Logo gemeente Deventer

Vragen over de ontheffing

Waarom is er een ontheffingenbeleid Voetgangersgebied?

In een voetgangersgebied zijn in principe alleen voetgangers toegestaan. In het verkeersbesluit voor het nieuwe voetgangersgebied is opgenomen dat fietsers wel zijn toegestaan. Tussen 07.00 en 11.00 is de mogelijkheid tot laden en lossen, de venstertijden.

Er kunnen zich bijzondere situaties voordoen, waarbij gemotoriseerd verkeer ook buiten deze tijden in het voetgangersgebied moet rijden. Bijvoorbeeld voor het verrichten van spoedreparaties. De Wegenverkeerswet (art. 87) biedt wegbeheerders de mogelijkheid om een ontheffing te verlenen voor een aantal verkeersregels en verkeerstekens. 

In het ontheffingenbeleid Voetgangersgebied is vastgelegd welke uitgangspunten en regels hierbij worden gehanteerd. Een belangrijk uitgangspunt is dat tussen 11.00 en 18.00 uur (drukste winkeltijden) alleen in uitzonderlijke gevallen een ontheffingen wordt verstrekt. Na 18.00 uur gelden minder strenge regels.

Welke bewoners en ondernemers komen in aanmerking voor een ontheffing?

Alleen bewoners en ondernemers die woonachtig en/of gevestigd zijn in deze straten en in het bezit van een motorvoertuig, komen in merking voor maximaal 1 ontheffing per adres.

Op onderstaand kaartje is met een stippellijn aangegeven, welke adressen voor een ontheffing in aanmerking komen.

 Op het kaartje ziet u welke adressen in aanmerking komen voor een ontheffing (binnenstad Deventer)

Welke regels gelden voor het gebruik van de ontheffing?

De ontheffing geldt alleen voor uw eigen voertuig en wordt daarom ook voorzien van het kenteken van het voertuig. De ontheffing is niet geldig voor bezoekers en/of eventuele leveranciers. De ontheffing geldt alleen voor het voetgangersgebied in de Vleeshouwerstraat en Kleine Overstraat.

Bij het gebruik van de ontheffing moet u stapvoets rijden. Het ontheffingsbewijs brengt u duidelijk zichtbaar achter de voorruit van het voertuig aan. Bij overtreding van de regels kan de ontheffing worden ingenomen.

Wat zijn de kosten van een ontheffing?

Tijdens de proef verstrekken we de ontheffingen gratis. Als de proef slaagt, wordt daarna het dan geldende tarief voor een ontheffing gerekend. Zie hiervoor de pagina wegenverkeerswet, ontheffing.

Waarom is er een proef?

Op verzoek van bewoners en ondernemers biedt de gemeente de mogelijkheid voor een ontheffing, om gedurende de gehele dag deze straten met een motorvoertuig te mogen berijden. Dit verzoek wordt gesteund door Stichting Deventer Binnenstadsmanagement (SDBM) en de Stichting Bewonersbelangen Binnenstad Deventer (SBBD). 

Het verstrekken van deze ontheffingen is strijdig met het gemeentelijke ontheffingenbeleid Voetgangersgebied. Daarom kunnen bij wijze van proef alleen bewoners en ondernemers uit Kleine Overstraat, Vleeshouwerstraat, Treurnietsgang en Spijkerboorsteeg in aanmerking komen voor een ontheffing.