Logo gemeente Deventer

1e SDG House van de regio geopend

Het 1e SDG House van de regio is sinds vrijdag 18 november geopend, bij Ondernemershuis Deventer. Ondernemershuis Deventer is hiermee het aanpreekpunt in de Cleantech Regio om de implementatie van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te versnellen. 

 

Wethouder Thomas Walder opende het SDG House Cleantech Regio. “De wereld duurzamer maken kunnen we niet aan anderen overlaten, we moeten er zelf mee aan de slag. In onze eigen stad, onze eigen omgeving en binnen onze eigen organisaties”, benadrukte de wethouder bij de opening op De Dag van de Ondernemer.

Het SDG House wil ondernemers inspireren en aanjagen om zelf aan de slag te gaan met de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN (Sustainable Development Goals, kortweg SDG's). De energietransitie, lokale economie, personeelskrapte, biodiversiteit… de noodzaak om actie te ondernemen voor duurzame ontwikkeling wordt steeds breder gevoeld. “Of het nu voor opdrachtgevers is die vragen welke bijdrage je als bedrijf levert of voor de jongere doelgroep die als klant en medewerker bewust kiezen voor een duurzaam bedrijf, voor ondernemers is het belangrijk om mee te bewegen. “Wij reiken concrete handvatten aan, zodat dit ook echt mogelijk is,” legt Alfred Liefers, directeur Ondernemershuis Deventer uit. Hij gaat met zijn team het SDG House coördineren.

 

Toolkit

Zo is op de Dag van de Ondernemer een praktische toolkit geïntroduceerd, samengesteld door trainees van SDG Nederland. Daarmee kunnen ondernemers zien wat ze al doen, waar de kansen liggen, wat ze kunnen aanpassen en hoe ze de doelen kunnen integreren in hun strategie. Alfred Liefers: “Daar helpt ons ondernemersloket bij. Daarnaast willen we als SDG House ook lokaal zichtbaar maken welke bedrijven met welke doelen bezig zijn. Dit zodat je ook kunt zien bij wie je voor welke doelstellingen je terecht kan, je van elkaar kunt leren en goed voor elkaar kunt zorgen. Dat past ook in het DNA van Deventer. Het zijn globale doelen, maar lokaal kunnen we het verschil maken.”

 

Inspiratiesessies succesvol ondernemen met SDG’s  

Voor de opening van het SDG House Cleantech Regio vertelden Kim Rompas van Indomas Deventer en Marijke Frielink van Antea Group hoe zij de SDG’s al succesvol inzetten binnen hun bedrijf. “Ik ben alle bedrijfsonderdelen langsgelopen met de vragen: wat kan ik hierin veranderen? Ga als ondernemer er gewoon even voor zitten, dan zul je merken dat ook jij al verschil kunt maken door aan een paar knoppen te draaien”, gaf Rompas haar collega-ondernemers mee. Frielink benadrukte dat het gaat om focus. “Kies duidelijk waar je impact op wilt maken, want dan kun je ook versnellen.”