Logo gemeente Deventer

Deventer doet mee met landelijke Global Goals Vlaggendag

Vrijdag 23 september hijst de gemeente Deventer de Global Goals vlag, samen met 850 andere gemeenten, de Rijksoverheid, ambassades, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen.

Daarmee spreekt zij haar steun uit aan de Global Goals van de VN. 17 doelen die 7 jaar geleden door de wereld werden omarmd en helpen naar een inclusieve, rechtvaardige en duurzame maatschappij in 2030.

 

19 tot en met 26 september: Deventer in actie voor de Global Goals

Deventer doet er alles aan om de Global Goals in haar gemeente te laten leven. De nauwe samenwerking met de partners in de stad is het echte succes van de Deventer aanpak rondom de Global Goals. Daarom organiseert de gemeente van 19 tot en met 26 september verschillende activiteiten rondom dit thema:

  • Op 19 september is er een kick-off voor studenten van Saxion en Fachhochschule Osnabrück die gaan onderzoeken hoe het ‘duurzame inkoopbeleid’ bij beide gemeenten wordt vormgegeven.
  • Op 20 september gaan beleidsambtenaren van het programma Economie en Internationaal Beleid de serious game SustainGain (Sustainability (coconcepting.nl)) spelen. Zij worden uitgedaagd om verbindingen tussen de eigen beleidsdoelstellingen en de SDG’s te leggen.
  • Op 24 september vindt de (h)eerlijke Hanzemarkt op het Grote Kerkhof plaats. Op deze markt staan producenten uit de regio met authentieke, pure en eerlijke producten.
  • Op 26 september organiseert Saxion de ‘Men-struatie challenge’ in hun centrale hal. Mannen kunnen daar ervaren hoe het voelt om ongesteld te zijn. Dezelfde dag, van 13.00 tot 14.00 uur, vindt in het Green Office bij Saxion een gastles rondom de menstruatie plaats. Beide activiteiten zijn vrij toegankelijk. 

 

De 17 duurzame doelen

De duurzame doelen zijn gericht op sociale, ecologische en economische uitdagingen wereldwijd. Ze zijn een middel om het hoofd te bieden aan de complexe mondiale uitdagingen van de komende jaren: van armoede en genderongelijkheid in Nederland tot de mondiale klimaat- en biodiversiteitscrisis. De doelen omvatten relevante thema’s en zijn allemaal onderling verbonden. Ze bieden voor iedereen een kompas om zelf het verschil te maken.

 

Deventer4GlobalGoals

In 2018 is de Kerngroep Deventer4GlobalGoals opgezet met vertegenwoordigers uit onderwijs, bedrijfsleven, ngo’s, cultuur en gemeente, die de 17 duurzaamheidsdoelstellingen ondersteunen. 
De partners binnen deze kerngroep proberen op een innovatieve en impactvolle manier inwoners, bedrijven en andere lokale partijen te betrekken bij de implementatie van de Global Goals. Het is niet voor niets dat Deventer in 2020 de VNG prijs voor “Meest inspirerende Global Goals Gemeente van Nederland” heeft ontvangen, als het gaat om het verbinden van de samenleving met het bedrijfsleven.  

Voor meer informatie over de Global Goals activiteiten in Deventer, bezoek de website www.deventer4globalgoals.nl.