Logo gemeente Deventer

Paspoort

Om naar het buitenland te reizen heeft u een geldig reisdocument nodig: een paspoort of identiteitskaart. Met een geldig Nederlands paspoort kunt u naar alle landen van de wereld reizen. Met uw paspoort toont u uw identiteit aan: het is een legitimatiebewijs. In Nederland bent u vanaf 14 jaar verplicht om uw identiteit aan te kunnen tonen.

Nederlandse paspoorten zijn 10 jaar geldig voor personen van 18 jaar en ouder. Voor minderjarigen is de geldigheid 5 jaar.

Let op: voorkom wachttijd, maak een afspraak. U bent dan snel aan de beurt. In juli en augustus zijn de locaties Bathmen en Schalkhaar gesloten.

Paspoort aanvragen

U vraagt uw paspoort aan bij de balie. U doet dit persoonlijk. Dit geldt ook voor kinderen voor wie een eigen paspoort wordt aangevraagd. Zij moeten bij de aanvraag én het ophalen aanwezig zijn, ongeacht de leeftijd.

U kunt uw paspoort niet verlengen. Als uw paspoort verlopen is, vraagt u een nieuw paspoort aan. Dit paspoort heeft een nieuwe einddatum en een nieuw nummer.

Voor het aanvragen van een paspoort kunt u een afspraak maken. Met een afspraak helpen wij u binnen 5 minuten en voorkomt u dus wachttijd.

 

Wat heeft u nodig bij de aanvraag?

  1. Een kleurenpasfoto die goed lijkt. De foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Lees hier de voorwaarden waaraan uw pasfoto moet voldoen.
  2. Neem al uw reisdocumenten (paspoorten en identiteitskaarten) mee. Ook als deze niet meer geldig zijn. Als u geen paspoort of identiteitskaart heeft, neem dan uw rijbewijs mee. Ligt uw paspoort bij een ambassade, consulaat of visumbureau? Neem dan hiervan een schriftelijk bewijs mee.
  3. U betaalt bij de aanvraag.

 

Kinderen onder 18 jaar

Voor kinderen onder de 18 jaar moeten de ouders of gezaghouders toestemming geven. In de mogelijkheden hieronder gaan we ervan uit dat beide ouders het gezag hebben. Heeft maar 1 ouder het gezag, dan geeft alleen die ouder toestemming. Er zijn 3 mogelijkheden:

  1. Beide ouders of gezaghouders gaan mee naar de aanvraag. Zij moeten zich allebei legitimeren en een schriftelijke verklaring van toestemming ondertekenen.
  2. Een ouder of gezaghouder gaat mee naar de aanvraag. Hij/zij moet zich legitimeren. De andere ouder of gezaghouder geeft toestemming via DigiD of schriftelijke toestemming (pdf, 120 KB). Heeft de ouder de toestemming niet gegeven via DigiD? Dan neemt u een kopie mee van zijn of haar legitimatiebewijs.
  3. Komt er geen ouder of gezaghouder mee naar de aanvraag? Dan moeten beide ouders of gezaghouders toestemming via DigiD of schriftelijke toestemming (pdf, 120 KB) geven. Hebben de ouders de toestemming niet gegeven via DigiD? Dan neemt u kopieën mee van hun legitimatiebewijzen.

 

Paspoort ophalen

U haalt uw paspoort persoonlijk op bij de balie. Dit geldt ook voor kinderen, ongeacht de leeftijd. Voor het ophalen van een paspoort maakt u een afspraak.

Neem al uw reisdocumenten (paspoorten en identiteitskaarten) mee. Ook als deze niet meer geldig zijn. Als u geen paspoort of identiteitskaart heeft, neem dan uw rijbewijs mee. Ligt uw paspoort bij een ambassade, consulaat of visumbureau? Neem dan hiervan een schriftelijk bewijs mee.

Voor kinderen tot 12 jaar geldt dat ook (1 van) de ouders of gezaghouders aanwezig moet zijn bij het ophalen.

U heeft na de aanvraag maximaal 3 maanden de tijd om uw paspoort op te halen.

 

Reisdocument kwijt of gestolen

Is uw paspoort vermist (kwijt of gestolen)? Dan maakt u hiervan een melding. Na deze melding is het document ongeldig en kunt u het niet meer gebruiken. Meer informatie vindt u op de pagina Reisdocument vermist.

 

Kunt u niet naar de balie?

De gemeente Deventer biedt voor de aanvraag van paspoorten en identiteitskaarten een thuis- en tehuisservice aan. Deze is voor mensen voor wie het onmogelijk is om naar de balie te komen. Er zijn geen extra kosten. Voor meer informatie en het maken van een afspraak belt u naar telefoonnummer 14 0570.

