Logo gemeente Deventer

Sekswerk

Sinds het bordeelverbod is opgeheven (in 2000) is prostitutie of sekswerk legaal in Nederland. Vanaf dat moment is er in de gemeente Deventer sekswerkbeleid, dat in januari 2024 is vernieuwd. Hiermee willen we sekswerk in Deventer veilig maken en de omstandigheden waaronder een sekswerker moet werken, verbeteren. Het uitgangspunt van de gemeente Deventer is het destigmatiseren en decriminaliseren van sekswerk.

 

Beginnen als sekswerker

Als u als sekswerker aan het werk gaat in de gemeente Deventer, moet u zich aan regels en voorwaarden houden. U moet:

  • 21 jaar of ouder zijn;
  • een Nederlands paspoort, een EU-paspoort of een ander geldig identiteitsbewijs hebben zoals de Wet op de identificatieplicht bedoelt;
  • opletten dat u voor vrijwel alle soorten prostitutie een vergunning nodig hebt;

Misschien heeft u vragen over beginnen met sekswerk en wat daarbij komt kijken. Dan kunt u gratis en anoniem terecht bij Stichting de Kern en het Leger des Heils. Zij kunnen u alles vertellen over wat u moet regelen, de voor- en nadelen van verschillende werkplekken of ondersteunen. Veel informatie vindt u ook via www.sekswerk.info, over onder andere gezondheid, veiligheid, advies en een klachtenbalie.

 

Sekswerk en de exploitant

Exploitanten hebben een zorgplicht. Dit betekent dat ze altijd misstanden, dwang en uitbuiting moeten voorkomen. En ze moeten zorgen voor een veilige en hygiënische werkomgeving. Van exploitanten verwachten we dat ze voldoende toezicht houden tijdens de openingsuren. En dat er binnen enkele minuten hulp is als een sekswerker alarm slaat.

Vanuit hun zorgplicht moeten exploitanten een intakegesprek voeren met de sekswerkers. De exploitant moet dan controleren of de sekswerker:

  • voldoet aan de eisen om in Deventer te mogen werken;
  • zich voldoende zelfstandig kan redden;
  • het beroep vrijwillig doet.

U kunt een klacht hebben over een exploitant. Bijvoorbeeld omdat de exploitant de verhuurvoorwaarden niet naleeft, geen veilige of hygiënische werkomgeving beidt of u onheus behandelt. U kunt dat anoniem melden bij:

 

Gezondheid en soa’s

Bij GGD IJsselland kunnen sekswerkers gratis en anoniem terecht voor vragen en hulp rondom sekswerk. Zij adviseren om u minimaal 2 keer per jaar te controleren op een soa en hiv. GGD IJsselland heeft soa-spreekuren, waar u zich gratis en anoniem kunt laten testen en vaccineren.

GGD IJsselland heeft speciale verpleegkundige zorg voor mannen en vrouwen die in de prostitutie of het erotisch entertainment werken. Bij hen kunt u terecht met vragen over werk, gezondheid en seksualiteit. Ook komen zij op bezoek in clubs om voorlichting te geven over veilig werken en het uitvoeren van soa- en hivtesten en vaccinaties op locatie.

 

Uitstappen

Uitstappen uit de prostitutie kan lastig zijn. U moet dan wennen aan minder inkomsten, werk zoeken, andere mensen om u heen en misschien een andere plek om te wonen. Extra lastig wordt het als anderen je dwingen om in het sekswerk te blijven. Of het niet leuk vinden als u weggaat. Ook dan denken Stichting de Kern en het Leger des Heils graag met u mee.

Zij bekijken samen met u wat er geregeld moet worden om uit te stappen. Ze gaan samen aan de slag en helpen u waar nodig om alles te regelen. Ook kunnen zij u helpen bij het zoeken naar opleiding of ander werk. Zo kunt u verder bouwen aan uw toekomst. Ook kijken ze samen met u naar wat u nodig hebt op het gebied van wonen en inkomsten. Ook het opbouwen of uitbreiden van een (nieuw) sociaal netwerk of het regelen van extra begeleiding kunnen ze oppakken. Samen maken ze een overzicht en stappenplan en helpen u waar nodig bij elke stap.

Stichting de Kern en Leger des Heils worden door gemeenten betaald voor de begeleiding die zij bieden, daarom is hun hulp voor u gratis. Wanneer u start krijgt u een eigen vaste contactpersoon. Dat is een maatschappelijk werker, die ervaring heeft in het begeleiden van sekswerkers. Zij hebben een beroepsgeheim en kunnen hierdoor in vertrouwen ons werk doen.

 

Seksbedrijf beginnen of overnemen

Als u een seksbedrijf wilt beginnen of overnemen, heeft u een vergunning nodig. Een seksbedrijf is bijvoorbeeld een:

  • seksbioscoop;
  • club;
  • escortbedrijf.

Als er iets wijzigt in uw seksbedrijf, meldt u dit bij de gemeente. Zoals een nieuwe beheerder. Of als u stopt met uw bedrijf. Neemt iemand anders uw bedrijf over? De nieuwe eigenaar moet zelf een vergunning aanvragen bij de gemeente. De nieuwe eigenaar mag uw vergunning niet overnemen. Op uw vergunning staat hoelang deze geldig is. Verloopt de vergunning? Vraag dan verlenging aan bij de gemeente.

 

Meer informatie

Lees voor meer informatie de APV, Hoofdstuk 3: 'Seksinrichtingen, sekswinkels, straatprostitutie', Regels seksinrichtingen en het Sekswerkbeleid 2024.

Bijlage Grootte
Sekswerkbeleid 2024 647,2 KB