Logo gemeente Deventer

Vooroverleg

Wat is vooroverleg?

Als u na afloop van het erfbezoek verder wil met uw ontwikkeling, dient u een verzoek in bij de gemeente voor een vooroverleg. Het vooroverleg is een schriftelijke procedure, die bedoeld is om u een idee te geven van de kans van slagen van uw plannen. Aan het eind van het vooroverleg weet u of de gemeente in principe bereid is om aan uw plannen mee te werken, en onder welke voorwaarden.

Hoe werkt het?

U vraagt een vooroverleg aan met het aanvraagformulier. De gemeente probeert binnen 6 weken te reageren op uw aanvraag. Als wij in de tussentijd aanvullende informatie van u nodig hebben, nemen wij contact met u op.

Wat kost het?

Bekijk de kosten van het vooroverleg. De gemeente past dit bedrag elk jaar aan.

Wat moet ik met de aanvraag meesturen?

U stuurt het ondertekende aanvraagformulier met bijlagen naar ons toe (gemeente@deventer.nl). Uit het formulier en de bijlagen moeten uw plannen in grote lijnen duidelijk worden. Bijvoorbeeld dat u een nieuwe woning wil bouwen, en hoe u in de ruimtelijke kwaliteit investeert om die woning te compenseren. Deze plannen hoeven in eerste instantie nog niet tot in detail uitgewerkt te zijn. Als de gemeente aan uw plannen wil meewerken, werkt u de plannen in de intentiefase verder uit.

Wat is de status van de reactie op mijn aanvraag?

De reactie op uw aanvraag is een 'principe-uitspraak', een voorlopig oordeel. Het geeft weer hoe de gemeente waarschijnlijk zal besluiten, als u een formele aanvraag om een omgevingsvergunning of een bestemmingsplanherziening / omgevingsplanherziening doet. Aan de reactie op uw aanvraag kunt u geen rechten ontlenen.

Hoelang duurt het vooroverleg?

De gemeente probeert binnen 6 weken een reactie te geven op uw aanvraag. Als het erg druk is, kan het langer duren.

Kan ik het plan mondeling toelichten?

Het vooroverleg is een schriftelijke procedure. Een mondelinge toelichting is niet nodig. Als wij vragen hebben over uw plannen, nemen wij contact met u op.

Kan de gemeente mijn plan afwijzen?

Als de gemeente niet aan uw plannen wil meewerken, is dat formeel nog geen afwijzing. Het betekent wel dat de gemeente waarschijnlijk geen vergunning verleent, als u besluit op basis van deze plannen een vergunning aan te vragen.