Logo gemeente Deventer

Veelgestelde vragen parkeervergunningzone

 • Algemeen

  Wat is een parkeervergunningzone?

  Een parkeervergunningzone is een gebied waarin alleen geparkeerd mag worden met een geldige vergunning of door betaald te parkeren. Parkeren in een vergunningzone mag alleen door bewoners en bedrijven met een parkeervergunning, door bezoekers met een geldig parkeerkaartje uit de parkeerautomaat of via belparkeren. 

  Alle bewoners uit de parkeerzone (ook bewoners zonder auto) kunnen een bezoekersvergunning aanvragen. Hiermee parkeert uw bezoek tegen een goedkoper tarief.

  Zorgt een parkeervergunningzone voor minder auto's in de buurt?

  In straten waar parkeren gratis is, wordt vaak geparkeerd door mensen die eigenlijk in de stad moeten zijn, maar daar niet voor het parkeren willen betalen. Denk aan mensen die werken, winkelen, logeren of wonen in de stad. Als er een parkeerzone wordt ingevoerd, dan zoeken deze mensen bijna altijd naar een andere parkeerplaats, namelijk de eerstvolgende plek waar het dan gratis is. 

  Bij de invoer van een zone ontstaat er dus meer ruimte in de straat voor de bewoners zelf. Bewoners hebben dan wel een parkeervergunning nodig Ook is er een bezoekersvergunning beschikbaar. Met deze vergunning kunnen bewoners een kenteken van bezoek aanmelden. De bezoeker kan dan tegen een goedkoper tarief parkeren.

  Bij ons in de straat zijn meer auto's dan parkeerplaatsen, is er wel plek genoeg voor iedereen?

  Wanneer een parkeervergunningzone wordt ingevoerd, dan is dit in een groter gebied dan alleen uw straat. Binnen dat gebied wordt gekeken naar het aantal woningen en parkeerplaatsen. Daardoor zijn er in het gebied genoeg parkeerplaatsen voor één auto per woning. Het kan dus zijn dat u niet in de straat kunt parkeren, maar wel een straat verderop. 

 • Onderzoek

  Wanneer wordt een parkeervergunningzone ingevoerd?

  De gemeente voert niet zomaar een parkeervergunningzone in. Eerst moeten bewoners zelf in de buurt onderzoeken of er interesse is voor een parkeervergunningzone. Dan kan er een aanvraag gedaan worden voor invoering van de zone. De gemeente doet dan een officieel onderzoek. Als dan een duidelijke meerderheid voor is kan de gemeente een parkeervergunningzone invoeren. 

  Wat gebeurt er als bewoners niet kiezen voor een parkeervergunningzone?

  Als uit een meting onder de bewoners blijkt dat er geen interesse is voor een parkeervergunningzone, dan wordt er geen aanvraag ingediend bij de gemeente om de zone aan te leggen. Er verandert dan niks. Dat blijft de eerstvolgende twee jaar zo. Pas daarna kan een nieuwe aanvraag gedaan worden bij de gemeente. 

  Waarom doet de gemeente een officieel onderzoek?

  Blijkt uit een meting door bewoners dat er belangstelling bestaat voor het invoeren van een parkeervergunningzone? Dan houdt de gemeente eerst een officieel onderzoek onder bewoners. De gemeente wil er zeker van zijn dat een meerderheid definitief voor het invoeren van een zone is.

 • Wat kan en mag in een parkeervergunningzone?

  Hoeveel parkeervergunningen mag ik aanvragen?

  Nieuwe parkeergegunninzones vallen onder de zone Buitencentrum. Bewoners mogen maximaal 2 vergunningen per adres aanvragen. Daarbij is er een uitzondering. Als u kunt parkeren op eigen terrein (oprit of parkeergarage) of als er bij de bouw van de woning afspraken zijn gemaakt over het parkeren, dan kunt u maar 1 bewonersvergunning aanvragen.

  Hoe kan mijn bezoek gebruik maken van de parkeervergunningzone?

  Voor uw bezoek kunt u een bezoekersvergunning aanvragen. De vergunning is alleen geldig in hetzelfde gebied als waar u met de bewonersvergunning mag parkeren. U kunt maximaal 2 kentekens tegelijk aanmelden op de bezoekersvergunning. Een bezoekersvergunning werkt als volgt:

  1. U vraagt een parkeervergunning voor bezoekers aan in het Parkeerloket of via webapp 2Park.
  2. U ontvangt een koppeling voor mijn.2park. In mijn.2park kunt u uw parkeertegoed opwaarderen en kentekens aanmelden.
  • Het aanvragen van de bezoekersvergunning kan alleen gedaan worden door de bewoners en bedrijven uit de parkeervergunningszone.
  • Het aanvragen van deze vergunning is gratis.
  • De aanvrager maakt een account aan in mijn.2park.
   • Hier waardeert u eerst parkeertegoed op. U kiest zelf een bedrag.
   • U kunt ieder kwartaal voor maximaal 42 euro aan parkeertegoed opwaarderen.
   • Tegoed wat u niet opmaakt, blijft staan tot de volgende periode.
  • Als uw bezoek parkeert, start u in mijn.2park een parkeeractie met het kenteken van het geparkeerde voertuig. Op het moment dat het voertuig weer vertrekt stopt u de parkeeractie. De kosten voor het parkeren worden verrekend met uw parkeertegoed. De kosten zijn 10 cent per uur. 

  Hoe wordt parkeren opgelost als Go Ahead Eagles thuis speelt?

  Als Go Ahead Eagles een thuiswedstrijd heeft, kan het parkeren door bezoekers een chaos veroorzaken in de wijken rond het stadion. Als deze wijken een parkeervergunningzone worden, dan moeten bezoekers voor een voetbalwedstrijd andere parkeerplekken opzoeken. Ze kunnen daarnaast achter de Hogeschool Saxion parkeren en gebruik maken van de parkeergarages Beestenmarkt en Stationsplein.

  Mag ik een caravan of camper in- en uitpakken?

  U mag een caravan of camper maximaal 3 dagen op de openbare weg zetten. Dat is ook zo in de parkeervergunningszone. Tijdens deze dagen meldt u het kenteken van de caravan of camper aan op uw bezoekersvergunning of u koopt een parkeerkaartje bij de parkeerautomaat.

 • Kosten

  Waarom zijn er kosten verbonden aan een parkeervergunningzone?

  Gratis parkeren zorgt op dit moment voor een hoge parkeerdruk in woonwijken. In de praktijk blijkt dat het invoeren van een parkeervergunningzone zorgt voor een flinke vermindering van de parkeerdruk in een gebied. Dit kan alleen als het gebied goed wordt aangegeven met borden en er wordt gehandhaafd. De handhaving en plaatsing van parkeerborden en parkeerautomaten kost geld. Er wordt geen winst gemaakt door de gemeente. Het geld dat de gemeente binnenkrijgt via bewoners (parkeervergunning) en bezoekers (bezoekersvergunning/parkeerautomaten) gebruikt de gemeente voor handhaving en technisch onderhoud.

  Op welke tijden moet je betalen voor het parkeren?

  De parkeervergunningzone geldt van maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 uur en 20.00 uur. Buiten deze tijden (van 20.00 uur tot 09.00 uur en op zondag) is het parkeren gratis. 

  Wat kost een parkeervergunning?

  Bewoners kunnen een parkeervergunning aanvragen. Wilt uw bezoek parkeren? Dan kunt u een kaartje kopen bij de automaat, of u maakt gebruik van de parkeervergunning bezoekers.