Logo gemeente Deventer

Belangstelling voor de Global Goals in Deventer

De Global Goals blijven centraal staan in denken en doen in Deventer.

 

Nieuw bestuursakkoord Deventer

Het nieuwe bestuursakkoord van Deventer, Dichtbij, Betrokken & Bevlogen, staat in het teken van dialoog met de stad en dorpen en een open samenspel met de hele gemeenteraad. Het akkoord geeft richting aan de grote opgaven van deze tijd: woningbouw, klimaatadaptatie en de energietransitie. Het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders beschouwt de 17 duurzame doelen van de Verenigde Naties (Global Goals) als 1 van de uitgangspunten voor het realiseren van een duurzame en circulaire toekomst van Deventer.

 

Global Goals ondernemersprijs

De Global Goals vormden daarnaast ook een aandachtspunt tijdens het Deventer Ondernemers Event van 13 juni. Tijdens deze avond werden de economische plannen van Deventer gepresenteerd en zijn de ondernemers van Deventer onder de aandacht gebracht met als hoogtepunt de verkiezing voor “onderneming van het jaar 2021” in 4 categorieën.  1 daarvan is “Global Goals ondernemer van het jaar”. De genomineerde ondernemers voor deze prijs laten zien waarom Deventer in 2020 door de Vereniging Nederlandse Gemeenten verkozen is tot meest inspirerende Global Goals gemeente van Nederland. De hier ontwikkelde ideeën reiken oplossingen aan voor Nederland en daarbuiten. 

De winnaar is een bedrijf dat een oplossing heeft ontwikkeld voor een zeer actueel en groot probleem. De kranten staan hier momenteel bol van: van het Russisch gas af, reductie van stikstof, circulaire landbouw. De jury heeft Oxe Geeft Gas tot winnaar benoemd. 5 melkveehouders uit Oxe, een buurtschap net onder de A1 ter hoogte van Deventer, die hun mest vergisten en naast voedsel en energie (zonnepanelen via dorpsactie Bathmen) nu ook gas leveren. Van het Russisch gas af, lost stikstofproblematiek op en de mestopbrengst van 3 koeien verwarmt een woonhuis 1 jaar lang.

 

Global Goals tijdens het Kennisfestival

Ook tijdens Het Grootste Kennisfestival van Nederland op 16 juni stonden de Sustainable Development Goals in de belangstelling. Er werd aandacht besteed aan de 17 doelen via een 3 meter hoge kleurrijke jurk die duurzaam en fairtrade is gemaakt in de kleuren van de 17 werelddoelen. De jurk reist samen met SDG Nederland door heel Nederland om mensen te informeren, inspireren en activeren om zelf een bijdrage te leveren aan een duurzame en eerlijke wereld.