Veelgestelde vragen over flexwonen

Algemeen

Van de 5 locaties door de gemeenteraad vastgestelde locaties zijn 2 locaties inmiddels afgevallen: Het Vlier 28 en Rotonde Oostriklaan. De 3 overgebleven locaties zijn:

  • Steenbrugge Steven van Deldenstraat (voorheen ‘nabij J. Baulingstraat’), deze woningen zijn op 14 februari 2025 opgeleverd
  • Diepenveen, nabij voetbalvelden
  • Oxerdwarssteeg (voorheen Suze Groenewegstraat/Anna Reynvaanstraat). Aanvraag omgevingsvergunning is ingediend door Rentree.

De 3 locaties die nog verder onderzocht worden op geschiktheid:

  • David Wijnveldtweg, in de buurt van de voetbalvelden van SV Colmschate/Stationsweg
  • Borgele, Dreef/Overstichtlaan (nabij woonbedrijf ieder1)
  • Vijfhoek, Charles Rochussenstraat 16-18. Aanvraag omgevingsvergunning is ingediend door Rentree.

De 6 locaties op de kaart:

  • 01: Steenbrugge, Steven van Deldenstraat (opgeleverd)
  • 02: Diepenveen, nabij sportvelden
  • 03: Oxerdwarssteeg
  • 04: Dreef/Overstichtlaan
  • 05: D. Wijnveldtweg/ nabij SV Colmschate
  • 06: Charles Rochussenstraat 16-18

Diverse locaties zijn door de gemeente - samen met onder andere het Kadaster, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de woningcorporaties - in beeld gebracht. Deze locaties zijn beoordeeld op de eigendomssituatie, planologische (on)mogelijkheden, de omvang van de kavel, nabijheid van voorzieningen enzovoort.

Net als in het hele land kent ook Deventer een woningtekort. Er wordt gebouwd, maar dat kost veel tijd. Daarom willen de gemeente en de corporaties ook woningen die snel en gemakkelijk gebouwd kunnen worden: flexwoningen. Dit zijn tijdelijke woningen voor de duur van maximaal 15 jaar. Daarmee helpen we de druk op de woningmarkt te verlichten.

Er is een groot tekort aan kleine, sociale huurwoningen. Het gaat bijna altijd om 1- tot 2-persoons huishoudens. Daarom worden nu deze woningen gebouwd om aan de grote vraag te kunnen voldoen. De gemeente wil na 15 jaar kijken welke bestemming voor het terrein gewenst is. De woningen kunnen dan eventueel worden verplaatst naar een andere locatie.

De gemeenteraad heeft in mei en juni 2023 besloten dat op 3 locaties flexwoningen kunnen komen. 2 andere locaties zijn later vastgesteld. Van deze locaties zijn inmiddels 2 locaties afgevallen. Gemeente en woningcorporaties werken de plannen verder uit.

Op 3 locaties komen flexwoningen (Steenbrugge, Diepenveen en Oxerdwarssteeg). 3 andere locaties vragen nog nader onderzoek naar de geschiktheid voor flexwonen. Dit zijn David Wijnveldtweg, Dreef/Overstichtlaan en Charles Rochussenstraat 16-18.

In 2026 worden de laatste flexwoningen opgeleverd.

Het uitgangspunt is dat de woningen er staan voor een periode van 15 jaar. Als de locatie geschikt is voor permanente woningbouw, dan kan de gemeente een reguliere bestemmingsplanprocedure opstarten om dit mogelijk te maken.

Nieuwe bewoners

De woningen zijn voor 1- of 2-persoons huishoudens. Flexwoningen zijn voor mensen die dringend woonruimte zoeken. Dat kunnen jongeren zijn, starters op de woningmarkt, mensen die tijdelijk hun huis uit moeten (bijvoorbeeld vanwege een renovatie of herstructurering), mensen die snel woonruimte nodig hebben door een echtscheiding of faillissement of mensen met een verblijfsstatus.

De flexwoningen zijn niet bedoeld voor studenten, voor hen is er studentenhuisvesting. Ook zijn de woningen niet bedoeld voor arbeidsmigranten en voor mensen met sociale problematiek.

De woningen worden gebouwd door 1 van de woningcorporaties (Rentree, Woonbedrijf ieder1 of De Marken). De corporatie verzorgt ook het beheer van de tijdelijke woningen, net als bij andere woningbouwprojecten van de woningcorporaties.

De verhuur verloopt via de woningcorporaties Woonbedrijf ieder1, De Marken en Rentree. Zodra de inschrijfprocedure start, maken de corporaties dit bekend. De gemeente verhuurt geen (flex)woningen. 

Juridische procedure

Met de gemeenteraad is afgesproken dat de raad besluit welke locaties definitief aangewezen worden. Wanneer de raad instemt met de door het college van burgemeester en wethouders voorgestelde locaties, kan het college omgevingsvergunningen afgeven voor de bouw van de flexwoningen. Tegen dit besluit staat bezwaar en beroep open. 

De gemeente organiseert samen met de betrokken woningcorporaties informatieavonden voor verschillende locaties. Op deze avonden worden plannen toegelicht aan alle geïnteresseerden. Het gaat dan bijvoorbeeld ook over het parkeren en het beheer. Als de aanvraag van de bouw van de tijdelijke woningen door de gemeente is getoetst en de vergunning is verleend, is er de mogelijkheid om bezwaar te maken. 

