Logo gemeente Deventer

Deventer doet mee met landelijke Global Goals Vlaggendag

In Deventer hangt op 24 september de Global Goals vlag uit. Dit in het kader van de Gemeenten4GlobalGoals Vlaggendag, een jaarlijks initiatief van de VNG opgezet binnen de landelijke Gemeenten4GlobalGoals campagne. Inmiddels maken meer dan 100 (!) gemeenten werk van het behalen van de 17 duurzame doelen waar Nederland zich op 25 september 2015 aan heeft gecommitteerd.

De vlag laat zien dat we klimaatactie, gendergelijkheid, biodiversiteit en eerlijk werk hoog in het vaandel dragen. Door de Global Goals-vlag te hijsen tonen maatschappelijke organisaties, gemeenten, bedrijven, burgerorganisaties, scholen en de Rijksoverheid dat ze deel uitmaken van de mondiale beweging rondom de Global Goals, die inmiddels 6 jaar bestaan.

De 17 duurzaamheidsdoelstellingen

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn gericht op sociale, ecologische en economische uitdagingen wereldwijd. Ze zijn een middel om het hoofd te bieden aan de complexe mondiale uitdagingen van de komende jaren: van armoede en genderongelijkheid in Nederland tot de mondiale klimaat- en biodiversiteitscrisis. De doelen omvatten relevante thema’s en zijn allemaal onderling verbonden. Ze bieden voor iedereen een kompas om zelf het verschil te maken.

Deventer4GlobalGoals

In 2018 is de Kerngroep Deventer4GlobalGoals opgezet met vertegenwoordigers uit onderwijs, bedrijfsleven, ngo’s, cultuur en gemeente, die de 17 duurzaamheidsdoelstellingen ondersteunen.

De partners binnen deze kerngroep proberen op een innovatieve en impactvolle manier inwoners, bedrijven en andere lokale partijen betrekken bij de implementatie van de Global Goals. Het is niet voor niets dat Deventer in 2020 uitgeroepen is als “Meest inspirerende Global Goals Gemeente van Nederland” als het gaat om het verbinden van de samenleving met het bedrijfsleven.  

De nauwe samenwerking met de partners in de stad is het echte succes van de Deventer aanpak rondom de Global Goals. Het partnerschap binnen De Kien, de kenniscampus in Deventer waar talent en technologie samen komen, is een nieuw bewijs hiervoor. Alle partners van De Kien (bedrijven, Saxion Hogeschool, ROC Aventus en de gemeente) onderschrijven de 17 Global Goals.   

Wethouder Thomas Walder: "De Global Goals openen de weg naar een duurzame wereld, vol kansen voor iedereen! Doe je ook mee?"

Naar een YouTube filmpje