Logo gemeente Deventer

Feestelijke bijeenkomst 50 jaar Turkse migratie

Gülseven Medar

Emrah Oguztürk

De Stichting Turkse Senioren Overijssel (TSO) en de Deventer Schouwburg organiseren 17 januari een feestelijke bijeenkomst in verband met 50 jaar migratie uit Turkije.

Bijeenkomst 17 januari

De bijeenkomst op zondag 17 januari is van 13.30 tot 17.00 uur in de grote zaal van de Deventer Schouwburg. Kaarten zijn verkrijgbaar via de Deventer Schouwburg en diverse Turkse organisaties. Prijs: €5,00 (voorverkoop) of €10,00 (op 17 januari aan de kassa van de schouwburg).

Toespraken Turkse consul-generaal en burgemeester van Deventer

In de schouwburg is een visuele presentatie van 50 jaar Turkse migratie met  beeldmateriaal uit Deventer en andere steden in Overijssel. De Turkse consul-generaal en burgemeester Heidema van Deventer houden een toespraak.

'Heimweeliederen' met Gülseven Medar

Na het officiële gedeelte is het concert ‘Heimweeliederen’. Het Nederlands Blazers Ensemble speelt samen met beroemde zangeressen uit Turkije (Gülseven Medar) en Nederland (Karsu Dönmez en Ilda Simonian), aangevuld met 4 gastmusici op Anatolische instrumenten, onder wie blaasmusicus Emrah Oguztürk uit Deventer.

1e generatie Turkse migranten

Op de bijeenkomst biedt de Stichting Turkse Senioren Overijssel de gemeente een brochure aan over de kwetsbare positie waarin de 1e generatie Turkse migranten in Overijssel zich bevindt. “Die mensen zijn nu 70 jaar en ouder. Het is een kwetsbare groep. Ze zijn meestal laag opgeleid, spreken niet of nauwelijks Nederlands, hebben vaak een onvolledige AOW en geen aanvullend pensioen. De kinderen en kleinkinderen zijn meer Nederlander dan Turks en hebben hun eigen leven. Daardoor is de mantelzorg voor deze groep vaak beperkt. Dat leidt steeds vaker tot schrijnende gevallen”, aldus TSO-voorzitter Hasan Gülsen. Overijssel telt zo’n 10.000 Turkse 50-plussers en ongeveer 2.000 Turkse 70-plussers.

Stichting Turkse Senioren Overijssel

De Stichting Turkse Senioren Overijssel ondersteunt lokale organisaties in Deventer, Zwolle, Kampen, Almelo, Hengelo, Enschede en Oldenzaal die zich inzetten voor Turkse migranten met bijeenkomsten en studiedagen. Daarbij krijgt de eerste generatie Turken veel aandacht. “Voorheen kenden veel gemeenten nog allochtone zorgconsulenten of VETC-ers (Voorlichters binnen de Eigen Taal en Cultuur). Maar die functies van intermediairs naar de migrantengroepen zijn in de meeste gemeenten opgeheven of wegbezuinigd. Wij willen dat binnen het bestaande beleid en bestaande zorgstructuren meer aandacht komt voor de eerste generatie en hun groeiende vraag naar zorg en ondersteuning. Vrijwilligers spelen daarin een belangrijke rol”, stelt Gülsen.

Ervaringen uitwisselen

De organisatie nodigt iedereen uit die geïnteresseerd is in of betrokken is bij de Turkse medeburgers en hun cultuur om naar de bijeenkomst en het concert te komen. Daarnaast hoopt de TSO dat veel Turken van de eerste generatie en hun (klein)kinderen naar de schouwburg in Deventer komen om met elkaar ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten te leggen.

Gülseven Medar

Emrah Oguztürk