Logo gemeente Deventer

Festival Focus op Roemenië in Deventer

Jan Willem Bos

Stichting NetSib uit Deventer organiseert tussen 15 november en 15 december het festival 'Focus op Roemenië' in Deventer samen met de gemeente, Roemeense en Nederlandse partners. Hiermee wordt 30 jaar vriendschap en samenwerking gevierd tussen de partnersteden Deventer en Sibiu en met de Roemeense gemeenschap in Nederland.

Concert op 21 november en lezing Jan Willem Bos

Ook worden de economische, culturele en onderwijs relaties tussen beide steden en met de Roemeense gemeenschap in Nederland versterkt. In de eerste week vinden onder andere op donderdag 21 november twee culturele evenementen plaats, waaronder een speciaal dubbelconcert in Het Penninckshuis. 

Jan Willem Bos geeft een lezing 'Roemenië 30 jaar vrij' op donderdag 21 november 2019, van 16.00 tot 18.00 uur in de Theaterzaal van de bibliotheek in Deventer.

Jan Willem Bos (1954), Roemenië kenner bij uitstek, komt al sinds 1970 in Roemenië. Hij spreekt in ‘Roemenië 30 jaar vrij’ over de periode voor en na de Roemeense Revolutie en de val van dictator Ceaucescu in december 1989. Lezing is in het Nederlands met aansluitend gelegenheid tot het stellen van vragen.

Jan Willem Bos is vertaler van Roemeense literatuur in het Nederlands. Beëdigd tolk-vertaler Roemeens. Publicist, lexicograaf, schrijver, uitgever, reisleider, spreker, docent, redacteur. Jan Willem Bos ontving De Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2019, de belangrijkste onderscheiding voor literaire vertalers, voor zijn vertaaloeuvre vanuit het Roemeens naar het Nederlands.

Bekijk het filmportret van Jan Willem Bos over de vertaler achter het boek op Youtube.

Roemeense boeken in de Bibliotheek Deventer

De Bibliotheek Deventer toont Roemeense boeken in het nederlands uit de eigen collectie en uit de collectie van de Atheneum Bibliotheek tussen 15 november tot 15 december in het kader van Focus op Roemenië 2019 in Deventer, voor uitleen.

Jan Willem Bos

Bijlage Grootte
Programma Focus op Roemenië 2019 146,3 KB