Logo gemeente Deventer

De eikenprocessierups

Een aantal weken in april/mei/juni/juli bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups. Bomen waar veel rupsen worden verwacht, worden bespoten. Bomen in de buurt van scholen, fietsroutes en winkelcentra krijgen als eerste een behandeling.


Bestrijding eikenprocessierups preventief en curatief 

  • In het voorjaar bespuit de gemeente bomen preventief. De precieze data zijn afhankelijk van onder andere het weer; dat bepaalt wanneer de rupsen uitkomen; 
  • In juni, juli en augustus bestrijdt de gemeente curatief. Dan worden nesten, met de eikenprocessierupsen erin, weggezogen. 

Voor 2022 is de bestrijding van de eikenprocessierups afgerond. Komt u toch een nest tegen dat niet kan wachten tot de bestrijding in 2023 start? Bel dan de gemeente op 14 0570


Monitoren eikenprocessierupsen 

We krijgen graag inzicht in de plaagdruk die we in 2023 kunnen verwachten. Daarom hangen er vallen op diverse locaties binnen Deventer. Deze vallen bevatten een lokstof (het vrouwelijk seksferomoon van de eikenprocessievlinders). Hier komen mannetjesvlinders op af en door deze te tellen maken we een inschatting hoe zwaar de omgeving volgend jaar wordt belast met rupsen. Hier stemmen we dan ook de bestrijding op af. Lees ook het nieuwsbericht Eikenprocessievlinders tellen.

 

Wat kunt u doen? 

De gemeente kan de eikenprocessierups niet alleen bestrijden. Tips voor bewoners om zelf aan de slag te gaan:  


Landelijke website Processierups.nu 

Voor meer informatie kunt u terecht bij het ministerie van LNV: processierups.nu.