Parkeervergunning bedrijven

Heeft u een bedrijf in een buurt waar betaald parkeren geldt? Dan kunt u in aanmerking komen voor een parkeervergunning voor bedrijven. Voor de Binnenstad bestaan er 2 soorten bedrijfsvergunningen: uitgebreid of beperkt. Het verschil zit hem in het aantal uren en dagen dat u wilt parkeren. Zie het tabblad Kosten.

Moet u wel werkzaamheden uitvoeren in een vergunningzone, maar is uw bedrijf niet in een vergunningzone gevestigd? Dan kunt u een algemene parkeervergunning aanvragen. Bekijk de kaart met de vergunningzones. In de kaart kunt u klikken op de kleurvlakken. U ziet dan welke zone gekoppeld is met welke parkeervergunning.

De vergunning staat op naam van uw bedrijf. U hoeft bij de aanvraag nog geen kenteken(s) op te geven. Met documenten toont u aan hoeveel medewerkers uw bedrijf heeft en waarom u een parkeervergunning voor bedrijven nodig heeft.

Per 10 medewerkers kunt u maximaal 1 parkeervergunning voor bedrijven aanvragen. Zie het tabblad Voorwaarden.

Het parkeervergunningssysteem bestaat uit 2 onderdelen: het Parkeerloket en een bijbehorende webapp 2Park. Voor het digitaal regelen van een parkeervergunning logt u in met eHerkenning. Lees hoe u de juiste eHerkenning aanvraagt (zie de meestgestelde vragen voor Bedrijven).

Bekijk voor een uitgebreide uitleg het filmpje of lees de handleiding voor bedrijven (pdf, 1,2 MB). Bekijk ook het filmpje waarin wordt uitgelegd hoe bedrijven de webapp 2Park gebruiken.

Zijn aan uw vergunning meerdere kentekens van medewerkers gekoppeld? Dan kun u met de webapp 2Park gemakkelijk wisselen van kenteken. U kunt ook medewerkers machtigen om de wisseling zelf te doen. Hoe u dat doet, vindt u in de handleiding (pdf, 1,2 MB).

Belangrijk: u heeft een koppeling met de webapp 2Park nodig om uw bedrijfsvergunning te kunnen gebruiken. Zonder koppeling heeft u geen geldige vergunning. Via de webapp 2Park (koppelt) u een kenteken(s) van medewerkers aan de bedrijfsvergunning. De auto met het kenteken dat is geactiveerd in de webapp 2Park heeft op dat moment het parkeerrecht.

Welk niveau eHerkenning moet ik als bedrijf aanvragen om gebruik te maken van het Parkeerloket?

Bedrijven moeten een eHerkenning aanvragen van betrouwbaarheidsniveau EH2 om te kunnen inloggen in het Parkeerloket.

Een Eherkenning-account kan werken met machtigingen (vaak gebruikt door grotere bedrijven) of zonder machtigingen (vaak kleinere bedrijven of eenmanszaken). Deze machtigingen zijn ervoor om medewerkers van een bedrijf toegang te geven op specifieke services/dienstverleners. Zij kunnen namens het bedrijf inloggen.

De machtigingen worden ingesteld bij de provider (bijvoorbeekd KNP/CreAim) door het bedrijf zelf, meestal de beheerder van het Eherkenning-account. Wanneer een bedrijf Eherkenning met machtigingen gebruikt, moeten zij een machtiging registreren op dienstverlener 'Desyde B.V. Desyde E-Loket toegang'. Hiermee kan worden ingelogd in het Parkeerloket van de gemeente Deventer.

Het kan voorkomen dat in de lijst van dienstverleners ook gemeente Deventer als dienstverlener staat. Deze moet u dan niet kiezen.

Parkeervergunning betaald? Dan kunt u (of uw medewerker) meteen parkeren 

Heeft u de parkeervergunning online aangevraagd en betaald via het Parkeerloket, dan krijgt u meteen digitaal de parkeervergunning. Deze staat dan in het Parkeerloket onder Huidige producten. U kunt direct parkeren. Per vergunning kan 1 auto parkeren. Staan er meerdere kentekens op uw parkeervergunning? Let er dan op dat u het kenteken waarmee u (of uw medewerker) parkeert, activeert in de webapp 2Park

Aan de balie aanvragen

U kunt een parkeervergunning voor bedrijven ook aanvragen aan de balie. Bijvoorbeeld als uw bedrijf geen E-herkenning heeft. Zie het tabblad Bijzonderheden. 

