Logo gemeente Deventer

Bezoek Ambassadeur Albanië aan Deventer

H.E. mw. Adia Sakiqi, Ambassadeur van Albanië in Nederland, heeft donderdag 24 juni een bezoek aan Deventer gebracht. Zij werd in het stadhuis ontvangen door wethouder Thomas Walder. De aanleiding van het bezoek was de presentatie van de resultaten van een vergelijkend onderzoek tussen Deventer en de Albanese hoofdstad, Tirana, wat betreft de groei van de twee steden en de ambitieuze stadsontwikkelingsplannen aan beide kanten.

Stadsontwikkeling in Tirana en Deventer

Tirana ondervindt nu de gevolgen van de niet geregisseerde, informele groei van de afgelopen decennia. In Deventer daarentegen wordt elke ontwikkeling zorgvuldig geregisseerd. In opdracht van het lectoraat Weerbare Democratie hebben studenten van hogeschool Saxion en de hogeschool van Tirana een vergelijkend onderzoek gedaan tussen het Havengebied en de Rivierenwijk in Deventer en twee binnenstedelijke wijken in Tirana.  Op donderdagavond hebben de studenten de resultaten van hun onderzoek gepresenteerd.  Ook heeft de Ambassadeur van Albanië, H.E. mw. Adia Sakiqi een lezing gehouden over de recente ontwikkelingen in haar land en wat dit betekent voor de opvattingen over ruimte en architectuur.

Programma Deventer - Albanië 2021/2022

Architectuurcentrum Rondeel organiseert de komende jaren een gevarieerd programma over Albanië samen met Hogeschool Saxion, de Bond van Nederlandse Architecten en het nieuwe regionale muziekinitiatief  Wereldlokaal Oost. Dit jaar starten studenten van het StadsLab Saxion uit Deventer en Tirana met een reeks onderzoeken over architectonische en stedenbouwkundige vraagstukken. Volgende activiteiten op het programma zijn uitwisselingen van studenten en docenten, architectuurlezingen over de spraakmakende ontwikkelingen in Tirana en optredens van Albanese wereldmuziek. Het Albanië-programma wordt afgesloten met een architectuurexcursie in het najaar van 2022 met een optie om ook de kunstbiënnale Manifest in Kosovo te bezoeken.

Voor meer informatie zie www.rondeeldeventer.nl of neem contact op via info@rondeeldeventer.nl.