Logo gemeente Deventer

Brandveiligheid

Brand. Iets waaraan we liever niet denken. Want zelfs een kleine brand kan al veel schade en leed aanrichten. Gelukkig kunt u met een paar simpele maatregelen brand voorkomen. Of als het toch mis gaat, de schade beperken.

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets. Dit komt doordat een neus tijdens de slaap niet werkt. Alleen het gehoor werkt nog. Als uw wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, wordt u dus niet wakker van de rooklucht. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raakt u snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn van levensbelang, en niet alleen als u slaapt! Hoe sneller u een brand ontdekt, des te meer tijd en kans heeft u om uw huis veilig te verlaten. Bekijk op de website van de brandweer welke rookmelders geschikt zijn en waar u ze het beste kunt ophangen.

Brandveiligheid studentenwoningen

Gooi jij graag een vlammetje in de frituur na het stappen? Laad jij je mobiel ‘s nachts op in bed? Vergeet je het filter van de wasdroger wel eens schoon te maken? Dit zijn dus precies de situaties die ervoor zorgen dat in studentenhuizen relatief vaak brand is! Soms met dodelijke afloop. Staan de kratjes bier torenhoog opgestapeld voor de deur? Dan kun je ook niet veilig vluchten bij brand. Gelukkig kan jij, samen met je huisgenoten, veel zelf doen om de brandveiligheid te vergroten. Op de website van Veiligheidsregio IJsselland staan enkele makkelijke tips die je vandaag nog kan toepassen!

 

Meer over brandveiligheid

Bekijk de tips van de brandweer over (brand)veiligheid in en om huis, bij evenementen en in en om uw bedrijf.