Parkeercontrole

Team Toezicht & Handhaving controleert via het scannen van kentekens of iemand een geldige parkeervergunning heeft. Let er dus op dat het goede kenteken is geactiveerd in de webapp 2Park.

In het Parkeerloket betaalt u met iDEAL. U kunt kiezen uit 3 betaalperiodes: 3 maanden (kwartaal), 6 maanden (half jaar) of 12 maanden (1 jaar). U betaalt alleen voor de periode dat u de parkeervergunning heeft.  

Op factuur betalen kan alleen als u via de balie de parkeervergunning voor bedrijven aanvraagt. Let op: de vergunning wordt pas na 1 maand, na de aanvraag aan de balie, actief. Dat komt door de tijd die het kost om een factuur aan te maken en de tijd die u nodig heeft de factuur te betalen.

Tarieven 2021*

Zone Binnenstad (beperkt): geldig van maandag tot en met vrijdag, 07.00 tot 19.00 uur

€ 627
Zone Binnenstad (uitgebreid)

€ 808

Zone Schilwijken

€ 149

Zone Buitencentrum

€ 142

Algemeen (beperkt): geldig van maandag tot en met vrijdag, 07.00 tot 19.00 uur

€ 1.164

Algemeen (uitgebreid)

€ 1.494

* Deze tarieven zijn inclusief 21% btw.

Betalingsverzoeken staan klaar in Parkeerloket

Welke betaalperiode u ook kiest, u krijgt altijd 1 maand voor het aflopen van uw betaalperiode een e-mail met het verzoek om de volgende periode te betalen. De betaling staat dan voor u klaar in het Parkeerloket. Betaalt u niet op tijd, dan beëindigen wij uw parkeervergunning.

U wilt de betaalperiode veranderen

De door u gekozen betaalperiode geldt voor de gehele tijd dat u de parkeervergunning heeft. Wilt u een andere betaalperiode? Dan moet u de parkeervergunning beëindigen en opnieuw aanvragen. U kiest hierbij voor een andere betaalperiode. Dit kunt u regelen via het Parkeerloket. U kunt ook terecht aan de balie.

Verlenging van uw parkeervergunning

Wij verlengen uw parkeervergunning automatisch met dezelfde looptijd. Voorafgaand aan een nieuwe periode zetten wij uw verlenging klaar in het Parkeerloket. U krijgt van ons een betaalverzoek per e-mail. Zodra u betaalt, is de parkeervergunning weer geldig. 

Betaalt u niet (op tijd), dan vervalt uw parkeervergunning. U loopt dan risico op een parkeerboete.

U wilt op factuur betalen 

Op factuur betalen kan alleen als u via de balie de parkeervergunning voor bedrijven aanvraagt. Let op: de parkeervergunning wordt pas actief 1 maand na de aanvraag aan de balie. Dat komt door de tijd die het kost om een factuur aan te maken en de tijd die u nodig heeft de factuur te betalen.

 • De gemeente geeft 1 vergunning uit per 10 medewerkers. Het aantal parkeervergunningen wordt verminderd met het aantal beschikbare parkeerplaatsen op eigen terrein.
 • De parkeervergunning voor bedrijven is bedoeld voor het uitvoeren van de bedrijfsvoering en niet voor woon-werkverkeer. Gebruikt u uw auto wel voor woon-werkverkeer en wilt u deze parkeren, dan kunt u daarvoor een jaarkaart betaald parkeren aanvragen.
 • Het vervoeren van geld is geen geldig argument om een parkeervergunning voor bedrijven te krijgen.

Waar mag ik parkeren?

U mag in de zone van uw vergunning parkeren op alle openbare parkeerplaatsen. Bekijk de zones op de kaart. U kunt klikken op de gekleurde vlakken. Zo ziet u extra informatie over de parkeertijden, de tarieven en de mogelijkheden om daar te parkeren met uw parkeervergunning.

