Logo gemeente Deventer

Roemeense ambassadeur bezoekt Deventer

De Roemeense ambassadeur in Den Haag, Lucian Fătu, heeft 23 november een bezoek aan Deventer gebracht. Dhr. Fătu bezocht de stad samen met zijn economische attaché Mircea Borza. Zij hebben een goed beeld gekregen van alle maatschappelijke, onderwijs, overheids- en ondernemersinitiatieven vanuit Deventer in Roemenië. 

 

Naast een kennismaking met burgemeester Ron König, heeft de Ambassadeur een gesprek gevoerd met Jan Achtereekte, voorzitter van NetSib Foundation. Achtereekte is al meer dan 30 jaar actief betrokken bij de samenwerking vanuit Deventer met Roemenië en in het bijzonder met de partnerstad Sibiu. 

 

Onderwijs

In de middag hebben de Roemeense gasten in aanwezigheid van wethouder Ilse Duursma (jeugd & onderwijs) een bijeenkomst bijgewoond met bestuurders en leerkrachten van de drie onderwijsinstellingen in Deventer en de regio, die actief zijn in Roemenië (Etty Hillesum Lyceum, Zone.College en Saxion Hogeschool). 

Het Etty Hillesum Lyceum organiseert al meer dan 20 jaar jaarlijkse uitwisselingen voor leerlingen van Het Vlier naar en van Sibiu, in samenwerking met het Octavian Goga Lyceum aldaar. 

Het Zone.College is nauw betrokken bij het vaststellen van duurzame strategische partnerschappen binnen het groen onderwijs met partijen in Roemenië. De coördinator internationalisering van het Zone.College is ook voorzitter van de landentafel Roemenië van Groenpact. Dit is hét innovatieplatform en samenwerkingsverband tussen het bedrijfsleven, onderwijs en overheid binnen het groene domein. 

Saxion Hogeschool telt de laatste jaren steeds meer Roemeense studenten. Voorzitter van het College van Bestuur bij Saxion gaf aan hier heel blij mee te zijn en prees de Roemeense studenten voor hun doorzettingsvermogen en goede studieprestaties. 

Saxion is sinds dit jaar toegetreden tot een Europees netwerk van hogescholen en universiteiten, waaronder de Universiteit van Timisoara. Het doel van dit samenwerkingsverband is een gezamenlijke agenda voor onderwijs en onderzoek op te stellen en uit te voeren- waaronder praktijkprojecten in de regio. De Roemeense Ambassadeur heeft ook een aantal Roemeense studenten bij Saxion ontmoet.

 

Ondernemen

Het officiële bezoek is afgerond met deelname aan de kick-off voor internationaal actieve ondernemers, georganiseerd door het MKB Trade Office in de Gasfabriek. De Roemeense Ambassadeur en zijn economische attaché hebben tijdens rondetafelgesprekken kennisgemaakt met verschillende ondernemers uit Deventer en omgeving die zaken (willen) doen met Roemenië. 

Het MKB Trade Office is van plan in het voorjaar van 2023 een handelsmissie naar Sibiu in Roemenië te organiseren. De gemeente en de Roemeense Ambassade in Den Haag worden hierbij betrokken. 

 

Geslaagd bezoek

De Roemeense gasten waren onder de indruk van de hoeveelheid initiatieven vanuit Deventer met hun geboorteland. De gemeente Deventer is hier sinds 2001 bij betrokken en blijft een faciliterende en verbindende rol behouden binnen de samenwerking met partnerstad Sibiu. Ambassadeur Fătu vond het een zeer geslaagd bezoek en is bereid zijn medewerking te verlenen bij mogelijke toekomstige activiteiten gericht op Roemenië.