nooit meer gebruiken. Vindt u een rijbewijs weer terug nadat het als vermist is geregistreerd? Lever het dan in bij Publiekszaken.

Tarieven 2017

Rijbewijs

€ 38,99

Extra kosten spoedaanvraag rijbewijs

€ 34,10

Extra kosten bij vermissing rijbewijs

€ 28

Extra kosten bij 2e vermissing rijbewijs binnen 1 jaar

€ 56

Eigen verklaring

€ 39

U kunt alleen met PIN betalen.

Levertijd locatie stadhuis Deventer

De levertijd van een rijbewijs is 5 werkdagen.

Levertijd locaties Bathmen en Schalkhaar

Voor de locaties Bathmen en Schalkhaar geldt dat u het nieuwe rijbewijs niet op de eerstvolgende maandag, maar vanaf de maandag erna kunt ophalen.

Spoedaanvraag

Heeft u snel een nieuw rijbewijs nodig? Voor spoedaanvragen kunt u vóór 14.00 uur terecht bij onze locatie stadhuis Deventer. U kunt uw rijbewijs dan de volgende werkdag na 09.30 uur ophalen. In Schalkhaar en Bathmen kunt u geen spoedaanvraag doen. Let op, u betaalt voor een spoedaanvraag extra kosten.

Ophalen

U moet uw rijbewijs persoonlijk ophalen bij Publiekszaken. U kunt hiervoor een afspraak maken. Neem uw huidige rijbewijs mee. Als u deze niet (meer) heeft, neem dan uw geldige paspoort of identiteitskaart mee. Na uw aanvraag heeft u maximaal 3 maanden de tijd om het rijbewijs op te halen.

Geldigheid

De geldigheid van uw nieuwe rijbewijs is afhankelijk van uw leeftijd op het moment dat u het rijbewijs moet vernieuwen:

 • tot 65 jaar: 10 jaar
 • 65 - 70 jaar: tot uw 75e verjaardag
 • 70 - 75 jaar: 5 jaar
 • 75 jaar en ouder: 5 jaar (medische keuring verplicht)

Om medische redenen kan bovengenoemde geldigheid afwijken. Vanaf 1 januari 2014 moet u zich als automobilist of motorrijder vanaf 75 jaar medisch laten keuren.

Let op! Wanneer een rijbewijs vermist is dat geldig was tot uw 75e verjaardag (of later), dan kunt u zonder keuring alleen een rijbewijs krijgen met dezelfde geldigheid als het vermiste rijbewijs. Voor een langere geldigheid heeft u een (nieuwe) Verklaring van Geschiktheid van het CBR nodig.

Wanneer een rijbewijs vermist is met daarop (1 van) de categorieën CDE, dan kunt u zonder keuring alleen een rijbewijs met deze categorieën krijgen met dezelfde geldigheid als het vermiste rijbewijs. U kunt er ook voor kiezen om tijdelijk afstand te doen van deze categorieën. Dan kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen voor een langere periode. Voor een langere geldigheid van de categorieën CDE heeft u een (nieuwe) Verklaring van Geschiktheid van het CBR nodig.

Eigen verklaring

In sommige gevallen heeft u een eigen verklaring nodig om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Dit geldt voor personen die een (nieuw) rijbewijs met categorie C of D willen aanvragen, voor personen van 75 jaar en ouder, voor personen met een rijbewijs dat geldig is tot hun 75e verjaardag en voor personen met een medische indicatie. Het CBR bepaalt naar aanleiding van de eigen verklaring of u de Verklaring van Geschiktheid krijgt. De eigen verklaring kunt u online kopen en invullen via het CBR. Bij Publiekszaken is een papieren versie te koop. Hiervoor kunt u een afspraak maken.

Een rijbewijs aanvragen voor 75-plussers

 • U heeft een eigen verklaring met geneeskundig verslag nodig.
 • Vul de 1e pagina van de verklaring in en onderteken deze.
 • Maak een afspraak met een arts voor een medische keuring (niet uw eigen huisarts). Houd er rekening mee dat het een aantal weken kan duren, voordat u terecht kunt voor de medische keuring. De arts vult de 2e pagina van de verklaring in.
 • Stuur de volledig ingevulde verklaring naar het CBR. Het CBR adviseert om de eigen verklaring ruim op tijd te versturen. Het CBR heeft enkele weken tot maanden nodig om uw verklaring in behandeling te nemen.
 • U ontvangt van het CBR een ontvangstbevestiging.
 • U ontvangt van het CBR bericht of u een nieuw rijbewijs kunt aanvragen. Dit is de Verklaring van Geschiktheid.
 • Vraag een nieuw rijbewijs aan bij Publiekszaken.

