Logo gemeente Deventer

Ontvangst internationale JeugdHanze in Deventer

Op 22 en 23 september ontvingen we in Deventer een internationale delegatie van de JeugdHanze. Hanzestad Deventer is lid van het internationale Hanzeverbond, een verbond met 192 steden uit 16 landen.

Elk jaar komen alle Hanzesteden in 1 van deze steden bijeen. De afgelopen jaren gebeurde dit in Neuss (Duitsland) in 2022 en Torun (Polen) in 2023. Binnen het internationale verbond bestaat er ook een organisatie voor de jeugd uit deze steden, de JeugdHanze. De jongeren uit de verschillende Hanzesteden zijn bezig met culturele uitwisseling en het opbouwen van een internationaal netwerk.

 

Saxion studenten Silke en Mika: trotse Deventer vertegenwoordigers 

Studenten Silke Zeeuwen (20) en Mika Pater (20) vertegenwoordigen al 2 jaar Hanzestad Deventer binnen de JeugdHanze. En als trotse vertegenwoordigers van Deventer grijpen zij ook telkens de kans om Deventer zowel nationaal als internationaal op de kaart te zetten. Vanwege het Hanzejaar 2023 was het tijd om het opgebouwde netwerk naar 1 van de mooiste Hanzesteden uit te nodigen. Silke en Mika hebben daarom een programma opgesteld dat gebaseerd was op de merkwaarden van Deventer, zoals: gastvrije en internationaal georiënteerde Hanzestad, authentiek en vernieuwend, waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. 


Programma 

2 dagen lang heeft een groep van 15 vertegenwoordigers uit Nederland en Duitsland met de schoonheid en Hanze geschiedenis van de stad kennis mogen maken. Op vrijdag begon het evenement met een bezoek aan het Green Office Saxion waar verteld werd over hoe Saxion omgaat met de 17 duurzame doelen van de Verenigde Naties (Sustainable Development Goals). Vervolgens liep de groep via de Walstraat naar het Stadhuis waar een korte ontmoeting met burgemeester Ron König plaatsvond. De groep kreeg een rondleiding door één van de mooiste en meest duurzame stadhuizen van Nederland. In de middag heeft de jeugddelegatie de Lebuinustoren beklommen met een adembenemend uitzicht als beloning na de 230 treden. Het middagprogramma ging verder met een bezoek aan museum de Waag met een Hanze tentoonstelling en een bezoek aan de Hanze Experience in de Mariakerk, een absolute must-see. Op zaterdag volgden de jongeren de VVV-Hanzetour waarin de geschiedenis en de Hanze helemaal naar voren kwamen uit de stad. 


Zowel de Nederlandse als de Duitse jongeren waren bijzonder enthousiast over Deventer en misschien zelfs wat verliefd geworden op deze prachtige stad.