Logo gemeente Deventer

Onkruidbeheer zonder gif

In de lente en zomer maakt al het groen een groeispurt. Liever geen onkruid en mos op uw betegelde terras en stoep? Lees de tips voor gifvrije bestrijding.

Verwijder onkruid tussen de tegels liever niet met azijn, zout of chloor. Dat komt in de bodem en het grondwater en is slecht voor bijen en insecten. Wij geven tips wat u wél kunt doen.

 

Regelmatig vegen

Ga regelmatig even met een harde bezem over de bestrating. U veegt niet alleen afval en bladeren weg, ook onkruid krijgt geen kans om uit te groeien. Als u met een mesje of een krabber door de voegen gaat, dan snijdt u ook de wortels weg. Heeft u algen- of mosgroei? Borstelen met scherp zand helpt.

 

Kokend water

Kokend water is de meest milieuvriendelijke oplossing. En het resultaat is meteen zichtbaar. Wilt u ook de wortels beschadigen, dan moet u het een paar keer herhalen. U kunt ervoor kiezen om de hogedrukspuit vol met kokend water te doen (pas op voor brandwonden). Even naschrobben en ook groene aanslag verdwijnt van uw tegels.

 

Wegbranden

Minder goedkoop, maar ook met een elektrische onkruidbrander komt u simpel van uw onkruid af. U houdt de brander korte tijd boven het onkruid tot de kleur wat feller wordt. Dan is de plant voldoende verhit. U hoeft de plant niet helemaal te verbranden. Wilt u ook de wortels beschadigen, dan moet u het onkruid gedurende het groeiseizoen een aantal keren wegbranden. Wees voorzichtig bij houten schuttingen en schuren! Een brandje is zo ontstaan.

 

Worteldoek of voegmortel

Gaat u een nieuw terras aanleggen? Leg dan worteldoek onder de nieuwe bestrating. Daar komt onkruid niet of moeilijk doorheen. U kunt ook grote tegels gebruiken, die u zo strak mogelijk tegen elkaar aan legt. Tegenwoordig wordt ook vaak speciale voegmortel gebruikt om de ruimte tussen de tegels af te sluiten. De mortel is (als het goed is) wél waterdoorlatend, zodat er geen wateroverlast komt.

 

Geen schadelijke middelen gebruiken

Er zijn middelen die schadelijk (kunnen) zijn voor mens, plant of dier. Gebruik deze liever niet.

 

Niet gebruiken: azijn

Een tip die je op internet regelmatig tegenkomt. Helaas, azijn is sterk belastend voor het milieu. U verontreinigt zo de bodem en het grondwater. Via het grondwater verspreidt de azijn door je hele tuin. U maakt niet alleen het groeien van onkruid onmogelijk, ook andere planten, bijen en nuttige insecten zijn de klos. Ook het waterleven loopt schade op en de drinkwaterbedrijven hebben veel moeite om zuren zoals azijn weer uit het grondwater te filteren.

 

Niet gebruiken: zout of soda

Zout is het enige natuurlijke middel dat ook de wortel van planten doodt. Dat klinkt heel handig, maar gebruik het liever niet. Zout lijkt onschuldig, maar het hoopt zich op in de bodem en zorgt voor verzilting.

 

Niet gebruiken: chloorbleekmiddel

De actieve stof in chloorbleekmiddel is zeer giftig voor al het leven in water en in de bodem. Voor de mens is het schadelijk bij inademing en bij contact met de huid. Het middel doodt tijdelijk het onkruid, maar schaadt ook de leefomgeving van nuttige insecten en van planten, hagen en bomen.

 

Niet gebruiken: biologisch gif

Voor wie het spuiten echt niet kan laten, zijn er ook biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen op de markt, zoals Ecostyle Ultima. Klinkt goed, maar is het dat ook? De meningen zijn verdeeld. Op zijn best is het een minder slecht alternatief. Het heeft ongeveer dezelfde werking als glyfosaat, maar werkt op basis van pelargonzuur en maleïne hydrazine. Deze stoffen worden in de grond relatief snel afgebroken. In water duurt de afbraak echter veel langer. Gebruik ze dus in elk geval nooit langs sloten of vijvers. En ook deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, het etiket waarschuwt niet voor niets dat u beschermende maatregelen moet nemen voor gebruik.

 

Niet gebruiken: middelen op basis van glyfosaat

Het bestanddeel glyfosaat zit niet alleen in RoundUp, het is ook de werkzame stof in allerlei andere middelen. Diverse andere ingrediënten van deze middelen kunnen de toxische eigenschappen van glyfosaat versterken. Glyfosaat blijft een van de hoofdverdachten voor de bijen- en insectensterfte. Zeker in combinatie met andere ingrediënten van het bestrijdingsmiddel is het waarschijnlijk kankerverwekkend bij mens en dier. Het breekt slecht af en bindt zich aan de bodem. Waterbedrijven worstelen nu al met de concentraties glyfosaat die ze in het oppervlaktewater aantreffen.