Zone Binnenstad

 • Vergunninghouders voor de zone Binnenstad mogen ook parkeren in de parkeerlocatie Polstraat. Hiervoor kunt u aan de balie een toegangspas aanvragen. Neem een geldig legitimatiebewijs mee.  
 • Op de parkeerplaatsen in tariefzone 1 (kortparkeerplaatsen) mag u parkeren op maandag tot en met zondag tussen 17.00 en 09.00 uur.

Aan- en afmelden van de kentekens in 2Park

Het aan- en afmelden van de kentekens kan op 2 manieren:

 1. Via een coördinator in het bedrijf. Een persoon of afdeling die de parkeervergunningen voor uw bedrijf beheert. De medewerker die wil parkeren, belt de coördinator. Deze logt vanaf de computer in op webapp 2Park en meldt het kenteken van de medewerker aan. Er kan een begin- en eindtijd aan het parkeren worden ingesteld. Ook kan een parkeerreservering worden gedaan.
 2. Door de medewerker zelf. De coördinator kan medewerkers machtigen om zelf in te loggen in de webapp 2Park. Hiermee kan de medewerker zijn ‘eigen’ kenteken activeren. Een medewerker kan meerdere machtigingen krijgen wanneer hij van verschillende (bedrijfs-)auto’s gebruik maakt.   

Het aan- en afmelden van kentekens gaat eenvoudig en snel en kan zo vaak als u wilt.

Medewerkers machtigen om kentekens te activeren 

Via de webapp 2Park kunt u medewerkers machtigen zelf hun kenteken te activeren. Hoe u dat doet, vindt u in de handleiding (pdf, 1,2 MB).  

Uw bedrijf heeft meerdere bedrijfsvergunningen

Alle gelijksoortige bedrijfsvergunningen of jaarkaarten op dezelfde bedrijfslocatie telt webapp 2Park bij elkaar op tot 1 ‘pool’. Uw bedrijf kan net zoveel auto’s tegelijkertijd parkeren, als het aantal verleende bedrijfsvergunningen

Voorbeeld: Uw bedrijf heeft 3 bedrijfsvergunningen Binnenstad beperkt en 2 bedrijfsvergunningen Binnenstad algemeen. In webapp 2Park staan 2 ‘poolvergunningen’: Bedrijven Binnenstad beperkt en Bedrijven Binnenstad algemeen. Uw medewerkers kunnen binnen de vergunning Bedrijven Binnenstad beperkt 3 kentekens gelijktijdig laten parkeren. Binnen de vergunning Bedrijven Binnenstad algemeen kan dat met 2 kentekens. Welke kentekens dat zijn, regelt u binnen de webapp 2Park.

Ik wil de vergunning opzeggen

De parkeervergunning opzeggen doet u via het Parkeerloket of aan de balie. 

Mijn bedrijfsnaam verandert

Beëindig uw parkeervergunning. U vraagt daarna een nieuwe parkeervergunning aan onder de nieuwe bedrijfsnaam.

Ik ga verhuizen

Beëindig uw parkeervergunning. Blijft u in dezelfde zone wonen, dan vraagt u voor het nieuwe adres opnieuw een parkeervergunning aan. 

Mijn e-mailadres is gewijzigd 

Wijzig uw e-mailadres in het Parkeerloket. Hierdoor wijzigt ook het e-mailadres voor de webapp 2Park.

e-Herkenning bij Parkeerloket 

Gaat u e-Herkenning aanmaken, dan is voor het Parkeerloket betrouwbaarheidsniveau EH2 voldoende. Lees hoe u de juiste eHerkenning aanvraagt (zie de meestgestelde vragen voor Bedrijven).

Parkeervergunning aanvragen aan de balie

Wilt u een parkeervergunning voor bedrijven aanvragen aan de balie, dan kunt u hiervoor een afspraak maken. U ziet dan meteen welke documenten u nodig heeft. 

Ik ben de koppeling met de webapp 2Park kwijt

 • Log in op het Parkeerloket met uw DigiD
 • Ga naar Huidige producten. 
 • Selecteer uw parkeervergunning.
 • Klik op de button 'Stuur 2Park koppelmail'. Het kan even duren voordat u de e-mail ontvangt.

Voor de aanvraag van een parkeervergunning kunt u terecht in stadhuis Deventer. In Bathmen en Schalkhaar kunt u niet terecht voor de aanvraag van een parkeervergunning.

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.

English Deutsch