Ontwerp

Gemeente en woningcorporaties gaan voor kwaliteit. Dat houdt in dat de woningen moeten passen in de omgeving. Daarnaast moeten ze duurzaam en veilig zijn. Ook de ruimte om de woningen wordt passend aangelegd. 

Uiteraard moeten de woningen voldoen aan het bouwbesluit. Per locatie worden er keuzes gemaakt. Per locatie kan het woningtype verschillen. Vaststaat dat het geen containerwoningen worden.

Hieronder een voorbeeld van een flexwoning. 

Uitgangspunt is dat er wordt geparkeerd op eigen terrein, tenzij er in de nabije omgeving van de locatie voldoende openbare parkeerruimte aanwezig is.

Communicatie

In 2023 en 2024 zijn er een aantal informatiebijeenkomsten geweest. Omwonenden van de betreffende locaties zijn hiervoor uitgenodigd. Zodra wij verder zijn met de planvorming zullen wij omwonenden opnieuw hierover informeren.

Voor vragen over flexwonen aan de gemeente kan je een mail sturen naar flexwonen@deventer.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

David Roemers is projectmanager van de gemeente. Hij is bereikbaar via flexwonen@deventer.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Locatie Suze Groenewegstraat / Anna Reynvaanstraat

Bij het bepalen van de zoeklocatie is rekening gehouden met de beperkingen vanuit wateraspecten.

De zoeklocatie voor flexwonen is omringd door beschermingsgebieden voor de waterkering (Waterstaatswerk en Profiel van vrije ruimte) en het Primaire watergebied. Zie daarvoor de kaart beperkingen water (pdf, 296 KB).

Als gemeente hebben we zelf nog een vrijwaringszone rondom de waterkering in het omgevingsplan opgenomen en er ligt een archeologische vindplaats. Hier blijven we ook buiten. In overleg met waterschappen en provincie blijft een gebied over waar onder randvoorwaarden gebouwd mag worden (zie kaart - grijs met paars omrande gebied). De westelijke helft hiervan is de globale zoeklocatie voor flexwonen (bruin omrande cirkel).

Een deel van de bestaande woningen ligt binnen de begrenzing van het Waterstaatswerk en het Profiel van vrije ruimte van de waterkeringen, waardoor hier meer beperkingen gelden. 

Gemeente Deventer publiceert al haar bekendmakingen op www.officielebekendmakingen.nl(Verwijst naar een externe website). Je kan je via deze site abonneren op een door jou gestelde zoekvraag(Verwijst naar een externe website).  Je wordt dan op de hoogte gesteld als er een nieuwe publicatie verschijnt die aan je zoekvraag voldoet.

De omgevingsvergunning voor de flexwoningen wordt aangevraagd voor een periode van 15 jaar. Daarna wordt de locatie weer teruggebracht naar de huidige bestemming.

De gemeenteraad heeft een zoekgebied voor de opwek van windenergie aangewezen, dat is een brede strook langs de A1 vanaf de IJssel tot aan de gemeentegrens met Rijssen-Holten. Dit is ook het voorkeursgebied van de provincie Overijssel. Bij ingediende windprojecten voor dit gebied, zal onder andere rekening worden gehouden met de op het moment van gunning geldende wettelijke afstands- en geluidsnormen.

De aanleg van riolering, water en elektra heeft geen invloed op de werking van zonnepanelen. Mogelijk kan tijdens de aanleg van de elektravoorziening korte tijd niet teruggeleverd worden. 

Indien onverhoopt schade ontstaat die direct verband houdt met de werkzaamheden, dan kan deze mogelijk voor vergoeding in aanmerking komen. 

Voor de flexwoning is de beoogde verdeling: 1/3e starters, 1/3e spoedzoekers  en 1/3e statushouders. 

Poortwachter in de toewijzing is de betreffende woningcorporatie.

Gemeente en corporatie passen, binnen de (financiële) mogelijkheden, de openbare inrichting rondom de flexwoningen zo goed mogelijk in in de natuurlijke omgeving.  Ook streven wij naar een gezamenlijke buitenruimte voor de bewoners en een algemene (fiets)berging bij de woningen. 

De locatie is eigendom van de gemeente en wij vinden deze ruimte geschikt om flexwoningen te realiseren die goed inpasbaar zijn in de omgeving. 

De stadsarcheoloog heeft een advies uitgebracht over deze locatie. Wij hebben naar aanleiding van dit advies de globale zoeklocatie iets aangepast.  

Parkeren vindt plaats op eigen terrein. Er wordt een verkeerskundig onderzoek gedaan naar de parkeerbehoefte

De woningcorporatie is verantwoordelijk voor de netheid rondom de locatie.

Het plan wordt verkeerskundig onderzocht, inclusief parkeren, ontsluiting etcetera, waarbij ook de verkeersveiligheid wordt meegenomen. 

Als je waardevermindering vermoedt, kan je een aanvraag voor nadeelcompensatie indienen bij de gemeente. 

De plannen worden nog nader uitgewerkt door corporatie en gemeente.  Vooralsnog denken wij voor deze locatie aan maximaal 3 bouwlagen. De woningen zijn bedoeld voor 1-  à 2-persoons huishoudens.