Een rijbewijs aanvragen met categorie CDE

 • U heeft een eigen verklaring CDE nodig.
 • Vul de 1e pagina van de verklaring in en onderteken deze.
 • Maak een afspraak met een Arbo-arts voor een medische keuring. Houd er rekening mee dat het een aantal weken kan duren, voordat u terecht kunt voor de medische keuring. De arts vult de 2e pagina van de verklaring in.
 • Stuur de volledig ingevulde verklaring naar het CBR. Het CBR adviseert om de eigen verklaring ruim op tijd te versturen. Het CBR heeft enkele weken tot maanden nodig om uw verklaring in behandeling te nemen.
 • U ontvangt van het CBR een ontvangstbevestiging.
 • U ontvangt van het CBR bericht of u een nieuw rijbewijs kunt aanvragen. Dit is de Verklaring van Geschiktheid.
 • Vraag een nieuw rijbewijs aan bij Publiekszaken.
 • Op de website van het CBR vindt u meer informatie over de richtlijn vakbekwaamheid: code 95. Voor het bijschrijven van de code 95 op een geldig rijbewijs heeft u geen Eigen verklaring nodig. Uw rijbewijs behoudt dan de oorspronkelijk einddatum. In dit geval vraagt u een vervangend rijbewijs aan. Wilt u uw rijbewijs verlengen? Dan heeft u wél een Eigen verklaring nodig. In beide gevallen betaalt u het normale tarief van € 38,99.

Categorie T

Vanaf 1 juli 2015 kent het rijbewijs de categorie T. Deze categorie geldt voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS). Lees meer over de categorie T op het rijbewijs.

Bromfietsrijbewijs

Om bromfiets te mogen rijden is een rijbewijs met categorie AM verplicht. Om zo'n rijbewijs aan te kunnen vragen, moet u slagen voor een theorie- en praktijkexamen.

Iedereen die na 1 oktober 2006 over een geldig motor- of autorijbewijs beschikt, mag ook bromfiets rijden. Voor categorie AM is nog geen medische keuring vereist. Kijk voor meer informatie op de pagina Bromfietsrijbewijs.

2toDrive

Met 2 toDrive kunnen jongeren onder de 18 jaar hun B-rijbewijs halen. Vanaf 16 jaar kan je theorie-examen doen en vanaf 16,5 jaar kan je starten met praktijklessen. Vanaf 17 jaar kan je praktijkexamen doen. Als je geslaagd bent kun je tot je 18e rijervaring opdoen onder begeleiding van een coach.

Als je de examens hebt gehaald kun je bij Publiekszaken je rijbewijs aanvragen. Het is wel een voorwaarde dat je op tijd een begeleiderspas hebt aangevraagd. Dit kun je regelen via de website www.2todrive.nl. Op de begeleiderspas staan de namen van de personen die je als coach hebt aangewezen. Als je gaat rijden moet één van deze personen in de auto zitten. Tijdens het rijden moet je het behaalde rijbewijs én de begeleiderspas bij je hebben. Meer informatie vindt u op de website van 2toDrive.

Net je rijbewijs gehaald? Let op!

Iedereen die voor het eerst een Nederlands rijbewijs haalt, valt onder de 'Regeling beginnende bestuurders'. Voor beginnende bestuurders gelden strengere regels tijdens de eerste 5 jaar na ontvangst van het rijbewijs (7 jaar voor 16- en 17-jarigen). De nieuwe weggebruikers krijgen een strafpunt als zij worden aangehouden vanwege bumperkleven, een snelheidsoverschrijding van meer dan 30 kilometer per uur, een alcoholpromillage van 0,8 en hoger en het veroorzaken van ongevallen waarbij doden of gewonden vallen.

Het rijbewijs wordt geschorst als iemand 2 strafpunten heeft. Blijkt uit het daaropvolgende rijvaardigheidsonderzoek dat de beginnende bestuurder niet rijvaardig is, dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Rijden met een buitenlands rijbewijs

Een buitenlands rijbewijs mag u nog een bepaalde periode in Nederland gebruiken. De periode is afhankelijk van het land dat het rijbewijs heeft afgegeven. Op de website van de RDW vindt u meer informatie over de mogelijkheden om met een buitenlands rijbewijs in Nederland te rijden. Na het aflopen van de periode moet u een Nederlands rijbewijs hebben.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

In bepaalde gevallen kunt u een buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dit is alleen mogelijk wanneer u in Nederland staat ingeschreven en over een geldige verblijfstitel beschikt. Op de website van de RDW vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs.

Voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs kunt u terecht bij Publiekszaken. Maak hiervoor een afspraak. Neemt u dan een geldig identiteitsbewijs mee, een goedgelijkende kleuren pasfoto en uw buitenlandse rijbewijs. Soms heeft u een Verklaring van Geschiktheid van het CBR nodig. Is uw rijbewijs vermist (kwijt of gestolen)? Neem dan een proces-verbaal van de Nederlandse politie mee.

Rijbewijs verlopen

Is uw rijbewijs verlopen, dan mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen als u dat toch doet. Ook bent u in de meeste gevallen niet verzekerd.

Identiteitsfraude

Steeds meer organisaties vragen om een kopie van uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument. Er zijn mensen die misbruik maken van deze kopieën. U kunt dit misbruik tegengaan. Hoe? Kijk op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude.

Voor een rijbewijs kunt u terecht op de locaties stadhuis DeventerBathmen en Schalkhaar.

U kunt uw vragen over het rijbewijs stellen via WhatsApp.

English Deutsch