Logo gemeente Deventer

Landelijke boekpresentatie in Deventer over Roemenen in Nederland

Kom ook naar de presentatie op 8 december in de bibliotheek in Deventer.

Teodora Ionescu studeerde theater en kunst in Roemenië. De afgelopen acht jaar woonde ze in Deventer, waar ze zeer actief is als kunstenares. Twee Roemenen brachten in kaart hoe dat werkt: wortelen in Nederland. Hun multimediale project Nieuwe Wortels – Noi Rădăcini bestaat uit een verzameling van 52 interviews met Roemenen die zich goed voelen in Nederland. De interviews vormen de kern van een website en een boek dat op 8 december a.s. wordt gepresenteerd in de Bibliotheek in Deventer, in aanwezigheid van de ambassadeur van Roemenië in Nederland.

Initiatiefnemers van het project en coauteurs van het boek zijn Claudia Marcu en Alexandru Iosup.  Claudia Marcu: “We hebben gekozen voor mensen met verschillende beroepen, die in verschillende perioden naar Nederland kwamen en actief zijn binnen de Nederlandse samenleving. Ze werken in verschillende sectoren: van bouwvakker tot universitair docent, kunstenaar, leraar, musicus, ondernemer, arts, psycholoog, therapeut, webdesigner, schilder, manager, rijksambtenaar, enzovoort. Zij wonen verspreid over heel Nederland.”

Beide auteurs benadrukken de volledige onafhankelijkheid van het project. Als actieve leden van de Roemeense gemeenschap in Nederland namen zij het initiatief en werkten samen met een team van vrijwilligers: vertalers, ontwerpers, fotografen. De interviews zijn beschikbaar in het Roemeens, Nederlands en Engels en zijn te vinden op www.nieuwewortels.nl.

Waarom het project “Nieuwe Wortels”?

Voor de initiatiefnemers snijdt het mes aan twee kanten. Het project is vooral bedoeld om aan te geven dat Roemenen zich goed voelen in Nederland. Nederlanders kunnen kennismaken met hun verhalen en daarvan leren. Roemenen kunnen meer te weten komen over andere Roemenen om te begrijpen hoe verschillende aspecten van het leven en het succes in Nederland eruit zien. In de tweede plaats wil Noi Rădăcini door deze positieve verhalen goede dingen laten zien die Roemenen in Nederland doen. Van tastbare, gemakkelijk herkenbare dingen tot aan de minder grijpbare dingen, die de maatschappij echter wel helpen functioneren. Een derde reden is de nieuwsgierigheid van de auteurs: meer weten en begrijpen over Roemenen in Nederland.

Inmiddels is er sprake van uitbreiding van het project naar andere Roemeense gemeenschappen, zoals die in Canada, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Spanje en de VS.

Over de auteurs

Claudia Marcu heeft ruim 28 jaar ervaring als radiojournalist; ruim 15 jaar als correspondente voor Radio Roemenië in Nederland. Ze werkt nu samen met Radio România Cultural (culturele zender publieke omroep). Ontwikkelt daarnaast eigen culturele programma’s en programma’s in toerisme.

Alexandru Iosup is universitair hoofddocent aan de VU in Amsterdam en docent aan de TU Delft. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen – De Jonge Akademie en is in Nederland onderscheiden als Nederlands Docent van het Jaar en ICT-Onderzoeker van het Jaar.

Deventer en Roemenië

De initiatiefnemers kozen voor hun landelijke boekpresentatie bewust voor Deventer. In hun ogen is Deventer een prachtige stad met een boeiende geschiedenis die tot 1250 jaar terug gaat en zijn er zeer goede banden tussen Deventer en Roemenië (specifiek met de stad Sibiu) en met de Roemeense gemeenschap in Deventer en omgeving/Oost-Nederland. Het evenement op 8 december in Deventer wordt ondersteund door:  De Bibliotheek Deventer, Gemeente Deventer, NetSib Foundation, Go-Bos Press en de Ambassade van Roemenië in Nederland.