Tarieven 2024

Paspoort € 83,87
Paspoort voor minderjarigen (tot 18 jaar)
€ 63,42
Tweede paspoort € 83,87
Zakenpaspoort € 83,87
Extra kosten spoedaanvraag paspoort € 57,09
Uittreksel uit gezagsregister (verklaring gezag) aanvraag balie € 22,50
Uittreksel uit gezagsregister (verklaring gezag) aanvraag online € 19,35
Uittreksel uit gezagsregister (verklaring gezag) via de rechtbank  gratis

 

U betaalt bij de aanvraag. Met PIN betalen heeft onze voorkeur. Betalen met creditcard is niet mogelijk.

Levertijd paspoort

Vraagt u een paspoort aan op stadhuis Deventer? Dan kunt u na 5 werkdagen uw paspoort ophalen.

In Bathmen en Schalkhaar is de levertijd 10 werkdagen.

Snel paspoort nodig?

Voor spoedaanvragen kunt u vóór 14.00 uur terecht bij onze locatie stadhuis Deventer. U kunt uw paspoort dan de volgende werkdag na 10.30 uur ophalen. In Schalkhaar en Bathmen kunt u geen spoedaanvraag doen. Let op, u betaalt voor een spoedaanvraag extra kosten.

Vingerafdrukken

Bij de aanvraag van een paspoort geeft u 2 vingerafdrukken af. In een chip in het paspoort worden de vingerafdrukken opgeslagen, samen met de kleurenfoto en uw persoonsgegevens. Kinderen tot 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken af te geven.

Naamgebruik

Als u getrouwd bent (geweest) of een geregistreerd partnerschap heeft (gehad), dan kunt u de achternaam van uw partner op het paspoort laten vermelden. Dit is niet verplicht, maar een keuze. Deze mogelijkheid bestaat voor beide partners.

Tweede paspoort

Een tweede paspoort kunt u aanvragen als u regelmatig reist voor zaken of uw beroep. Het kan zijn dat stempels van eerder bezochte landen problemen geven bij toelating tot een ander land. Bijvoorbeeld als deze landen met elkaar in conflict zijn. Ook kan het zijn dat u vaak moet reizen tijdens een visumaanvraag. Als u door de visumaanvraag niet op tijd over uw paspoort kunt beschikken, omdat het paspoort bij de ambassade van het betreffende land ligt, kunt u een tweede paspoort aanvragen.

Voor de aanvraag van een tweede paspoort maakt u een afspraak via telefoonnummer 14 0570. U hoort dan welke documenten u nodig heeft. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Zakenpaspoort

Een zakenpaspoort is een paspoort met 64 bladzijden voor stempels en visa. Als u veel reist en daardoor veel stempels in uw paspoort krijgt, kan het gebeuren dat uw paspoort 'vol' raakt en u een nieuwe moet aanvragen voordat de oude is verlopen. Om dit te voorkomen is kunt u een zakenpaspoort aanvragen.

Vreemdelingenpaspoort

Personen met een verblijfsvergunning regulier, bepaalde of onbepaalde tijd, kunnen onder voorwaarden een reisdocument voor vreemdelingen (vreemdelingenpaspoort) aanvragen. Dit is alleen mogelijk als bij de autoriteiten van het eigen land geen paspoort verkregen kan worden.

Vluchtelingenpaspoort

Personen met een verblijfsvergunning asiel, bepaalde of onbepaalde tijd, kunnen onder voorwaarden een reisdocument voor vluchtelingen (vluchtelingenpaspoort) aanvragen. Omdat bij de autoriteiten van het eigen land geen paspoort verkregen kan worden, biedt de Nederlandse overheid deze mogelijkheid.

Verklaring gezag

Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is van of het gezag heeft over het kind. Over het reizen met een minderjarige naar het buitenland, leest u meer op de website van de Rijksoverheid.

De verklaring, het uittreksel uit gezagsregister, kunt u aanvragen bij de balie. Het uittreksel kost aan de balie € 22,50 en online € 19,35. Dit is klaar terwijl u wacht. U kunt het uittreksel uit gezagsregister ook aanvragen bij de rechtbank. De verklaring is dan gratis. De Rijksoverheid geeft u meer informatie.

Visum

Meer informatie over het aanvragen van een visum vindt u op de website www.nederlandwereldwijd.nl.

Identiteitsfraude

Steeds meer organisaties vragen om een kopie van uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument. Er zijn mensen die misbruik maken van deze kopieën. U kunt dit misbruik tegengaan. Hoe? Kijk op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude. Lees ook hoe u een veilige kopie kunt maken van uw legitimatiebewijs.

Vermoedt u fraude met een kopie of het documentnummer van uw paspoort of identiteitskaart? U kunt dit persoonlijk melden bij de balie. Wij noteren het documentnummer in het Basisregister reisdocumenten. Zo wordt verdere misbruik van uw paspoort of identiteitskaart zoveel mogelijk voorkomen. Bent u slachtoffer van identiteitsfraude, dan kunt u dat melden bij het Centraal meldpunt Identiteitsfraude en –fouten (CMI).

Voor een paspoort kunt u terecht op de locaties stadhuis DeventerBathmen en Schalkhaar.

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.