Logo gemeente Deventer

Halina was 1e Oekraïense in noodopvang aan Keulenstraat en bezocht tussentijds haar thuisland

Na de Russische inval in Oekraïne ontvluchtte Halina Kobylynska (48) haar thuisland eind februari in het gezelschap van haar dochters van 15 en 24. Haar man en gehandicapte zoon (23) moest zij met pijn in het hart achterlaten in Korosten. Deze stad ligt niet ver van zowel de Poolse als Wit-Russische grens.

 

De eerste 2 weken verbleven moeder en dochters in Polen en daarna reisden Halina en haar jongste per bus naar Nederland; de oudste dochter vond onderdak bij een gezin in Duitsland. In Nederland werden Halina en haar tienerdochter eerst in Heino opgevangen.

Eind maart waren zij de 1e Oekraïners die hun intrek namen in het tot noodopvanglocatie ingerichte kantoorpand aan de Keulenstraat 18. Momenteel verblijven hier 171 Oekraïense vluchtelingen.

Via tolk Ilona Dubkina vertelt Halina heel blij te zijn met de kamer die zij voor zichzelf en haar dochter heeft. Met haar directe ‘buren’ heeft Halina prima contact en de omgang met alle bewoners verloopt over het algemeen goed, ondanks dat het heel verschillende mensen zijn.

 

Fijne baan

5 dagen per week fietst de Oekraïense met plezier naar haar werk bij AL-West B.V, onderdeel van de AgroLabGroup, aan de Dortmundstraat. Hier werken veel landgenoten. Met zowel haar collega’s als haar baas kan zij het uitstekend vinden.

 

Nachtmerrie

Bijzonder is dat Halina en haar jongste dochter in augustus 3 weken in Oekraïne zijn geweest. Na een dagenlange reis per bus en vanaf Lviv met de trein arriveerden zij in Korosten. Voor haar man, zoon en bekenden had ze etenswaren meegenomen. De terugkeer in haar woonplaats betekende ook een terugkeer naar de oorlogsnachtmerrie: het lokale energiestation werd verwoest bij een van de vele bombardementen. In combinatie met het onophoudelijke gehuil van sirenes maakte dit het tot een angstaanjagende ervaring.

 

Wachten op oproep

Het liefste had Halina gezien dat haar man en zoon mee naar Nederland waren gegaan, maar dit was onmogelijk. Haar echtgenoot wil per se in Oekraïne blijven, omdat hij elk moment een oproep voor het leger kan krijgen en de zoon is zodanig gehandicapt dat hij geen lange reis kan maken.

Tot Halina’s vreugde bracht haar oudste dochter in november een bezoek aan Deventer. Een weerzien tijdens de afgelopen feestdagen zat er niet in. Voor dit doel naar Duitsland afreizen was geen optie, omdat de woning waarin de oudste dochter verblijft te klein is om 2 extra gasten te huisvesten.

 

Warm en hartelijk

Over de opvang in Deventer en de manier waarop inwoners van de stad met vluchtelingen uit Oekraïne omgaan, is Halina vol lof: “De mensen zijn hier heel warm en hartelijk en ik wens iedereen in Nederland toe dat zij nooit een oorlog zoals wij nu in Oekraïne hoeven meemaken.” Zodra de oorlog in Oekraïne voorbij is, zal Halina geen moment aarzelen en meteen haar spullen pakken. Ze mist haar vaderland heel erg en wil dolgraag met haar dochters terug naar haar man en zoon in Korosten.